Пікантна кисло-солодка ікра з буряка на зиму порадує кожного члена сім’ї своїм смаком. Закуска відмінно виглядає на скибочці хліба, підходить до будь-якого гарніру і, навіть, виступає інгредієнтом в інших стравах. Готувати її можна не тільки з основного інгредієнта — буряків, а й вносити додаткові овочі. Перед приготуванням буряки варять, смажать або обробляють сирої, в будь-якому випадку, вона прекрасно зберігається в баночках до самої весни. В залежності від обробки, готова провізія набуває свій неперевершений, особливий смак. Рецепти ікри з буряка на зиму допоможуть вибрати той смак, який ви хочете отримати. Перед початком роботи вам обов’язково знадобиться звичайна ручна терка, блендер або м’ясорубка. Проварку інгредієнтів можна робити як в каструлі, сковороди, так і в мультиварці.
Корисність буряків та страв з неї
Цей коренеплід яскраво-насичений зовні з тонкою насолодою в смаку, ще й корисний до всього іншого. Буряковий бетаїн фільтрує непотрібні речовини в печінці, нормалізує обмін речовин і перешкоджає підвищенню тиску крові. Тому людям, страждаючим хворобами печінки і ожиріння корисно ввести в раціон цей плід. Щоб лікувати атеросклероз, гіпертонію також потрібно їсти буряк, тому що вона багата магнієм. Якщо часто вживати страви з буряка, то ризик випробувати проблеми з недокрів’ям помітно зменшується. Ще позитивною властивістю плода є збереження всіх корисних компонентів навіть при термообробці. Як і всі інші овочі, буряк росте не круглий рік, тому її потрібно законсервувати і зберігати до весни. Заготівлі таких провізій бувають різні, наприклад, ікра з буряка на зиму зберігає всі корисні мікроелементи до моменту її споживання. Бордовий овоч вважається низькокалорійним і рекомендується у багатьох дієтах. Також завдяки великій кількості фолієвої кислоти прописується вагітним.
не Можна вживати буряк людям, страждаючим діабетом, сечокам’яною хворобою та остеопорозом.
Ікра з буряка без моркви
Бурякова ікра на зиму за цим рецептом передбачає проварку буряків спочатку. Для рецепта знадобиться 1,2 кілограма бордового плода. Додатковими інгредієнтами виступлять 15 грамів пісного масла, пів чайної ложки оцтової есенції на півлітрову баночку, по 1,5 ч. ложки цукру і солі, головка часнику. Підготуйте 2 скляній ємності по 0,5 літра. З заданих пропорцій вийде 1 літр бурякової ікри з вареного буряка.
Читайте також: Баклажани з червоною, білою або стручкової квасолею на зиму: рецепти і секрети приготування
Порядок приготування:
- Чисту буряк відправити в каструлю з водою для проварювання. Процедура триватиме близько години. Зварену буряк звільнити від шкірки.
- Натерти на тертці.
- Дістати велику сковороду, влити в неї олію, підігріти. Потім вкинути перетертий червоний плід і протушкувати поки не випарується вся рідина.
- Чеснодавилкой подрібнити часник і внести його в сковороду. Тушкувати ще хвилин 5.
- Гарячу буряк розкласти по чистим банкам, зверху внести половину ложки есенції і закрити кришкою. Обернути в тепле до охолодження. Приємного апетиту!
Ікра з буряка та моркви
Чистий бурякова ікра якщо вже не радує, то варто спробувати рецепт приготування ікри з буряка і моркви. Буряків знадобиться 3 штуки моркви 1 штука. Для насичення смаку можна додати 2 цибулини і близько 6 штучок часнику. Заливка включає олію в кількості 3 ст. ложок, томатну густу пасту 2 ст. ложки, оцтову есенцію пів чайної ложечки. За смаком вносять стручок червоного гіркого перцю і суміш запашних будь-яких трав. З наданих компонентів повинно вийти дві баночки по 500 грам смаженої ікри з буряка з морквою.
Порядок приготування:
- Зварити буряк і перетерти її на крупній тертці.
- Те саме зробити і з морквою, тільки сирий.
- Гіркий перець звільнити від кісточок і дрібно нарубати.
- Дрібно подрібнити цибулю і обсмажити до золотистої скоринки.
- Вмістити до цибулини морква і перець. Кілька хвилин смажити.
- Додати до компонентів в сковороді терту буряк. Забезпечити приправами і томатною пастою, перемішати. Смажити на середньому вогні до готовності.
- Щільно запресувати смаженої овочевий масою банки, зверху додати есенцію. Відправити на 10-ти хвилинну стерилізацію. Закрутити кришками, обернути в щільне полотно і дати охолонути.
- Після остигання прибрати в комору. Взимку їсти приємну ікру.
Ікра з буряка через м’ясорубку
Легкого в приготуванні виходить ікра з буряка на зиму через м’ясорубку. Такий кухонний прилад є у кожної господині, тому сміливо беріть 2 штуки буряків і стільки ж моркви, щоб приготувати смачну заготівлю на зиму. Для аромату і пікантного смаку можна взяти чорний мелений перець, а для заправки рослинне масло 2 ст. ложки, полложки оцтової есенції на кожну банку. А, от, банок знадобиться всього 1 штука, об’ємом 0,5 літра. Не забудьте про сіль, її потрібно взяти за смаком.
Порядок приготування:
- Очистити від шкірки сиру моркву і буряк.
- Нарізати відповідного розміру шматками так, щоб їх зручно було викладати в м’ясорубку.
- Подрібнити на м’ясорубці коренеплоди.
- Отриману кашку протушкувати 1 годину. Влити рослинне масло, спеції і сіль, продовжувати тушкувати ще 30 хвилин до випаровування всієї рідини.
- У заздалегідь простерилізовану баночки розкласти гарячу овочеву суміш, залити есенцією зверху і закупорити.
- Після остигання прибрати в шафу для зберігання провізії.
Замість м’ясорубки можна використовувати блендер або кухонний комбайн. На смак готової провізії це не вплине.
Ікра з буряка в мультиварці
найледачіші обов’язково розглянуть рецепт бурякової ікри в мультиварці. Приготування за допомогою такої техніки значно скорочує час, тому ви можете швидше насолодитися плодами своїх кулінарних праць. На блюдо слід підготувати півкіло буряків, одну морквину, 2 штуки цибулин і 2 зубчики часнику. На заправку знадобиться густа паста томатна — 2 ст. ложки, рослинна олія — 4 ст. ложки, вода — 100 грам цукор – 2 ч. ложки, сіль за смаком. В якості спецій для ікри з буряка на зиму можна взяти чорний і червоний мелений перець за смаком.
Порядок приготування:
- Начисто вимитий буряк позбавити від шкірки.
- Натерти на тертці очищений овоч.
- мультиварочную чашу влити олію і засипати подрібнений на кубики цибулю.
- До цибулі помістити перетерту на дрібній тертці моркву. Включити пункт «Смаження», встановити таймер на 10 хвилин і смажити.
- Перетерту сиру буряк вмістити в чашу і ще раз встановити режим на той же час.
- Внести томатну пасту, сіль, цукор і перець. Все змішати з водою. Задати режим «Гасіння» на 50 хвилин.
- За 10 хвилин до закінчення гасіння закинути часник.
- Розкласти по стерилізованим банкам гарячі овочі і закупорити. Можна відразу вживати, тільки трохи почекати остигання.
Кожен пункт приготування в мультиварці передбачає регулярне помішування інгредієнтів, щоб уникнути підгоряння.
Ікра з червоного буряка на зиму, зроблена у великих кількостях значно економить час. Така заготівля чудово підходить в якості компонента борщу. Не потрібно мучитися, натираючи буряк і обсмажуючи. Досить відкрити банку консервації та внести кілька ложок в насичений борщ. Така провізія допомагає зберегти сили при приготуванні салатів «Оселедець під шубою» і «Рагу». Готову страву виходить навіть краще, ніж зі свіжоприготованою буряком. Приємного апетиту!
Відео-рецепт ікри з буряка з яблуком
Дуже апетитно)))