Скільки любові, радості, праці та гордості за своє дітище було вкладено сибірськими селекціонерами в просте словосполучення. Хліб і сіль завжди асоціювалися з врожайним роком, достатком в сім’ї, і томат Хлібосольний напрочуд гармонійно вписується в це поняття. Відразу представляється нехитрий, але дуже корисний обід, сніданок або вечерю, особливо якщо для приготування використані свіжі, соковиті плоди з дачного чи присадибної ділянки.
особливості сорту
Серед величезного розмаїття сортів томат Хлібосольний займає особливе місце. Це класичний плід, який при дозріванні змінює свій колір зі світло-зеленого на яскраво-червоний. Непрості кліматичні умови Сибіру дозволили селекционировать томати з особливою стійкістю до змін погоди. Це дозволяє вирощувати плоди як в зонах ризикованого землеробства, так і в тепличних умовах.
Можна виділити кілька особливостей класичного представника даного сорту:
- Висота куща досягає приблизно одного метра.
- Плоди великі: дорослі томати можуть важити до одного кілограма.
- Досить розвинений, гіллясте, в період формування вимагає підв’язування.
Відмінність від інших сортів
Досвідчені городники відразу відзначили, що даний сорт відрізняється наступними властивостями:
- Підвищена стійкість до короткочасних заморозків або іншим несприятливих кліматичних умов. Чи переживе помідор сильний дощ і навіть невеликий град. Незрілі томати особливо щільні і захищені товстою шкіркою. Кущ досить потужний, щоб протистояти поривам вітру.
- Добре приживається на відкритому грунті. Швидко адаптується після пересадки і починає формувати кущ і зав’язі.
- Володіє чудовою захисною системою, протистоїть різних грибкових захворювань.
- В період формування куща, дозрівання і подальшого розвитку в характеристиці і описі сорту томату хлібосольної зазвичай вказують, що стебла і листочки виробляє особливі речовини, які відлякують шкідників.
- Може боротися з бур’янами, частково глушить їх активність. Володіє розвиненою кореневою системою.
- За рахунок широкої листя може переносити недостатнє освітлення.
Як максимально використовувати вищевказані переваги
Від правильного догляду за культурою залежить і кінцевий результат. Виростає такий параметр, як врожайність, адже саме на це спрямовані всі зусилля.
Як досягти максимального результату? Є кілька порад, які варто розглянути:
- Пророщування насіння проводиться попередньо. Для цього використовують вологу тканину. Насіння розташовуються на відстані 1-2 см один від одного.
- Тепер підготуємо грунт в теплиці. Це повинна бути добре просіяне і удобрена земля з невеликою домішкою піску. Коли паростки сформувалися, починається посадка в заздалегідь підготовлений грунт.
- Приблизно через два місяці, коли розсада сформувалася, можна починати загартовування. Відкриваємо теплицю на півгодини в день, поступово збільшуючи час.
- Коли зовнішня температура досягає 20 – 22 градусів, Хлібосольний рожевий сорт готовий до посадки на заздалегідь підготовлені грядки.
Багато любителів на етапі підготовки намагаються вберегти культуру від впливу несприятливих факторів і використовують для посадки невеликі картонні стаканчики, які перешкоджають проникненню різних паразитів.
Є кілька варіантів для формування грядок:
- Робимо канавку глибиною близько 10 – 15 см, натуральні добрива обов’язково змішуємо з землею, і розсаджує розсаду на відстані 30 см. Потім з обох кінців за допомогою мотики рихлимо землю і формуємо по всій довжині невеликий горбок. У відгуках можна побачити приблизно наступне: «Саджав таким чином багато років і не маю ніяких нарікань». Відстань між грядками – не менше 50 см – необхідно для гарного освітлення кущів, поливання і обробки землі.
- Другий варіант більш трудомісткий, але тут непогані відгуки по врожайності. Удобрюємо і рихлимо землю. Робимо лунки і укладаємо розсаду, щоб виконувати всі зазначені раніше відстані. Формуємо канавки для подальшої обробки з боків грядок.
Рекомендується укладати ще несформовану кореневу систему таким чином, щоб при поливі була максимальна площа зрошення. Зазвичай корінці направляють в сторону поливальних канавок, а зі зворотного боку вкопують пристосування для підв’язування.
Обов’язково полийте розсаду після посадки і постарайтеся тримати грунт вологою протягом декількох днів. Полив здійснюється індивідуально під корінець кожної рослини.
Після цього рихлимо землю і даємо подихати рослині протягом доби.
Цей момент можна назвати переломним у житті рослини. Починається творча робота по формуванню хлібосольних помідорів (куща і кількості зав’язей). Зазвичай залишають три гілки і по п’ять зав’язей на кожній з них. Звичайно, все залежить від кліматичних факторів і якості догляду за рослиною. В ідеалі в кінці сезону будуть повністю сформовані плоди вагою до 1000 грам.
Багато любителів ставлять собі за мету вирощування плодів меншої ваги і розміру. Помідори дуже зручні для засолювання і можуть бути зняті заздалегідь. Даний спосіб подобається тим, що:
- Рослина після зняття частини плодів значно «розвантажується», і інші томати виростають швидше.
- У господині з’являється деякий запас по часу, щоб зробити консервацію.
- Помідори мають унікальну властивість дозрівати, перебуваючи в теплому, темному місці: плоди поступово червоніють і стають придатними не тільки для консервування, а й для приготування різних салатів або страв.
Як правильно доглядати за рослиною
Тут важливо дотримуватися періодичність між поливом, прополкою, розпушуванням і добривом грунту. Довге знаходження у вологому грунті шкодить кореневій системі і сприяє розвитку ґрунтових бактерій, які пригнічують культуру. Помідори люблять рясний полив – в цьому випадку вода проникає глибоко в грунт і дає рослині необхідну вологу при випаровуванні. За цей час верхній шар грунту висихає, і землю необхідно подрихліть, забезпечивши тим самим доступ повітря до кореневої системи.
Добриво найкраще використовувати комбіноване, наприклад, органічне і мінеральне. Первісну підгодівлю можна зробити гноєм і золою, далі використовувати азотні, натрієві та інші види добрив. Все добре в міру: якщо грунт добре плодоносить, а рослина розвивається, досить трьох-чотирьох підгодівлі за сезон.
Leave a Reply