Перець Ластівка був виведений індивідуальним добором із сорту Молдова 118. Його почали вирощувати в 1974 році. Відгуки про перці позитивні, сорт дає великі за розмірами і солодкі на смак плоди. Перець любимо городниками за імунітет до захворювань, навіть до вертіціллезу і бактеріального в’янення. Рослина стійка до нападів паразитів.
Біологічні особливості кущів
Опис сорту – у перцю Ластівка напіврозкидистою, штамбові кущі, заввишки 54 – 62 см, через це їх потрібно підв’язувати. При ретельному догляді збирають 2,7 – 6 кг плодів з 1 м². Це середньостиглий сорт, так як від появи сходів до збору плодів проходить 116 – 121 день.
опис плодів
Характеристика плодів – перці мають товсті стінки, до 5 мм при технічній стиглості, до 7 мм при повному дозріванні. У плодів форма овальних конусів. При зборі помідори салатового відтінку, а коли дозріють, то робляться червоними. Кожен перчик має масу 65 – 100 г.
Довжина плоду приблизно 8 – 11 см. Зібрані перчики їдять в сирому вигляді, додають в салати, фарширують, гасять, консервують. У них ніжна, але досить щільна шкірка, тому плоди легко транспортувати, перці досить довго зберігаються.
посів насіння
Вирощування починають з посіву насіння на розсаду в кінці лютого. Для посіву відберіть найкраще насіння, їх помістіть в розчин марганцівки для знезараження, замочіть в фітопрепарати: соку столітника, «Епінс-екстра», «Кеміра». Потім насіння пророщують, розсипавши на вологій марлі і поклавши тепле місце.
Підготуйте ящик або торф’яні горщики, заповніть землею. Можете придбати в магазині спеціальний грунт для перців. Землю обов’язково пропарьте або прогрійте в духовці. Якщо сієте насіння в один ящик, то розкладіть їх, роблячи відступ між ними в 1,5 – 2 мм. Зверху припудріть грунтом шаром 8 – 10 мм. Після посіву насіння ящик або горщики ретельно поливають і прикривають плівкою з поліетилену або склом. Ставлять в тепле і світле місце з температурою повітря +23 – 25 ° C.
Скло або плівку зніміть, коли з’являться перші сходи. Постійно стежте за вологістю, грунт не повинен бути надто вологим, занадто сухим. Краще поливайте, використовуючи пульверизатор, щоб не змити насіння. Якщо насіння були посіяні в один ящик, то в квітні розсаду пікірують в окремі ємності.
Перший раз удобрюють розсаду, коли виростуть 3 – 4 листочка. Для підгодівлі всипають 15 г солі калію, 25 г карбаміду, 60 г суперфосфату в 10-літрове відро, заповнене водою наполовину. Ретельно розмішують склад і поливають розсаду.
При виростання на розсаді 4 – 5 листків потрібно додатково підсвічувати перець люмінесцентними лампами, кущик повинен бути освітлений по 12 годин на добу. Розсаду поступово загартовують, виставляючи на балкон, спочатку на 1 – 2 години, потім на весь день, а вночі вносять в квартиру.
Посадка розсади на постійне місце
Розсаду садять на ділянку в кінці травня або початку червня. Підбирають місце, де до цього росли огірки, капуста, буряк, цибуля, морква, гарбуз, бобові (крім квасолі). Не радять садити перець на ту ділянку, де в минулому році росли інші пасльонові: баклажани, помідори, картопля, перець, так як у всіх подібні хвороби і люблять їх однакові види шкідників. Восени перекопують грунт, вносять добрива. Навесні перекопують повторно.
Для посадки розсади виривають лунки, роблячи відступ між лунками 40 см в одному ряду і міжряддя в 60 см. Кожну лунку до половини засипають поживним ґрунтом. Поміщають розсаду, корінці обережно розправляють, засипають ґрунтом. Потрібно зробити так, щоб прикоренева частина після посадки виступала над рівнем землі. Потім посадки ретельно поливають. Підв’язують кущики до кілочків.
Догляд за кущами
Перець потрібно постійно поливати. Краще замульчувати грунт перепрілими тирсою – це сповільнить пересихання вологи і ріст бур’янів. Потрібно після поливів рихлити ґрунт на глибину приблизно в 7 – 9 см, виривати бур’яни.
Важливо! Не варто садити поруч солодкий болгарський і гіркий перець, так як при перезапилення болгарського перцю овоч може стати кілька гірким.
Підгодуйте перець 3 рази за сезон:
- через 3 – 4 тижні після висадки розсади на постійне місце;
- при початку наливу зав’язі;
- в кінці літа, коли плоди стають більш дрібними.
Удобрюють, роблячи такі підгодівлі:
- В 1 частина гною додають 5 частин води.
- У десятилітрове відро води всипають 1 кг курячого посліду.
- У десятилітрове відро води всипають 19 г аміачної селітри, 18 г хлористого калію, 45 г суперфосфату. Десять літрів отриманого розчину використовують на 8 – 11 кущів.
- Підгодовують препаратом «Рост».
Через 2 тижні після того, як з’являться зав’язі, підгодуйте кущики добривом «Ідеалу». Своєчасно збирайте визріли перчики, тоді швидше будуть утворюватися нові зав’язі, швидше плоди будуть набирати вагу. Якщо ви будете зривати плоди трохи недозрілі, то збільшиться врожайність рослини.
Як збільшити урожай з куща
Щоб отримати максимальний урожай, потрібно дотримуватися таких умов:
- Коли, до яких потім підв’язують перець, вбивають в грунт до посадки розсади, тоді її коренева система не пошкодиться.
- Хоча культура любить поливи, але при постійних дощах потрібно прикрити кущики поліетиленовою плівкою, тоді рослини не почнуть гнити.
- Щоб збільшити урожай, радять зірвати перша квітка, що з’явився на верхній розвилці гілок.
- Спочатку перчики збирають при їх технічної зрілості, а після – коли овочі абсолютно дозріють.
- Не можна садити поблизу болгарський перець і гострий, так як після запилення болгарський перець може стати гірким на смак.
В кінці серпня радять обірвати з кущів все квіти, тоді перчики будуть більшими, соковитими і м’ясистими. Так як на кущах можуть рости плоди аж до морозів, то обривайте з кущиків кілька недостиглі плоди – залишилися будуть швидше наливатися і набирати вагу.
Відгуки про перці досить захоплені. Його насіння довго мають високу схожість. За культурою просто доглядати. При дотриманні правил вирощування врожаю з кущів можна зібрати багато плодів. Сорт досить популярний, перець садять у себе безліч городників.
Leave a Reply