Характеристика та опис сорту томату Сто пудів, його врожайність



Томат Сто пудів відносять до середньоранні сорти. У 2013 сорт внесений до Держреєстру селекційних досягнень Росії. Сорт дуже корисний, тому що в плодах є велика кількість цукрів, антиоксиданту лікопіну, клітковини, бета-каротину, який перетворюється в організмі людини на вітамін A. У 100 г томатів міститься 20 ккал, через це помідори можна вживати тим, хто хочуть схуднути.

Є сорт Цукровий пудовічок, але це абсолютно інший сорт. На відміну від томатів сорту Сто пудів, помідори у Цукрового пудовічка мають рівну, округлу, трохи приплющену форму.

характеристика сорту

Характеристика та опис сорту томату Сто пудів: від сходів до знімання помідорів проходить приблизно 110 днів, кущики індетермінантні, в висоту до 2 м. У відкритому грунті кущі менше: у висоту до 1,5 м.

Опис сорту: облиственность кущів середня. Листя дрібне, темно-зелені. В одній руці по 3 – 5 плодів. З 1 кущика знімають до 6 кг помідорів, з 1 м² посадок – до 9 кг. На півдні сорт можна вирощувати у відкритому грунті, в Центральному регіоні Росії можна виростити розсаду, саджаючи її в теплиці.

Опис плодів: великі, їх маса 170 – 300 р За формою округло-грушоподібні, чітко проглядаються ребра поблизу плодоніжки. Схожі на наповнений і зав’язаний зверху мішечок. При повному дозріванні помідори червоні. М’якоть соковита, насіння трохи. Але так як врожайність величезна, то на посадку можна набрати свого насіння. Шкірочка тоненька, але щільна, не тріскається. Смак відмінний, переважає солодкість, кислота трохи помітна. У плодів не буває плям біля плодоніжки.

Плоди відмінно зберігаються, добре транспортуються. Томати можна знімати недозрілі.

Помідори Сто пудів їдять у свіжому вигляді, кладуть в страви, консервують, вичавлюють сік.

Переваги і мінуси

Головні переваги сорту:

помідор сто пудів

  • прекрасний десертний смак, дуже корисний;
  • врожайність висока;
  • помідори довго зберігаються, мають прекрасний товарний вигляд;
  • транспортабельні;
  • невибагливий в догляді;
  • добре переносить різкі перепади температур, посуху;
  • має імунітет до основних хвороб.

До невеликих мінусів відносять те, що кущ потрібно формувати, підв’язувати не тільки стебла, а й гілки.

посів насіння

Насіння сіють на розсаду в третій декаді березня. Перед посівом складіть насіння в мішок з марлі і опустіть на чверть години в рожевий розчин марганцівки. Далі накапати 2 краплі циркону в 100 мл води і опустіть насіння на 6 годин.

зав'язі помідорів

Зробіть грунт, перемішавши садову землю з перегноєм, торфом, всипте трохи суперфосфату, золи. Грунт прокалите 20 хвилин в духовці при температурі 200 градусів.

При посадці насіння заглубляйте на 1 см, полийте посадки з пульверизатора, прикрийте плівкою, поставте в тепле приміщення.

Коли з’являться сходи, то плівку зніміть, паростки поставте на підвіконня. Поливайте з пульверизатора або лійки. При виростання 2 справжніх листків сіянці пікірують. Після удобрити розчином комплексного мінерального добрива.

Коли садити розсаду в теплицю? Коли саджанців виповниться 2 місяці, пересадите їх в теплицю. Розсаду висаджують на те місце, де до цього росли огірки, бобові, капуста, цибуля, морква.



Під час висадки розсади спочатку вбийте кілочки, потім на 1 м² помісити по 3 – 4 куща. Розсаду полийте. Кущі відразу ж підв’яжіть на шпалеру.

догляд

Поливайте кущики томата 100 пудів ввечері теплою, добре відстояною водою, так як від холодної води помідори починають рости повільніше. Виливайте під кожен кущик по 1 л води. Помідори поливайте 1 раз в тиждень, землю рихлите після поливів. Обривайте бур’яни і сухі листочки.

За сезон підгодуєте 3 – 4 рази. До розпускання бутонів застосовуйте азот. Можете підгодувати помідори, всипати ст. ложку золи в 1 л дощової води. Під одну рослину виливайте півлітра зольной води, намагаючись не потрапити на листя.

При утворенні бутонів можна удобрити кущі перегноєм, попередньо рясно полив їх водою. Підсипте 1 відро перегною на 1 м² землі, насипавши його шаром в 2 см, а відразу ж після перегною підгодуйте кущі розчином, всипати 10 г Байкалу в десятилітрове відро відстояної води, після полийте розчин на перегній.

Замість перегною можете зробити таку підгодівлю: всипте в десятилітрове відро з дощовою водою 1 – 2 кг пташиного посліду. Залиште на тиждень. Потім розбавте добриво ще водою в співвідношенні 1:20. Рідку підгодівлю виливайте під корінь до цвітіння по півлітра на кущ. Це досить інтенсивне азотне добриво.

смак помідорів

Після зав’язування плодів підгодуйте кущі сульфатом магнію або суперфосфатом.

Залиште 1 – 2 стебла, інші зривайте. Обов’язково видаляйте пасинки. Через кожні 10 днів зривайте по 2 – 3 нижніх листа. Щоб томати були великими, зривайте квіти, залишаючи по 3 – 4 на одній руці.

Після посадки не забудьте відразу підв’язати кущі, а разом з формуванням плодів підв’язуйте і гілки.

Хвороби і шкідники

Вирощували сорт стійкий до хвороб, але необхідно проводити профілактичні заходи. Землю перед висадкою саджанців пролийте розчином мідного купоросу. Щороку повністю міняйте верхній шар грунту в теплиці. Теплицю провітрюйте кожен день. Посадки обприскуйте Фітоспорін, щоб не виникли грибкові хвороби.

догляд за помідорами



Якщо на кущі напали паразити, використовуйте інсектициди або промивайте кущі теплою водою з милом, нашатирним спиртом, настоєм чистотілу.

Всипте 200 г висушеного чистотілу в 5 л гарячої води, залиште на 2 доби, далі обприскуйте кущі. Можете обприскати кущі біопрепаратом бітоксибациллін, всипати 35 мл в 5 літрів води.

висновок

Відгуки про сорт захоплені. Той, хто садив цей томат, часто відзначає прекрасний десертний смак помідорів. Відгуки про сорт від сім’ї Гаврилових, що живуть в Челябінську:

«Висаджували розсаду в теплицю. Кущі виросли майже до 2 м. Урожайний сорт, помідори ребристі, яскраво-червоні, смачні, м’ясисті. Будемо садити ще, так як сподобалася форма плодів, їх врожайність і десертний солодкий смак ».

Відгуки сім’ї Миронових, які проживають в Московській області, місті Дмитрові:

«Посадили насіння фірми Аеліта. Сорт має імунітет до хвороб, невибагливий. Зібрали великий урожай. Опис помідорів: важили 200 – 300 г і з перших кистей, і з верхівки. Робили з томатів лечо, пасту, вичавлювали сік ».

Сорт полюбився городникам за високі врожаї, корисні, смачні і красиві великі плоди.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*