Прийшла пора приготувати щось сонячне, літнє, по-хулигански темпераментне з пікантно-іспанським шармом і одночасно дешеве, смачне і легке! Спробуйте річний овочевий іспанський суп Гаспачо класичний рецепт якого я пропоную вашій увазі. Це відмінне дієтичне блюдо, яке цілком актуально в літній період.
Історія походження овочевого супу Gazpacho досить різноманітна і загадкова. Деякі стверджують, що цей суп готували погоничі мулів в Іспанії і серед інгредієнтів не було помідорів, інші впевнені, що рецепт цього корисного і досить смачної страви дістався нам у спадок від римлян.
Одне сказано точно, походження Гаспачо датується двома тисячоліттями, а його назва походить від арабського словосполучення "замочений хліб" і пишеться Гаспачо з однією літерою "ч". Батьківщиною справжнього овочевого супу Гаспачо вважається Андалусія і будь-яке інше територіальне приготування має свій власний пікантний смак і особливо вишукані нотки.
Рецепт Gazpacho може зазнавати змін, самим непередбачуваним варіацій і компонуванні. Одне незмінно – овочевий суп не включає до складу картопля, м’ясо або морква, як намагаються іноді модернізувати рецепт наші співвітчизники. При щонайменшій зміні рецептури це буде вже не гаспачо.
Продуктовий склад супу Гаспачо
- 250 грам свіжих помідорів;
- 1 шт. болгарського перцю;
- 1 свіжий огірок на 50 грам;
- 1 середня цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 50 мл оливкової олії;
- 100 грам білого хліба;
- 1 шт. перцю чилі або червоний мелений перець за смаком;
- 1 чайна ложка хересного або бальзамічного оцту;
- сіль за смаком;
- чорний мелений перець за смаком.
Для заправки знадобиться дві фіолетових цибулини, червоний болгарський перець, свіжий огірок і гілочка петрушки.
Рецепт приготування овочевого супу Gazpacho
1. Болгарський перець, помідори і огірки очищаємо від шкірки і ріжемо на 4 частини. Виймаємо насіння і серцевину (м’якоть і насіння) за допомогою чайної ложки. Слід після цього порізати ще раз навпіл кожну часточку огірків, перцю і помідорів.
Особливо дрібнити не варто, за нас це зробить блендер. Вливаємо столову ложку соусу Heinz, додаємо по гілочці зелені, очищену цибулю, порізану кільцями, і засипаємо все овочі в блендер, подрібнюємо.
Як видалити шкірку з помідорів і перцю?
Робиться це так:
- в помідорах видаляємо плодоніжки, з протилежного боку робимо хрестоподібний надріз глибиною не більше 1 см. Плоди опускаємо в окріп на 10 секунд, після цього занурюємо в холодну воду (для балансу температур), шкірку акуратно знімаємо з боку надрізу;
- солодкий перець занурюємо в окріп на 10 секунд і після цього знімаємо шкірку за допомогою ножа – все просто!
2. Від батона або білого хліба відрізаємо три товстих шматка і відокремлюємо кірку. Змочуємо водою, віджимають і додаємо в блендер до овочів. подрібнюємо.
3. В однорідну масу вливаємо оцет, оливкова олія, солимо і перчимо до смаку.
4. Дрібно ріжемо кріп, петрушку і кінзу, додаємо в овочеве пюре і ставимо готовий суп в холодильник на 1 годину. Можна додати лід, якщо гості згорають від нетерпіння випробувати неймовірно смачна страва.
Як подавати річний суп Гаспачо?
Подавати Гаспачо слід в широких склянках і до них в окремих тарілках заправку з овочів, нарізаних кубиками 1х1 см. Можна при приготуванні Гаспачо не додавати в блендер хліб, а подати його, нарізаного кубиками 1х1 см, до готового блюда.
Гаспачо може виступати в ролі самостійного блюда, як унікальної закуски до спиртних напоїв або, як варіант, служити дієтичним харчуванням для бажаючих схуднути. Рекомендується таке блюдо спортсменам, так як до складу входить велика кількість вітамінів і поживних речовин.
Buen provecho!
Марина Макарова
Leave a Reply