Томати сортів Рома і Рома VF багато в чому схожі, але між ними є й відмінності, які стосуються зовнішнього вигляду, врожайності, агротехніки і стійкості до хвороб. У Росії вони не дуже поширені, тому що вітчизняні селекціонери вивели багато сортів і гібридів, краще пристосованих до місцевих кліматичних умов. Тим не менш, деякі городники вирощують томат Рома на своїх ділянках. Іноді в літературі можна зустріти назву Рома f1, але в такому випадку мова йде про баклажанах. Гібрида томатів з такою назвою немає, є тільки сорт.
особливості сортів
Група сортів Рома відноситься до середньопізніх. Характеристика та опис сорту вказується на пакеті з насінням. З моменту повних сходів, до того часу, як почнуть дозрівати перші плоди, проходить від 100 до 120 днів, в залежності від регіону, якості догляду, поливів і підгодівлі. Ці терміни можна трохи варіювати, вносячи більше азотних або калійних добрив, але слід знати міру.
Важливо! Надлишок або нестача того чи іншого речовини знижує стійкість до хвороб.
Середньоранній томат сорт Рома vf підходить для обробітку у відкритому грунті і під легкими плівковими укриттями – в неопалюваних парниках і невеликих теплицях. Рослина формує міцні кущі, що досягають висоти 60 см, головний стебло виростає від 35 до 65 см. Потрібно часткове пасинкування. Плоди помідора відносяться до типу «сливка», вони злегка ребристі, мають овальну форму, злегка переходить в циліндричну.
Сорт відноситься до кистьовим, детермінантний, має добре облиственний кущ. Листя звичайної форми. В період утворення плодів рослини потребують підв’язки.
Зовнішній вигляд і смак плодів
Нормальна вага плодів – 60-80 м Незрілі помідори мають зелений колір, потім вони рожевіють і червоніють. Стиглий плід гладкий, м’ясистий, має яскраво-червоне забарвлення. Томат придатний для консервування в цілому вигляді і половинками, також з нього можна робити томат, пюре, пасту. Відмінні смакові якості дозволяють вживати томати (помідори) Рома vf у вигляді салатів і використовувати для приготування різних страв.
переваги:
- хороша лежкість;
- товарний вигляд плодів;
- витривалість до фузаріозу;
- стійкість до вертіціллезу;
- стабільна врожайність.
Кількість плодів, яке можна зібрати з 1 кв. м, варіюється в залежності від того, в яких умовах відбувається вирощування. У польових умовах врожайність становить в середньому 6-8 кг з 1 кв. м. На присадибній ділянці, забезпечивши кущі комплексом мінеральних речовин, достатньою кількістю світла і води, а також застосовуючи стимулятори росту і коренеутворення, можна збирати до 15 кг / кв. м. Відгуки тих, хто садив цей томат, свідчать про те, що на практиці таке буває часто.
Особливості догляду за розсадою
Насіння висівають з таким розрахунком, щоб розсада була готова до посадки на постійне місце через 63-67 днів. Для вирощування беспікіровочним способом використовують торфоперегнійні стаканчики, саморобні касети та іншу відповідну тару. Розсаду необхідно висвітлювати додатково, інакше вона буде витягуватися.
На замітку. Відрізані пластикові пляшки використовувати не рекомендується, рослини в них погано розвиваються і надалі дають невисокий урожай.
Оптимальний час для посіву насіння помідорів сорту Рома – друга декада березня. У грунт їх закладають на глибину 2,8-3 см. Зверху землю трохи ущільнюють і зволожують, а потім, коли сходи з’являться і розвинуться, підтримують в рихлому стані. У фазі 2 листків пікірують. За весь рассадний період 2 рази роблять підгодівлю, розводячи у воді комплексне добриво.
загартовування
Перед посадкою рослини протягом 7-10 днів гартують. Для цього можна знизити температуру до 9-10 градусів або кожен день виносити ящики з розсадою на вулицю. Час перебування на відкритому повітрі починається з декількох хвилин і поступово продовжується до цілого дня. Висаджують, коли мине загроза поворотних заморозків.
пікіровка
Для вирощування пикировочним способом використовують дерев’яні ящики, саморобні або заводського виготовлення. При появі 2 справжніх листків сіянці пікірують, висаджуючи кущики в дерев’яні ящики або під плівкові укриття. Схема розміщення: 10-15 см між рядами і 6-7 см в ряду. Також можна пікірувати в торфоперегнійні горщики об’ємом 1 л.
Висадка в грунт
На постійне місце рослини висаджують після того, як пройдуть поворотні заморозки. На півдні країни це початок-середина травня, в центральних регіонах – з кінця травня до середини червня. На постійне місце томати висаджують за схемою 40 х 50 см, можна і рідше. Багато розміщують рослини за схемою 40 х 70 см. Підросли кущі томата Рома ВФ прив’язують до вертикальних опор. Поливають регулярно, в посуху – не рідше 2 разів на тиждень, по 2-3 літри під кожну рослину.
Загущать посадки не рекомендується, інакше рослини будуть відчувати нестачу світла, повітря і поживних речовин, в результаті знизиться врожайність.
Подальший догляд за томатом сорти Рома зводиться до розпушування, прополюванні, поливу і підживлення. Також слід проводити профілактичні заходи щодо захисту від хвороб і комах-шкідників. При дотриманні агротехніки томати Рома vf дають хороший урожай смачних, щільних плодів, придатних для тривалого зберігання і транспортування без втрати товарного вигляду і смакових якостей.
Важливо! Для поливу сорти Рома VF можна використовувати тільки теплу воду.
Корисні поради по догляду
Сорт Roma відрізняється підвищеною стійкістю до спеки і посухи, тому він популярний в південних регіонах. Його особливість в тому, що рослини більш вимогливі до повного освітлення. У похмуру і дощову погоду гірше зав’язуються плоди, листя в’януть, рослини сильніше уражуються грибковими захворюваннями.
Томат цього сорту можна садити в будь-які типи ґрунтів, крім важких (глинистих). Помічено, що більш високі врожаї вдається отримати, висаджуючи кущі в добре удобрений суглинний і супіщаний грунт.
сівозміну
Вдалі попередники – морква, всі види капусти, квасоля, огірки, цибуля. Непогані – кукурудза, бруква, цибуля, часник, суниця, буряк, рапс, жито і інші злакові, соняшник, газонні трави. Не підходять як попередників все пасльонові: картопля, солодкий і гіркий перець, фізаліс, баклажан, паслін, тютюн. Деякі городники міркують: «Посаджу на будь-який вільний місце, все одно що-небудь виросте». Так робити не варто: хвороби і шкідники попередника, якщо вони такі ж, як у томатів, можуть погубити весь урожай.
У період посиленого зростання листової маси кущі підгодовують азотним добривом, під час формування плодів – комплексним, приготованим на основі коров’яку (10 л), золи (2 кг) листя кропиви (5 відер), дріжджів (2 кг) та сироватки (3 л) .
Всі компоненти кладуть у бочку, заливають будь-якою кількістю води, щоб вона покрила сировину, і настоюють 2 тижні. Потім знову доливають трохи води і під кожен кущ ллють по 1 л підгодівлі. Відгуки доводять, що це найкраща комплексна підгодівля.
Подальший догляд полягає в профілактиці фітофторозу. В іншому заходи такі ж, як і при вирощуванні інших сортів томатів.
Leave a Reply