Ікра з патисонів на зиму – рецепти приготування в мультиварці, без стерилізації, з додаванням майонезу, кабачків, фото, відео



ікра з патисонів на зимуПри заготівлі консервації патисони не користуються такою популярністю, як кабачки. А дарма, адже ікра з патисонів на зиму ні в чому не поступається за смаком кабачкової ікри, навіть виходить більш ніжною.

Для ікри підійдуть як молоденькі патисони, так і старі. Молоді овочі можна використовувати разом зі шкіркою. Насіння також залишають, оскільки вони ще повністю не сформовані, і зіпсувати зовнішній вигляд ікри і смак не зможуть. Що стосується старих патисонів, то тут вже слід видалити товсту шкірку і великі насіння, щоб не порушувати ніжної консистенції ікри.

Ніжна ікра з патисонів з прянощами

ніжна ікра з патисонівДля додання особливого смаку в ікру додають пряні спеції. Простий рецепт ікри з патисонів трохи нагадує кабачкову ікру, але завдяки спеціям набуває індивідуальний смак.

Продукти, необхідні для того, щоб отримати 2 л ікри:

  • 8 патисонів великого розміру;
  • 4-5 помідорів;
  • 4 морквини;
  • 4 цибулини;
  • 80 мл олії;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 80 г цукрового піску;
  • 5 г каррі;
  • 0,4 ч. л. меленого перцю;
  • 2 ч. л. суміші прованських трав;
  • 40 г оцту.

Для додання ікрі з патисонів на зиму за цим рецептом гостроти можна додати пару зубчиків часнику.

Готуємо ікру:

  1. Патисони очистити від шкірки, насіння і натерти на тертці (крупно).натерти патисони
  2. Покласти в казанок, злегка пересипаючи сіллю, щоб виділився сік.
  3. Цибулю і томати порізати кільцями.порізати цибулю і помідори


  4. Морквину натерти на тій терці, що і патисони.натерти морквину
  5. Скласти всі овочі в казан, влити олію. Уварювати 1 годину. Періодично помішувати ікру дерев’яною лопаткою, щоб не підгоріла.тушкуємо ікру
  6. Насипати до овочів спеції і цукор.
  7. Подрібнити заготовку в блендері, перекласти назад у казан і додати оцет.подрібнити ікру в блендері
  8. Протомитися, помішуючи, 10 хвилин, і відразу закатати в стерилізовані банки.

Ікра з запечених патисонів

ікра з запечених патисонівУ цьому рецепті ікри з патисонів на зиму їх попередньо запікають у духовці. Овочі помити, дати стекти зайвій волозі. Хвостики, видалити, нарізати півтора кілограма патисонів на гуртки і запекти.почистити і запекти патисони

Пропустити печені патисони через м’ясорубку.пропустити патисони через м'ясорубку

3 великих цибулини (півкільцями) злегка обсмажити в олії на сковороді, додавши в кінці томатну пасту (4 ст. л.).протушкувати цибулю і пасту

Скласти готові овочі в казан, влити туди половину столової ложки оцту, насипати спеції за смаком і уварити до бажаної густоти.

Коли ікра злегка охолоне — закатати.

Ікра з обсмажених овочів

ікра з обсмажених патисонівПриготувати ікру з патисонів по легкому фото-рецептом зможе будь-яка господиня. Поєднання солодкого і гострого перцю додадуть ікрі неповторний смак, а зелень додасть аромату:

  • патисони — 5 кг;
  • морква — 1 кг;
  • кілограм цибулі;
  • стиглі томати — 1,5 кг;
  • сіль — 5 ст. л.;
  • половина головки часнику;
  • зелень;
  • 3 гострих перчика;
  • половина чарки (50 мл) яблучного оцту;
  • 3 ст. л. цукру;
  • склянку олії.

Як готувати:

  1. Цибулю підсмажити до золотистого кольору.підсмажити цибулю
  2. Зрізати з патисонів шкірку, покришити на брусочки і підрум’янити з двох сторін на сковороді.підсмажити патисони
  3. Солодкий перець розділити на частини, вибрати насіння і також обсмажити.нарізати і підсмажити перець
  4. Моркву нашаткувати кружечками (якщо плоди дуже великі – можна півкільцями), пасерувати.підсмажити морква
  5. З помідорів зрізати шкірку.почистити помідори
  6. Часник подрібнити ножем.часник подрібнити ножем
  7. Зелень дрібно нарізати.дрібно нарізати зелень
  8. Обсмажені овочі пропустити через м’ясорубку, додавши помідори і гострий перець (на середній решітці).
  9. Заготівлю перелити в казан, посолити, насипати цукор і тушкувати протягом 30 хвилин.гасити заготівлю на зиму
  10. В кінці додати оцет і через 5 хвилин зняти з вогню.

Швидка овочева ікра

Якщо раптом несподівано нагрянули гості, швидко приготувати ікру з патисонів можна в мультиварці. Достатньо закласти овочі та включити апарат, а що залишилися до приходу гостей витратити на себе.

ікра з патисонів в мультиварціПідготувати овочі:

  • 2 молоденьких патисона порізати невеликими кубиками;
  • 4 морквини нарізати брусочками;
  • 4 цибулини дрібно нашаткувати;
  • 4 солодких перцю нарізати тонкими смужками;
  • 8-10 помідор очистити від шкірки і подрібнити.

В чашу мультиварки налити 80-100 мл соняшникової олії, викласти підготовлені овочі, додати цукор і мелений перець, посолити.

Розчавити в часничниці півголівки часнику і додати до решти продуктів.

тушкуємо ікру в мультиварціВибрати на мультиварці режим «Плов».

Готову ікру подрібнити в блендері до однорідної маси.

Таку ікру зберігають у холодильнику не більше 4-х місяців.

Ситна ікра з патисонів з майонезом

ситна ікра з майонезомЯкщо патисони на грядці не встигли зірвати вчасно, і вони переспели – не біда, адже з них вийти чудова ікра. Щоб зробити її смак більш насиченим, додають майонез.

Жирність майонезу залежить від смакових уподобань: для ніжної ікри беруть майонез із жирністю 45%, а якщо хто віддає перевагу більш ситну і всі 80%.

Приготування:



Патисони очистити, чиста вага овочів повинен бути 3 кг. Нарізати тонкими шматочками і обсмажити до золотистого кольору, а потім подрібнити за допомогою блендера або м’ясорубки.подрібнюємо ікру в блендері

Нарізану півкільцями цибулю (півтора кілограма) обсмажити на сковороді і теж подрібнити.

Скласти овочеву масу в казанок, додати маленьку пачку майонезу, половину півлітрової баночки томатної пасти. При бажанні можна покласти дрібно порубанную зелень.

Насипати в ікру 2 столові ложки солі і півсклянки цукру. Щоб зробити гостру закуску, кладуть 1-2 стручка гострого перцю, часник і чорний перець.

Загасити заготівлю 15-20 хвилин і відразу закатати.

Під час приготування ікри з патисонів на зиму з майонезом соняшникова олія не додають, а лише обсмажують на ньому овочі.

Ікра з шматочків патисонів з майонезом

Ще один рецепт ікри з патисонів на зиму з майонезом для тих, хто любить закуски шматочками.

Готуємо ікру:

Два з половиною кілограми цибулі і п’ять кілограм патисонів порізати і обсмажити окремо на сковороді. Перекласти в загальний казан, долити 300 мл олії і проварити хвилин 20.тушкуємо патисони

Додати 500 грам томатної пасти і велику пачку майонезу (на 400 м). Посолити (4 ст. л.), поперчити, покласти 3 головки часнику, видавленого через часникодавку. Насипати 2 ст. л. цукру.

Протомитися 15 хвилин і закатати. Банки перевернути, накрити теплою ковдрою і залишити остигати.

Ікра з патисонів і кабачків

ікра з кабачків і патисонівКабачки і патисони почистити, нарізати соломкою і додати в казан. Щоб отримати 4,5 літра готової ікри, знадобиться по 2 кг овочів (вже очищених). Влити 250 г рафінованої олії і тушкувати приблизно годину.підготувати овочі

По одному кілограму цибулі і моркви окремо обсмажити на сковороді (соломкою).

Півкілограма томатів покришити разом з шкіркою, а 5 солодких перців нарізати півкільцями.

Коли з патисонів і кабачків випарується половина рідини, додати до них інші овочі, а також ще 200 р масла, 4 столові ложки цукру і 2 столові ложки солі. Тушкувати ще одну годину.варимо ікру

В кінці влити 4 столові ложки оцту і покласти томатну пасту (2 -3 ст. л.). Готову ікру з шматочків патисонів і кабачків гарячої розкласти в ємності і закатати.

Приготувати смачну закуску з «фігурних кабачків» зможе будь-яка господиня. Ікра з патисонів на зиму закочується без стерилізації. Тривала термічна обробка овочів і додавання оцту роблять цей процес не обов’язковим. З патисонів готують не тільки смачну ікру. Молоденькі плоди використовують для загортання різноманітних салатів, а також маринують. Порадуйте своїх близьких смачними рецептами. Приємного апетиту!

Читайте також: Аромат літа або компот із жовтої сливи