Горох – саме той продукт, який цінний для вегетаріанців. Тому, кожен любитель овочів і фруктів повинен знати, як консервувати горох, щоб запастися на зиму. Овоч володіє великою кількістю білка і цілком здатний замінити м’ясо. Для гурманів горох також буде корисний, тому що його м’якоть перетравлюється більш швидко й без шкоди, якщо порівнювати з м’ясом. Живильний білок настільки насичує організм, що можна довго обходитися без їжі тваринного походження. Даний факт дуже важливий в подорожах і походах. Для туристів, які люблять зимові пригоди, бажано запастися консервами власного приготування. Для цього потрібно знати, як законсервувати горох на зиму.
Вживаючи зелені горошини, організм наповнюється енергією, тим самим підвищується працездатність. Завдяки цьому, людина здатна виносити важкі навантаження і долати великі відстані. Загалом, всім, хто енергійний і активний рекомендується їсти горох. Деякі сорти цього плоду містять натуральний цукор, стимулює мозкову діяльність і пам’ять.
Проблеми з кишечником допоможе вирішити той же горох. Його корисні мікроелементи позбавляють від печії, нормалізує роботу органів травлення. Антиоксиданти, що містяться в плоді, позитивно діють на поліпшення шкіри і волосся.
Як і всі їстівні рослини, горох сезонний плід. Тому, логічно їм запастися на зиму. Рецепти заготівлі гороху на зиму допоможуть розібратися, в якій послідовності законсервувати цей вид сімейства бобових на холодну пору. Є кілька рецептів закупорювання горошин, але кожен з цих варіантів буде або зі стерилізацією, або без стерилізації банок з вмістом.
Для консервування підбираються молоді, м’які горошини. Перезріле горох дасть некрасивий мутний відтінок готової провізії і за смаком буде занадто крохмальним.
Зелений горошок без стерилізації
Для заготовки слід підготувати 3 пів літрові баночки. Для цього їх слід вимити содою і простерилізувати 7 хвилин з допомогою чайника. Така мала кількість банок не вигідно стерилізувати в духовці. На цей рецепт консервованого гороху піде 1 літр звичайної холодної води. Смак консервації буде дуже схожий з магазинним, а все завдяки правильним пропорціям сипучих: 3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 3 ч. ложки солі.
Порядок консервації:
- Отримати зелені горошини із стручків і промити водою з-під крана.
- З заданого обсягу сипучих (сіль, цукор) і води готують маринад. Консервація гороху в домашніх умовах не передбачає стерилізацію банок з вмістом, тому в киплячий маринад засипають горох і варять 15 хвилин. По закінченню процедури додають лимонну кислоту.
- банки акуратно перемістити проварені горошини, потім залити тим же маринадом і закрутити кришками. Відправити в комору.
не Можна варити горох більше заданого за рецептом часу, інакше він втратить свою форму, перетворившись в кашку.
Зелений горошок зі стерилізацією
Бажаючим дізнатися, як консервувати горох зі стерилізацією, слід запастися 600 грамів гороху без стручків. Для заготівлі знадобиться 1,5 літрова баночка або 3 штуки 0,5 літрових. На які піде маринад, що складається з 1 літра звичайної води, 1 ст. ложки солі, 1,5 ст. ложки цукру і лимонної кислоти, в кількості 3 грама.
Порядок консервації:
- Виконати процедуру бланшування горошин, очищених від стручків, тривалістю 3 хвилини.
- Зробити маринад, розчинивши у воді сипучі. Закип’ятити.
- Горох консервований в домашніх умовах, спочатку передбачає його розфасовку по банкам. Потім ємності з горохом слід заповнити гарячим маринадом і відправити на стерилізацію, триває 3 години.
- Дістати з води, закрутити кришками і обернути в ковдру.
Якщо рідина в банку після закупорювання протягом 3-х днів не помутніє, значить, горошок закритий з дотриманням правил і його сміливо можна відставляти в комору, зберігаючи максимум 1 рік. Якщо маринад помутнів, від такої консервації краще позбутися відразу.
Маринований зелений горошок зі стерилізацією
Хазяєчки, цікавляться, як маринувати горох в домашніх умовах, можуть звернути увагу на рецепт нижче. Процедура маринування досить тривала, але особливих зусиль вона не вимагає.
Порядок маринування:
- Звільнити горошок від стручків і вимити.
- Приготувати маринад, який складається з 1 ст. ложки цукру і 1 ст. ложки солі, розбавлені в 1 літрі води. Закип’ятити і залити їм горошок, покривши його повністю рідиною.
- Прокип’ятити 3 хвилини, розташувати все по банкам і відправити на стерилізацію.
- Стерилізація буде подвійною. На перший день слід провести протягом 30 хвилин, після прикрити кришкою і відставити на добу. На наступний день баночки стерилізувати 20 хвилин і вже жорстко закупорити кришкою.
- Дати охолонути і перемістити в холодильник.
Готову провізію переважно зберігати в погребі чи прохолодному місці.
Перераховані рецепти, як консервувати горох, є основними, які можна доповнити своїми нововведеннями.
Читайте також: Салат з баклажанами та помідорами – найкраща вибірка рецептів
Leave a Reply