Характеристика та опис сорту томату Будьонівка, його врожайність



Незважаючи на те, що помідори Будьонівка відомі вже досить давно, томати не втрачають популярності і впевнено конкурують з новими сучасними сортами. Чимала кількість городників вважають будьонівці кращим сортом, адже томат не вимагає особливих умов для вирощування і не дуже вимогливий, крім того, ще й відрізняється високим рівнем стійкості до фітофтори. Кращі умови для вирощування томатів сорту Будьонівка – помірний клімат.

Характеризують особливості сорту Будьонівка

Для вирощування без укриття підходять південні області, у всіх інших регіонах рекомендується використовувати полікарбонатні теплиці.

Будьонівка вважається високорослим томатом, висота якого може досягати 1,5 м, період дозрівання плодів середній. Перший урожай можна збирати в середньому через 110 діб від посіву насіння в грунт. Мають м’ясисту консистенцію, солодкуватий присмак, рожево-червоний колір і форму, що нагадує серце. Маса одного плоду може становити 200 – 400 г, з куща за сезон збирають близько 6 кг помідорів.

Як вже зазначалося в описі і характеристиці, томати сорту Будьонівка відрізняються стійкістю до фітофтори і розтріскування.

Існує ще і бабусина Будьонівка – цей сорт вважається старовинним і пізньостиглі. Плоди круглі і мають оранжево-червоне забарвлення. Томати вважаються ідеальними для здійснення консервації.

особливості вирощування

Перш за все особливу увагу необхідно приділяти вибору насіння. Купувати посівний матеріал рекомендується в спеціалізованих насіннєвих магазинах, адже це дозволить знизити ризик придбання підробки або неякісного товару.

томати сорту будьонівка

Хто садив на своїй грядці Будьонівка, може зібрати насіння самостійно. Беруть великий, добре дозрілий плід, після цього з нього витягують насіння, кладуть їх в ємність зі скла і заливають на 2/3 водою. Ставлять в тепло на тиждень – цього часу достатньо, щоб мезга прокисла і насіння спливли на поверхню води.

Після того як процес бродіння закінчиться, насіння промивають, поміщають на тканину і просушують в добре провітрюваному приміщенні. Зберігатися насіння повинні в скляній ємності, яка щільно закривається, наповнена повинна бути не більше ніж на половину. Щоб орієнтуватися, де яке насіння, на тару рекомендується наклеїти етикетку. Матеріал, зібраний у такий спосіб, може використовуватися навіть через 10 – 12 років.

Щоб виростити відмінний урожай, потрібно перевірити насіння на схожість. Перш за все викидають пошкоджені насіння, залишки заливають 1,5% розчином солі. Насіння високої якості впадуть на дно, а неякісні буде плавати на поверхні.

Правила посіву насіння для вирощування розсади

Найкращий період для посіву томатів на розсаду – два перших весняних місяці. Час посадки буде залежати від регіону і кліматичних умов. Зверніть увагу: висаджувати рослини у відкритий грунт або теплиці, які не опалюються, дозволено тільки коли розсаді виповниться 2 місяці, а ризик заморозків зникне.

урожай томатів



Як вже зазначалося в описі томатів Будьонівка, насіння спочатку перебирають, після чого дезінфікують за допомогою слабкого розчину перманганату калію. Висівати насіння потрібно на глибину, що не перевищує 0,5 см. Щоб розсада швидше зійшла, ємності накривають. У накриванні зникне потреба після того, як з’являться перші паростки.

Кращою температурою для росту і розвитку розсади вважається 22 – 25 ° C. Перед висадкою рослини потрібно загартувати при температурі 17 ° C.

Догляд за томатами

Томати Будьонівка повинні висаджуватися в грунт, збагачену поживними речовинами. Краще, щоб попередниками помідорів були кабачки, морква або зелень. Розсаджувати розсаду рекомендується таким чином, щоб на 1 кв. м доводилося не більше 3 штук.

Розсаду потрібно поливати теплою водою два рази на сім днів, в подальшому проводити дану процедуру можна рідше, 1 раз в 10 діб. Зверніть увагу, що зволоженню підлягають нижні частини рослин. Через день потрібно провести розпушування грунту і видалення листя, розташованих внизу. У період посухи щоб уникнути пересихання грунту рекомендується прикривати її соломою, сіном або сухими гілками.

Будьонівка має тонкі стебла, які часто гнуться і ламаються через плодів досить великих розмірів, тому їх обов’язково потрібно підв’язувати (висота стебла може досягати 1,5 метра).

Щоб підвищити врожайність, потрібно подбати про формування куща – повинен бути тільки один стебло. Якщо кущ відрізняється міцністю, то можна залишити два втечі. Для прискорення процесу дозрівання плодів потрібно регулярно проводити пасинкування. Це дозволяє зберегти силу рослини, направивши її на розвиток плодів.

На сезон рекомендується провести кілька підгодівлі за допомогою добрив. Перше внесення добрива має здійснюватися через 10 діб після висадки розсади.

помідори на тарілці

Для зменшення ризику розвитку хвороб потрібно один раз в два тижні обробляти кущі засобами захисту або настоєм, приготованим на основі часнику.

Збір врожаю

Перші плоди будьонівці збирають вже в середині липня, а плодоносити томати будуть протягом 3 місяців, тобто до початку осені.

Дозрівання томатів починається зсередини, тому навіть якщо плід здається рожевим, його вже можна вживати. Щоб дозріли зірвані бурими помідори, досить залишити томати на кілька днів в добре освітленому місці.

Відгуки людей, які вирощували томати Будьонівка, вказують на те, що сорт – вдалий вибір для тих, у кого не вистачає часу для догляду за посадками. Пояснюється це тим, що ці томати відносяться до групи невибагливих сортів і радують урожаєм в будь-якому випадку.

паросток томата



Необхідно відзначити, що існують і негативні відгуки про Будьонівці. Деяким плоди здаються блідими або позбавленими смаку. Але це пов’язано з поганою якістю насіння, порушенням техніки посадки і вирощування або поганими погодними умовами.

Що стосується використання томатів, то помідори підходять для застосування як в свіжому, так і в консервованому вигляді, мають відмінні смакові якості.

Можна зробити висновок, що вибравши будьонівці для вирощування на своїй грядці, людина не пошкодує, а якщо ще й забезпечить правильний догляд томатам, то помідори обов’язково віддячать відмінним урожаєм.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*