Як формувати перець в теплиці і відкритому грунті



Формування перцю в теплиці проводиться обов’язково для всіх видів цієї рослини. Для кожних сортів такий захід може трохи відрізнятися. Наприклад, під час вирощування солодкого перцю доводиться повністю видаляти пасинки і прищипувати верхню частину.

Якщо доводиться обрізати невисокі сорти, то віддаляється лише невелика частина пагонів, яка розташування найнижче.

Які сорти потрібно формувати

Перед тим як формувати перці в відкритому грунті або теплиці, необхідно розібратися з тим, які види рослини цього потребують. Садівники займаються вирощуванням сортів, які можуть відливатися між собою тривалістю дозрівання. Виділяються наступні види перців:

  1. Ультраранній – технічна зрілість досягається рівно через три місяці.
  2. Ранній – плоди достигають протягом 100 днів.
  3. Середньоранній – перші перці дозрівають через 130 днів після висадки.
  4. Пізній – встигне через п’ять місяців після посадки.

Також кущі можуть відрізнятися і своєю висотою. Всі сорти можна поділити на:

  • карликові – нижче 40-45 см;
  • низькорослі – виростають до 50-60 см;
  • середньорослі – висота кущів не перевищує 100 см;
  • високорослі – середня висота дорослої рослини становить близько 200 см.

кущі солодкого перцю

Формування перців проводиться для всіх сортів, крім карликових. Вони непогано плодоносять навіть без обрізки кущів за умови, що була повністю дотримана схема посадки.

Під час пасинкування низькорослих кущів досить обрізати слабкі пагони, які ростуть усередину. Високий кущ перцю потребує великої кількості поживних речовин. Якщо під час росту він сильно розростеться, то створяться ідеальні умови для появи небезпечних шкідників і захворювань. Тому обрізка таких кущів проводиться в обов’язковому порядку, щоб убезпечити рослину і поліпшити його харчування.

способи формування

Щоб зрозуміти, як формувати перець у відкритому грунті, необхідно ознайомитися з основними методами пасинкування. Під час обрізки багатьох сортів використовуються різні способи. Існує три основні методи обрізки кущів.

В один стебло

Досить часто цей варіант застосовується, якщо висаджується багато розсади, а грядка при цьому не дуже простора. Формуючи кущ таким чином, рослина отримає більше світла, так як буде видалено більшість пагонів і листя.

Щоб сформувати кущ цим способом, необхідно виламати всі пасинки і його двійники, які з’являються під час роздвоєння стебел. На рослині залишають тільки все квіткові кисті.

У два стебла

Даний спосіб є найбільш популярним, так як він підходить для багатьох сортів перцю. Таким чином можна отримати невеликий і потужний кущ, який без проблем зможе витримати вагу навіть найбільших плодів.

Під час формування перцю в два стебла залишається не тільки основне стебло, а й його перший пасинок. Саме він розвивається швидше інших стебел. Від усіх інших пагонів потрібно позбутися.

У три стебла

Застосовується цей варіант, коли на великій ділянці доводиться вирощувати мало розсади. Щоб формувати кущ в три стебла необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. На рослині залишається два пасинка, які знаходяться нижче першої квіткової кисті.
  2. Кущ уважно оглядається і вибирається ще один добре розвинений і сильний пасинок.
  3. Все решта пасинки видаляються.

формування перцю в три стебла

рекомендації

Багато людей не знають, як пасинкувати перець в теплиці. Існує цілий ряд певних правил, які допоможуть виконати дану процедуру правильно:

  • Не варто проводити пасинкування перцю, якщо протягом декількох днів на вулиці стоїть дуже спекотна і посушлива погода. В даному випадку краще залишити на кущах листя, щоб вони змогли уберегти рослину від вигорання. Формування куща перцю в теплиці в такий період може призвести до його загибелі. Видаливши всі зайві пагони, грунт і кущі позбавлятися додаткового захисту від сонця.
  • Інструменти для пасинкування можуть бути рознощиками небезпечних інфекцій. Перед проведенням процедури рекомендується знезаразити їх за допомогою антисептиків.
  • Пасинкування перцю не проводиться, якщо висота куща менше 20-30 см. Це може негативно позначитися на зростанні і плодоносінні.
  • Не можна формувати кущ, якщо він хворіє. Через це він може загинути.
  • Не рекомендується пасниковать перець, якщо він висаджено занадто рідко. Відстань між кожним кущем має становити не менше 25 см. Кущі, біля яких немає інших рослин, слід залишити густу зелень.

Основні прийоми

Під час формування рослин застосовується три основних прийому.



прищипування

Прищіпка проводиться для того щоб призупинити процес зростання і направити всі поживні речовини в молоді плоди. Займатися прищипуванням потрібно в обов’язковому порядку. Якщо цього не зробити, то всі корисні елементи будуть витрачатися на розвиток пасинків, бічних пагонів і листя.

пасинкування

Кущі пасинкують, щоб забезпечити плоди поживними речовинами. Необхідно видаляти тільки ті пасинки, які виросли до 4-5 см.

обрізка

Обрізанням займаються при появі великої кількості непотрібних пагонів. Після обрізки на рослині залишається всього кілька найбільш розвинених стебел, які знаходяться далеко один від одного.

кущі перцю какаду

етапи формування

Процес пасинкування перців у відкритому грунті здійснюється в кілька етапів. При цьому рекомендується використовувати чистий інструмент, який покритий іржею.

коронний бутон

Молода розсада болгарського перцю має одне стебло, але з часом рослина починає гілки і з’являються нові. У місці, де формуються нові гілки, утворюється перша квітка. Досить часто його називають коронним бутоном. Суть першого етапу формування полягає в його видаленні. Робиться це для того, щоб прискорити розвиток культури.

Іноді на кущах з’являється відразу кілька таких бутонів. В цьому випадку доведеться позбутися від усіх квіток, щоб тепличний перець міг добре розгалузитися.

Дана процедура проводиться навіть якщо бутони з’явилися до висадки перцю у відкритий грунт.

зайві пагони

Другий етап формування проводиться після того, як у куща виростають перші 10 листів. В даному випадку у перців в теплиці видаляють всі зайві відгалуження і залишають тільки кілька пагонів, які були сформовані виделкою головного бутона. Слабкі гілки коротшають – з них знімають верхню точку росту. Всі залишилися пагони становитимуть основу дорослого перцю.

Після видалення зайвих стебел за кущових перцем потрібно поспостерігати кілька тижнів. Згодом пагони почнуть гілки і на кожному з них з’явиться новий бутон. Також вони можуть сформуватися і в междоузлиях. Бутони, які там знаходяться, потрібно негайно видалити.

З усіх нових стебел необхідно вибрати найбільш сильний, а від інших позбутися. Робиться це для того щоб поліпшити надходження поживних елементів до зав’язі. Проводити цю операцію слід після кожного розгалуження куща. Якщо своєчасно не видалити слабкі пагони, то рослина поступово почне слабшати.

Після завершення другого етапу обрізаний кущ повинен мати не більше 25 зав’язі.

зав'язі перцю



безплідні пагони

Після видалення всіх зайвих стебел кущ солодкого перцю у відкритому грунті або парнику починає стрімко розвиватися. Згодом на рослинах починають з’являтися порожні відростки, від яких доведеться позбутися. З’являються вони в нижній частині куща, неподалік від розгалуження головного стебла.

Крім цього, на даному етапі солодкий перець в теплиці покривається зайвими листям, які не беруть участі в харчуванні зав’язей і створюють додаткову тінь. Також іноді з’являються пошкоджені листки, через які у рослини розвиваються різні захворювання.

Якщо своєчасно не видалити зайві листочки, то у перцю почне серйозно знижуватися врожайність. Щоб зробити це, рекомендується дотримуватися такої схеми:

  1. Обрізати листя на основному стеблі потрібно тільки після того, як вони увійдуть в стадію технічної стиглості. За один раз видаляється не більше двох листків.
  2. Друге видалення потрібно проводити після формування перців другий кисті.
  3. Останній етап знімання листків проводиться за 1-2 місяці до повного дозрівання плодів.

пагони перцю

прищипування

Для формування солодких і великих плодів кущах доведеться витратити досить багато сил, які часто витрачаються для підтримання нових і непотрібних зав’язі. Більшість початківців городників роблять одну і ту ж помилку – залишають багато зав’язей, які кущі не можуть прогодувати.

На пізній стадії розвитку перців з’являється чимало нових квіток. Однак вони не підвищують врожайність, а лише послаблюють новий сформований плід. Саме через це і проводиться четвертий етап формування кущів, під час якого на всіх гілках прищипують точки зростання. Завдяки цьому, рослина витрачає всі свої сили на розвиток нових перців.

висновок

Щоб зрозуміти, як формувати перець в теплиці або відкритому грунті, потрібно ознайомитися з деякими рекомендаціями. Також допоможе при формуванні перцю в теплиці відео, за допомогою якого можна ознайомитися з особливостями даного процесу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*