Характеристика та опис сорту томату Машенька, врожайність



Томат Машенька це один з кращих сортів для розведення в умовах відкритого і закритого грунту. Його відрізняють високі показники врожайності, непогані смакові.

Загальна опису сорту

Машенька – це індетермінатний, високорослий сорт помідорів. Його використовують для розведення в умовах захищених теплиць і на відкритих грядках. Висота кущів досягає 2 метрів. Найкращий урожай досягається при вирощуванні кущів в 2 стебла.

Сорт відносять до категорії середньостиглих. Технічна стиглість плодів настає на 110-115 день після появи сходів. Помідори відрізняються високою врожайністю.

помідори і листя

Плоди рівною округлої форми. Колір в стадії зрілості червоний. Зелені плями і вкраплення відсутні. Шкірочка щільна, глянцева. Вага середнього томата знаходиться в діапазоні 200-250 грам. Окремі плоди досягають 400-500 грам.

Томати відрізняються кисло-солодким смаком. Мають щільну м’ясисту серцевину. Кількість насіння досить велика. У томатах налічують до 6 насіннєвих камер.

Відповідно до характеристики і опису сорту, томати Машенька використовуються в свіжому вигляді, для приготування томатного соку, соусів та інших консервацій.

Переваги і недоліки

Незважаючи на невеликі відмінності в описі сорту від різних виробників, помідори узагальнює велике число позитивних якостей.

стиглий і зелені томати

До переваг сорту відноситься:

  • висока врожайність;
  • дружне дозрівання плодів;
  • висока ступінь зав’язі плодів;
  • відмінний солодкий смак;
  • велика маса плодів;
  • стійкість до несприятливих погодних умов;
  • стійкість до хвороб і шкідників.

З недоліків садівники відзначають всього кілька.

  1. Вимогливість в догляді. Рослини відрізняються високим зростом. Тому кущах потрібно підв’язка і пасинкування.
  2. Нетривалий термін зберігання врожаю. Незважаючи на щільну шкірку, томати зберігаються не більше 2-3 тижнів.
  3. Вирощування в закритих теплицях. Хороший, масовий урожай досягається тільки в умовах закритих теплиць.

Правила вирощування

При вирощуванні томатів сорту Машенька прийнято дотримуватися загальних правил агротехніки. Помідори не вимогливі у догляді.



  1. Посів насіння проводиться за 60-65 днів до передбачуваної висадки у відкритий грунт.
  2. Під розсаду використовують загальні або індивідуальні ємності. Грунт підходить томатний універсальний.
  3. Перед посадкою землю і насіння обробляють розчином марганцю.
  4. Посівний матеріал і молоді саджанці витримують у теплих приміщеннях. Температурний режим дотримуються 20-22 градуси вдень і 18-20 вночі.
  5. Полив і підживлення рослин виробляють за потребою.
  6. Посадки переносять на постійне місце в кінці травня або початку червня.
  7. Схема висадки рослин 65 на 45 сантиметрів.
  8. Підживлення проводиться за стандартною схемою 2-3 рази за сезон.
  9. Для збільшення маси плодів верхівки кущів прищипують після формування 4-6 кистей.

Томати сорти Машенька стійкі до впливу хвороб і шкідників. У них відзначається підвищений імунітет до альтернаріозу, фузаріозу, мозаїці, фітофторозу. При виявленні ознак попелиці або гусениці, совок рослини обробляють інсектицидними препаратами.

помідори в парнику

Поради досвідчених садівників

Завдяки широкому поширенню сорту, зібрані численні відгуки садівників про томати Машенька. Вони дозволяють виділити сильні і слабкі сторони, а також зібрати ряд порад від тих, хто його вже вирощував.

  1. В умовах теплиці та відкритого грунту у сорту від одного виробника врожаї відрізняються. Кращий результат був отриманий при вирощуванні в закритому ґрунті.
  2. Рослина формують в 1-2 стебла. На кущах залишають не більше 5 кистей. Це необхідно, щоб запобігти розлом стебла.
  3. Кущах потрібно пасинкування і підв’язка. Підтримка рослинам необхідна протягом усього зростання і в період дозрівання плодів.

Кожна господиня, яка вже садила томати Машенька і пробувала їх на смак, повертається знову до цього сорту. Основною перевагою є можливість збору насіння з отриманого врожаю і їх повторний посів наступного року.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*