Не всім пощастило жити в Середземномор’ї. Фігове дерево по-іншому називають, смоковниця або інжир – вирощування в домашніх умовах практикується в Європі з 16 століття. Користь плодів, цілющий склад листя не залежить від місця культивування. Як кімнатна рослина, при належному догляді, інжир виглядає декоративно і плодоносить двічі на рік.
Умови культивування інжиру на підвіконні
При вирощуванні в домашніх умовах дорослий інжир в літній період вимагає рясного поливу і обприскування. Якщо рослині не вистачає вологи, воно може скинути листя в будь-який час року. При створенні вологого мікроклімату навколо дерева немає причин, щоб завівся павутинний кліщик – один з головних шкідників квітів на підвіконні.
Рослині родом їх субтропіків необхідно забезпечити зимівлю. З листопада по січень для фігового дерева створюють період спокою. Його влаштовують у світле прохолодне місце з температурою не нижче +15 градусів. Додаткової підсвічуванню, підгодівлі в цей час не дерево не потребує.
Якщо дерево не засинає, йому скорочують полив, щоб опало листя. Поливають землю трохи прохолодною водою температурою 18 градусів.
Поливають рослину помірно, щоб грудка землі не висох. Як почали набухати бруньки – потрібно і світло, і полив і підгодівля. Необхідно створити умови для швидкої вегетації. Два врожаї за сезон можна зібрати при гарному догляді за інжиром в домашніх умовах. Перший раз фіґове дерево цвіте в березні, плодоносить у червні. Такі ягоди визрівають з початку серпня до кінця вересня. Влітку дерева можна перевалювати в грунт, їм там буде комфортно, але восени потрібно більш об’ємний горщик.
Ознакою зрілості плодів слугує їх розм’якшення і виділення з вічок нектару. Дозрівання триває 2-4 тижні.
Вирощування фігового дерева плодоносного на підвіконні
- заготовляють живці, випросивши гілочку у хороших знайомих;
- купують саджанець в спеціалізованому магазині;
- використовують насіннєвий матеріал.
Читайте також: Що може статися, якщо ви з’їсте багато кавуна?
У будь-якому випадку перше, що потрібно, підібрати посуд і земляний субстрат. Грунт готується з рівних часток пропарених, прокаленных інгредієнтів:
- листовий перегній;
- дернова земля;
- торф;
- річковий пісок, деревна зола.
На дно миски укладають оброблений керамзит. Зверху підсипають шар піску. Непогано використовувати на поверхні мох-сфагнум для регулювання вологості.
Посуд під інжир вибирається спочатку невелика, але 5 років щорічно молоді рослини пересаджують. Необхідно знати, що поки коріння в горщику відчувають себе привільно, цвітіння затримується. Дорослому дереву потрібно 8 літрів субстрату. Живе фігове дерево до 30 років.
Вирощування інжиру в домашніх умовах з живців – найбільш ефективний метод, із збереженням батьківських властивостей. Держак береться тільки від плодоносного рослини. Найбільш адаптованими до кімнатних умов вирощування вважають сорти:
- Шуйський;
- Дальматика;
- Білий Адріатичний;
- Сочинський -7;
- Чорна перлина;
- Кадата;
- Сіянець Оглобліна.
Держак вибирають з 3-4 бруньками, з нижнім зрізом на 2 см нижче вічка, а верхнім на 1 см вище. На укореняемой частини кору потрібно роздряпати поздовжніми смужками до камбію, це прискорить коренеутворення. У склянку насипаємо готовий субстрат упереміш зі сфагнумом, зволожуємо і занурюємо держак за другу нирку. Попередньо держак обробити корневином або гетероауксином.
Для утворення коренів посадку зверху прикриваємо ковпаком з ПЕТ пляшки, ставимо на розсіяне світло, використовуємо досвечивание до 12 годин. Спостерігаємо, як росте інжир. Через 2-3 тижні з’являться перші листочки, необхідно робити провітрювання, привчаючи листочки до повітрю квартири, і обприскувати теплою відстояною водою.
Коли рослина звикне до навколишнього повітря, його акуратно перевалюють в літровий горщик із субстратом. Через два тижні після пересадки смоковницю підживлюють азотними добривами або складом для кімнатних рослин.
Насіння у інжиру дрібні, властивості материнської рослини не завжди успадковують, проростають далеко не всі. Але буває, крім як з насіння, в домашніх умовах, інжир розвести не з чого. Насіння заглиблюють в грунт на 2-3 см, ґрунт регулярно зволожують, горщики прикривають від випаровування вологи і через 2-4 тижні з’являються паростки, яким дають підрости, і укорінюють в окремі стаканчики. Поступово змінюючи горщики, сіянці вирощують 4-5 років, до цвітіння. До цього часу у молодого дерева повинна бути вже велика посуд, краще дерев’яний ящик з відром родючої землі. Буде інжир кімнатний плодоносним, покаже час. Але і без плодів дерево дуже ефектно і проживе до 30 років.
Підгодівлі для інжиру
У період вегетації як зростаюче, так і доросле рослина потребує підживлення органічними та мінеральними добривами. Раз в 2 тижні чергують склади. Смоковниця з вдячністю приймає коров’як і перебродив настій із трав кропиви, кульбаби, мокреця. Один раз за сезон потрібно дати рослині залізний купорос і комплексний склад з мікроелементами. Потрібні інжиру калійно-фосфорні добрива. Їх можна зробити самостійно з пакетиків, в фасовці для підгодівлі розсади вуличних рослин.
Боротьба з шкідниками і хворобами
З комах шкідників потрібно берегти дерево від павутинного кліщика, або зробити 2 обробки через тиждень інсектицидом Актеллік. Без хімії впоратися з шкідником важко.
Поширена хвороба грибкового типу у інжиру одна – коралова плямистість. Ознакою зараження служить поява червонуватою висипки на стеблі. Всі ділянки з ураженими пагонами необхідно видалити. Зрізи обробляють мідьвмісними препаратами, а полив проводять рожевим розчином марганцівки.
кімнатного Вирощування інжиру — відео
Leave a Reply