Правильно проведене в дотримані терміни підгортання, це перш за все прискорення розвитку овоча і захист його від гниття. Коли підгортати капусту і так, що неправильно проведена процедура може спричинити загибель зав’язі?
терміни процедури
Досвідчені городники приділяють підгортання особливу увагу. Після висадки в грунт, незалежно від того, на який період припала посадка, рослині дають можливість зміцнитися на грунті і піти в зростання, і тільки тоді, коли розсада покаже свою життєздатність, кожен саджанець можна підгортати.
весняне підгортання
Весняне підгортання капусти у відкритому грунті виробляють в залежності від активності зростання молодих саджанців. Іноді очікування цього моменту затягується на 10-14 днів, але частіше, паросток на удобреному землі приймається охочіше і готовий до зміцнення стебла вже через 6-7 днів після посадки.
Через 20-30 днів, спостерігаючи освіту повновагих зав’язей, підгортання капусти виробляють вдруге. Навіщо це потрібно? Справа в тому, що в цьому випадку доцільно говорити вже не тільки про зміцнення ніжки овоча, а й про відвід надлишків вологи, яка на даному етапі розвитку качана потрібна в меншій кількості, ніж раніше. Повторна процедура, незважаючи на те, що вона є і завершальній по агротехнічним нормативам, нерідко стає проміжною.
Після рясних дощів, коли грунт просідає, а потім береться кіркою, оголюючи кореневу систему овоча, додаткове розпушування і підгортання землі під качани, необхідно зробити обов’язково.
осіннє підгортання
Розсаді, висадженої в осінь, потрібно тиждень, щоб досягти готовності для першої процедури. Більшість агрономів з досвідом стверджують, що осінні, пізні сорти треба підгортати лише одного разу, а повторна операція проводиться тільки внаслідок просідання грунту ні менш ніж на 10 см.
Якщо щодо даної ради є сумніви, і качани здаються не дуже надійно закріплені в грунті, процедуру підгортання потрібно віднести на вечірній час, а вранці того ж дня попередньо видалити у рослини нижнє листя, які від зіткнення із землею загинє і зупинять зростання всієї рослини.
В чому полягає процедура
Як підгортати капусту правильно? Використовувати для стандартного нескладного дії можна два види інструментів – це одна з різновидів підгортальника або звичайна сапу. Спочатку землю рихлять до стану дрібної зернистості, підспудно видаляючи всі бур’яни. Можна скористатися витраченим часом, щоб одночасно оглянути капустяну зелень на виявлення шкідників.
Після розпушування, навколо стебла кожної рослини формують насип, що досягає нижніх листків розсади, але не вище 30 см.
Грунт збирається акуратно, щоб не пошкодити саджанці. Між капустяним рядами прокидається зола, гірчичний порошок або інше сухе засіб, що відлякує комах, але можна обійтися і без цього, якщо планується подальше обприскування хімікатами.
Однак навіть в цьому випадку, коли в планах є спеціальна обробка созревающей капусти, через день потрібно обов’язково зміцнити простір між рядами, звідки була взята земля для зміцнення стебел. Осипання грунту запобігають, заклавши в утворилися канавки старі тирсу, солом’яну січку або просто оберемки сухої трави.
Підгортати потрібно в спокійну безвітряну погоду, щоб подпушенную і підібрану грунт над розносило по всій грядці. За 2-3 дні до того, як виробиться підгортання, капусту підгодовують, бажано, розведеним водою 10% курячим послідом.
Особливості обробки брокколі і цвітної капусти
Чи потрібно підгортати капусту брокколі? Обов’язково, але, так як цей овоч досить специфічний за принципом догляду за ним, підгорнути брокколі в перший раз, доведеться вже на наступний день, після того, як розсаду висаджують у відкритий грунт. Дана процедура більше нагадує поверхневе розпушування, коли потрібно лише злегка підсипати грунт під корінь. Терміни наступних розпушування – рез кожні 5-7 днів, причому глибина захоплення грунту повинна бути близько 6-7 см. Скільки всього процедур доведеться провести, залежить від швидкості дозрівання брокколі.
Формувати горбки навколо качана не потрібно, а з другого разу, щоб уникнути гниття головки, видаляються всі перші листя рослини. Підгортають капусту брокколі після хорошого поливу або випадання опадів, і таким чином окученний кущик довше зберігає вологу.
Як правильно обробляти кольорову капусту? При вирощуванні цього виду хрестоцвітних, зміцнення стебла через формування земляного валька відбувається тричі за весь період дозрівання суцвіть:
- У перший раз процедуру проводять рівно через тиждень після висадки саджанців в грунт;
- Повторне підгортання проводять через 25-30 днів після першого, при появі помітних зав’язі;
- Третій раз доводиться приблизно на 45 день від висадки, коли зав’язі утворюють щільно зібрані суцвіття.
У наступний період, процедура розпушування і зміцнення кореневої системи формується букета, повинна супроводжувати рясні поливи. Частота підгортання – не частіше одного разу в сім днів.
На питання, чи можна поєднувати дані маніпуляції з іншими, які приносять користь майбутньому врожаю, відповідь – так.
При окучивании корисно підмішувати в пухкі, насичені киснем грунту перегній або будь-яку іншу суху підгодівлю, аж до подрібненої і змішаної з компостом соломою.
Поряд з правильним розпушуванням і своєчасним зміцненням формується кореневої системи, велике значення має регулярний полив капустяних грядок, так як недолік води миттєво позначається на щільності качана і його подальший розвиток. Якщо умовно розділити весь термін вегетації хрестоцвітних, то на першу його частину має припасти від 20 л води на 1 м2, а на другу частину – до 40 л на 1 м2.
Leave a Reply