За багато років було придумано безліч смачних і цікавих способів зробити заготовки з груш на зиму. Приступаючи до їх приготування треба знати, що чим ароматні плід, тим він корисніший. Так що вибираючи груші для компотів, варення або повидла, орієнтуйтеся в першу чергу на аромат плодів.
Зміст
- Компот з груш з медом
- Повидло з груш з лимонним соком
- Варення з груш і яблук з корицею
- Варення з груш шматочками
Компот з груш з медом
На три літри компоту треба:
- 3 кг груш;
- 1 л меду;
- половина склянки столового оцту.
Хід приготування:
Чисті міцні груші ріжемо на четвертинки або половинки (виходячи з розміру плода), видаляємо з них серцевину. Занурюємо шматочки на кілька хвилинок в підкислену оцтом воду, потім кладемо груші в банки.
Банки в результаті повинні опинитися повністю заповненими фруктами. Виливаємо в них окріп, щоб він діставав до самого горлечка. Ми залишаємо на 15 хвилин. Далі виливаємо рідину з банок, щоб при цьому груші залишилися всередині ємностей.
У воду наливаємо мед, змішуємо і готуємо протягом 7 хвилин сироп. Охолоджуємо. Заливаємо медовим сиропом груші, стерилізуємо 15 хвилин.
Потім банки закатати і перевертаємо. На зберігання остиглий компот поміщають в прохолодне місце.
У компот можна додати чорноплідна горобина або інші ягоди.
Повидло з груш з лимонним соком
На 1 л:
- 1,5 кг м’яких груш;
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 600 г цукрового піску.
Хід приготування:
Вимиті груші обробити на часточки, вирізати серцевини. Залити часточки двома склянками води і поставити варитися, поки плоди не размягчатся. Далі м’які груші треба покласти на сито і протерти.
Пюре варимо, поки воно не зменшитися в півтора-два рази в обсязі. Після висипаємо невеликими порціями цукор, постійно заважаємо. Варимо повидло, поки воно не стане відставати від стінок каструлі.
Після цього додаємо лимонний сік і змішуємо. Готове грушеве повидло кладемо в банки, охолоджуємо і закочує. Для зберігання вибираємо темне місце.
Варення з груш і яблук з корицею
На півтора літра:
- кілограм яблук;
- ч. л. кориці;
- 500 г груш;
- 3 склянки цукру.
Хід приготування:
Вимити фрукти, очистити груші і яблука від шкірки, видалити в них серцевини. Порізати плоди на невеликі шматочки.
Покласти фрукти в каструлю, вилити в них півтори склянки води і насипати корицю. Варити протягом 15 хвилин на помірному полум’я. Потім висипати цукор, змішати і після закипання варити ще 15 хвилин.
Готове варення покласти в банки, закатати. Для надійності в грушеві заготовки можна додати трохи соку лимона – чайна ложка на банку.
Варення з груш шматочками
На півтора літра:
- кілограм твердих груш;
- 5 склянок цукру;
- 5 ст. л. соку лимона.
Хід приготування:
Порізати вимиті груші на чотири частини, вирізати з них серцевини. Покласти шматочки в підкислену воду на десять хвилин, після чого відразу ж облити холодною водою. В цукор вилити 3,5 склянки води, зварити сироп.
Відразу ж цим сиропом залити груші і поставити на три години. Після закінчення часу варити після закипання ще п’ять хвилин. Тепер груші залишаємо на вісім годин. Знову варимо п’ять хвилин. Потім варення залишаємо на три години.
Цю процедуру повторюємо до тих пір, поки груші не стануть прозорими. Тоді в варення додаємо 2 ст. л. лимонного соку.
Готове варення поміщаємо в банки, закатати їх. Перевертаємо. У такому вигляді тримаємо варення до повного охолодження.
Рецепт приготування яблучного варення часточками описаний в цій статті, а тут чудовий рецепт компоту з яблук і калини.
Сподіваюся, вам сподобалися ці рецепти заготовок з груш. Підписуйтесь на новини нашого сайту і будьте в курсі всіх нових рецептів, які ми для вас приготували.
Марина Макарова
Leave a Reply