Інжир – корисні властивості, користь і бреше для організму, калорійність, вживання під час вагітності, грудне вигодовування, від кашлю, відео



стиглі плоди інжируФігове дерево або смоковниця – одна з перших рослин, чия цінність була визнана і прославлена людьми. Солодкий, швидко вгамовує голод інжир, корисні властивості якого не залишали байдужими лікарів Греції, Риму, Близького Сходу і Азії, був неодноразово описаний в найбільших літературних джерелах, зображений на полотнах і скульптурах майстрів античності і Відродження. І сьогодні, коли біохімічний склад свіжих і в’ялених плодів повністю вивчений, інжир не втратив своєї популярності.

За останні чотири сотні років фігові дерева значно розширили зону свого виростання. Інжир культивують не тільки на історичній батьківщині, на Близькому Сході та на півночі Африки, але і на американському континенті. Теплолюбна культура прижилася і на Чорноморському узбережжі Росії. Але через нетривалого зберігання свіжі плоди по всьому світу в основному піддають сушінню та переробки.

Калорійність інжиру

варення з інжируІ тільки зірвані винні ягоди, і в’ялені смачні, поживні і містять безліч біоактивних речовин. Однак калорійність інжиру і його поживна цінність в цьому випадку різні.

В 100 грамах свіжого інжиру міститься:

  • 1,5% білків;
  • 0,4% рослинних жирів;
  • 4,9% вуглеводів;
  • 12,5% золи;
  • 1,4% вологи.

Плоди, багаті клітковиною, по мірі дозрівання накопичують значну кількість цукрів, що визначає десертний смак і високу поживну цінність. Кілька свіжих ягід відмінно вгамовують голод, але при цьому на 100 грам фруктів припадає всього 74 ккал.

В результаті сушіння корисні властивості інжиру повністю зберігаються і навіть примножуються. Але разом з втратою вологи концентрація вуглеводів збільшується.

що Містять до 37% цукрів сушені плоди приносять в організм 254 ккал на кожні 100 грам. Це слід враховувати, якщо людині призначено дієтичне харчування, або необхідний строгий контроль ваги.

Чим корисний інжир

рутин у м'якоті інжируЯк і інші продукти рослинного походження, плоди смокви містять вітаміни та мінеральні солі, цукру і органічні кислоти, клітковину та інші сполуки, здатні впливати на самопочуття людини. Тому користь і шкоду інжиру для організму визначається його біохімічним складом. У складі свіжих і особливо сушених плодів багато:

  • життєво важливих вітамінів групи B;
  • мікро – і макроелементів, серед яких магній і залізо, калій і кальцій;
  • незамінною для активного травлення клітковини.

Хоча інжир не може називатися джерелом аскорбінової кислоти, що міститься в його м’якоті рутин допомагає засвоєнню цього вітаміну. Цей же компонент у співдружності з флавоноїдами та природними антиоксидантами зміцнює судини, відповідає за регенерацію і клітинне омолодження.

Груба клітковина, залишає більшу частину плоду інжиру, відмінно очищає кишечник і активізує його роботу, бореться накопиченням токсинів і протистоїть розвитку патогенної мікрофлори.

Корисні властивості інжиру

добавка інжиру в кашу



Основні сфери лікувального застосування властивостей інжиру – це гастроентерологія, кардіологія та неврологія. Рослинна сировина використовується для виготовлення проносних, зміцнюють капіляри і косметологічних препаратів.

Чим корисний інжир при самостійному вживанні? Введення його плодів у раціон буде максимально благотворним:



  1. Свіжі фрукти використовуються при лікуванні захворювань судинної системи, включаючи гіпертонію, тромбофлебіт, варикозну хворобу.
  2. Інжир – відмінне проносне засіб. Він швидко і м’яко очищає кишечник, стимулюючи його роботу і виводячи з організму накопичені шлаки і токсини. Попутно проявляється дезінфікуючий, антибактеріальну, протизапальну дію плодів.
  3. Володіючи потогінними властивостями, плоди смокви допомагають зняти жар.
  4. При зовнішньому вживанні м’якоть пом’якшує і живить шкірні покриви. Корисні властивості інжиру дозволяють зняти почервоніння і роздратування.

десерт з інжируСьогодні медики вивчають дію плодів на ракові клітини, а також можливість використовувати смокву при запальних захворюваннях печінки.

При похмілля, після побутового отруєння або інших інтоксикацій інжир з користю і без шкоди для організму полегшує стан, прискорює одужання.

Інжир молоком від кашлю: рецепт і особливості застосування

М’яка, волокнисту м’якоть інжиру в народній медицині здавна використовується в якості розріджує мокротиння, відхаркувальний засіб. Для цього готують відвар в’ялених плодів в молоці. Тепле ліки ефективно пом’якшує роздратоване горло, зменшує біль і прискорює одужання. А солодкий смак відвару дуже подобається і дорослим, і дітям.

інжир з молоком проти кашлюРецепт інжиру з молоком від кашлю дуже простий. На склянку питного молока беруть 2-3 смокви, які попередньо ретельно миють гарячою водою. Компоненти ставлять на невеликий вогонь і, помішуючи, варять, доки в контейнері не залишиться дві третини початкового об’єму.

Щоб засіб від кашлю було максимально корисним, його слід укутати і на кілька годин залишити для настоювання. Відвар приймають теплим тричі на день по 100-150 мл за один прийом. Так корисні властивості інжиру розкриються в повну силу.

Інжир при вагітності та грудному вигодовуванні

корисний бутерброд з інжиромІнжир удосталь містить харчові волокна, вітаміни і мікроелементи, які будуть корисними жінці, яка чекає дитину або вже годує малюка грудьми.

Під час вагітності плід росте чинить тиск на органи травлення. У результаті не виключено запори. Впоратися з ними і попередити нові розлади допоможе невелика кількість свіжих чи сухих плодів в якості десерту або легкого перекусу.

При цьому потрібно пам’ятати, що захоплюватися інжиром при вагітності не варто з-за високого вмісту цукру. Включати фрукт в меню можна тільки переконавшись, що він не викликає алергічних або інших негативних реакцій.

Протипоказання до вживання інжиру

Як і багато інші продукти рослинного походження, в інжиру є і корисні властивості, і протипоказання до вживання. З особливою обережністю слід віднести до фрукту тим, хто страждає хворобами шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. Не варто включати в раціон смокву, якщо є схильність до діареї.

Відмовитися від поїдання інжиру доведеться діабетикам і алергікам індивідуальною непереносимістю екзотичних плодів. До останньої категорії ризику належать вагітні жінки та жінки. Інжир при грудному вигодовуванні вводять в меню дуже акуратно, стежачи не тільки за реакцією організму матері, але й дитини.

Висока концентрація органічних кислот у свіжих плодах може стати причиною загострення подагри, панкреатиту і сечокам’яної хвороби. Тільки при дотриманні правил особистої безпеки смачні солодкі плоди подарують масу задоволення і не завдадуть шкоди здоров’ю.

Відео про користь інжиру для організму

Читайте також: Відкрийте для себе цілющу абрикосове масло

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*