У цьому році вирішили на дачній ділянці засадити весь город гарбузами різних сортів. Урожай виріс досить непоганий. Підкажіть, коли краще забирати культуру з городу на зберігання і як дізнатися, чи дозріла гарбуз?
Гарбуз належить до тих культур, які до останнього лежать на городніх грядках. Пізніше неї прибирають хіба що буряк. Однак не варто затягувати з прибиранням гарбуза. Не дивлячись на те, що її сходи володіють хорошою морозостійкістю, самі плоди досить вразливі перед заморозками. Якщо протримати гарбуз на городі до самих морозів, після промерзання вона стає непридатною для зберігання. Тому для городників важливо не пропустити час збирання гарбузів.
Як же дізнатися, чи дозріла гарбуз? Зорієнтуватися в цьому питанні допоможуть загальні терміни дозрівання в залежності від сорту гарбуза, а також зовнішні ознаки.
Класифікація сортів гарбуза і терміни їх дозрівання
Існує безліч сортів гарбуза. По термінах дозрівання вони бувають:
- скоростиглі (Веснянка, Мигдальний 35, Голосеменная);
- середньостиглі (Росіянка, Крихта, Усмішка);
- пізньостиглі (Мускатна, Вітамінна, Перлина).
Скоростиглі сорти гарбуза прибирають в серпні, оскільки вони мають найкоротший термін дозрівання – 3,5 місяці. Таку культуру потрібно використовувати протягом місяця, більше вона не зберігається.
Трохи пізніше (у першій декаді вересня) прибирають середньостиглі сорти, які дозрівають протягом 4 місяців і теж використовуються в основному для вживання в найближчі два місяці.
Для зберігання на зиму використовують пізньостиглі сорти з товстою шкіркою. Знімати їх з грядки починають в кінці вересня. Особливістю цих сортів є те, що до повного дозрівання гарбуз доходить в процесі зберігання (в середньому через 30-60 днів після збору).
В залежності від клімату регіону, де вирощується гарбуз, допускається деяке зміщення строків збору врожаю. Наприклад, у південних регіонах, де перші заморозки приходять пізніше, культури можуть знаходиться на грядках довше.
Існує одне загальне правило при збиранні врожаю незалежно від регіону: гарбуз слід перенести на зберігання до настання морозів.
Як визначити зрілість гарбуза?
Визначити, що гарбуз вже готова і пора приступати до її збиранні, можна за такими ознаками:
- Плодоніжка гарбуза стала сухою і жорсткою.
- Листя і тини придбали жовтий колір і частково (або повністю) висохли.
- Колір гарбуза став більш яскравим, а візерунок – більш чітким.
- Шкірка має жорстку структуру, на якій не залишається сліду після натискання нігтем.
- Гарбуз дзвенить при постукуванні.
Під час прибирання слід дотримувати акуратність, щоб не пошкодити цілісність шкірки гарбуза, а також не допускати її падіння. Від ударів гарбуз почне гнити зсередини в процесі зберігання.
Зняту гарбуз зберігають у сухому і прохолодному місці (в підвалі).
Коли прибирати гарбуз і як її зберігати — відео
Читайте також: Перепріла тирса як добриво
Leave a Reply