Слива – найцінніший продукт в приготуванні різних заготовок на зиму. Варення, джеми, компоти та інші консервації з сливи користуються великою популярністю в кожній родині. Сьогодні ми розповімо про те, як готується зливу маринована на зиму в різних варіаціях.
1. Слива, консервована як оливки
Цей продукт можна подавати до м’яса, риби, птиці, в якості закуски до спиртного або додавати в салати. Для приготування цієї маринованої смакоти вам буде потрібно:
- сливи «Угорка» дебеленькі (можна навіть трохи недоспелий) – 700-800 г;
- лаврушка – 6 листів;
- оцет 9-відсоткової концентрації – 5 чайних ложок;
- сіль кухонна – 5 чайних ложок;
- бутони гвоздики – 10 шт .;
- цукор білий – 8 чайних ложок;
- рослинне масло рафінована – 2 столових ложки;
- вода.
приготування:
Робити таку заготовку найкраще в літрових банках. Спочатку потрібно підготувати фрукти – промити, видалити хвостики і розкласти на рушник просихати.
На дно скляної простерилизованной тари покласти спеції, і заповнити ємність до верхівки сливами. Закип’ятити воду і залити окропом фрукти, накрити закаточними кришками і дати постояти протягом п’яти хвилин. Якщо ви перетримаєте сливи в окропі, тоді вони вийдуть м’якими і будуть розвалюватися.
Злити воду назад в каструльку, посолити, всипати цукор і знову поставити на вогонь. Залити киплячим маринадом сливи повторно, і через сім хвилин злити назад в металеву посудину.
Ще раз закип’ятити маринад. Тим часом поки він закипає, додати в кожну ємність зі сливами рослинне масло, потім залити киплячим розсолом і закатати.
Смачний продукт на зиму готовий. До речі, пряний розсіл після поїдання слив ви можете використовувати для маринування м’яса і цибулі. Блюдо виходить дуже смачним!
2. Маринована слива з корицею
Відмінна заготівля на зиму до м’яса готується з таких інгредієнтів:
- синя слива – 2-2,5 кг;
- цукор-пісок – 800 г;
- оцет столовий – 300 мл;
- запашний перець – 20 горошин;
- бутони гвоздики – 10 шт .;
- кориця в порошку – 2 чайних ложки;
- вода – 4-4,5 л.
приготування:
За цим рецептом сливи можна приготувати як з кісточкою, так і без кісточки. Кому, як більше подобається. Перемити фрукти, відкласти в сторону переспілі і містять гниль плоди.
Щоб сливи не розвалювалися і зберегли свій первозданний вигляд, перед приготуванням їх потрібно бланшувати. Нагріти воду приблизно до 90 градусів і опустити в неї фрукти буквально на дві хвилини. Для зручності ви можете використовувати друшляк. Після бланшування фрукти необхідно перекласти в ємність з холодною водою. Через пару хвилин злити воду, відкинути сливи на друшляк, щоб стекла зайва рідина і розкласти по стерильним баночках.
Другий етап – приготування маринаду. У каструльку з водою додати всі спеції, сіль, цукор і поставити на середній вогонь. Проварити розсіл п’ять хвилин, і по кінцівці влити оцет.
Залити заготовки в банках киплячим маринадом, накрити закаточними кришками і помістити у містку ємність для стерилізації. Залежно від ємності час стерилізації буде різним: для півлітрових – 5 хвилин, для літрових – 10 хвилин, для трилітрових – 25 хвилин.
Ну, ось і все, залишилося наші сливи закатати, гарненько укутати і після охолодження винести на зберігання в будь-який прохолодне приміщення.
3. Мариновані сливи і помідори на зиму
Зробити таку смачну мікс-закуску до м’яса або птиці можна з наступних компонентів:
- цибуля білий – 2 головки;
- хрін – 2 листи;
- кріп – 2 розетки;
- слива – 1 кг;
- чорний, запашний перець – по 10 горошин;
- цукор, сіль – по 8 столових ложок;
- оцет – 200 мл;
- томати – 2 кг;
- зелень селери – 2 гілочки;
- часник – 1 маленька головка.
приготування:
Спочатку потрібно приготувати закаточную тару. Простерилізувати банки можна окропом або над парою, а можна помістити і в духову шафу. Кожна господиня використовує свій метод дезінфекції ємностей.
Промити кріп, лаврушки і порізати на частини. Очистити цибулю, нарізати кільцями. Розкласти по банках нарізку, додати очищені зубчики часнику, перчик і лаврушку.
Обполоснути під холодною водою помідори і наколоти сірником, а краще зубочисткою в декількох місцях. Ця маніпуляція потрібна для того, щоб овочі залишилися целенькая, без тріщин в процесі приготування. Таким же чином потрібно вчинити і з сливами.
Готові фрукти і овочі розкласти по банках, чергуючи шари.
Прийшов час заливки Закип’ятити воду і залити заготовки окропом до самого верху. Через п’ять хвилин злити воду і повторити таку ж маніпуляцію.
Потім злити маринад, додати в нього сіль, цукор, закип’ятити, зняти з вогню і влити оцет. Розмішати заливку і розлити по банках.
Закатати банки ключем, поставити верх дном і гарненько укутати пледом.
Зауважте, такий продукт готується без стерилізації, тому з ним менше потрібно возитися. Ось і все, заготівля зі слив з помідорами і часником на зиму готова. Пікантна закуска неодмінно стане улюбленим блюдом на вашому столі.
4. Маринована слива з часником
Як маринувати сливу на зиму з гірчицею швидко і смачно? Приготування такої закуски не забере у вас багато часу, та й продуктів на це буде потрібно не так вже й багато:
- слива – 2 кг;
- гірчиця в порошку – 100 г;
- цукор-пісок – 1,5 кг;
- оцет винний (білий) – 300 мл;
- вода – 500 мл.
приготування:
Влити воду в металеву посудину, додати 1,2 кг цукру. Запалити конфорку і довести цю суміш до кипіння, проварити протягом п’яти хвилин. Якраз за цей час цукор розчиниться.
У гарячий сироп покласти промиті фрукти. Включити слабенький вогонь і проварити їх протягом двадцяти хвилин, зняти з плити.
Залишилося приготувати сироп. У невелику каструльку висипати решту цукру, залити його оцтом і проварити на слабкому вогні, постійно помішуючи. Повинен вийде сироп по консистенції густої сметани. Винести сироп на холод і після того, як він охолоне, додати гірчицю, добре перемішати.
Залити фрукти гострим сиропом, акуратно перемішати руками. Розкласти мариновані фрукти по банках, закрити капроновими кришками і залишити маринуватися в умовах кімнатної температури. Через кілька годин заготовку можна перемістити в холодильну камеру на зберігання.
Воторой варіант – кожну сливу надрізати і вкласти часточку часнику – а далі за рецептом.
5. Мариновані сливи з гвоздикою
У цьому виді сливи використовуються в якості доповнення до вишуканих м’ясних страв (наприклад, м’ясо Беккеоффе з французької кухні), вони виходять щільними і дуже пряними.
Інгредієнти на 1 літрову банку:
- Близько 300 г щільних слив (щоб заповнити банку).
- 10 бутончиків гвоздики.
- 1 ст.л. солі.
- 3 ст.л. цукру.
- 60 мл оцту.
- 3 лаврових листочка.
- 3 зубчики часнику.
приготування:
У помиту банку на дно покласти часник, лавровий лист, гвоздику.
Далі викласти підготовлені сливи Угорки або Ренклод, можна з хвостиками, попередньо кожну треба наколоти зубочисткою 1-2 рази і в друшляку облити окропом, щоб видалити восковий наліт.
У банку влити оцет.
У 200 мл окропу розчинити сіль і цукор. Залити маринадом сливи в банку.
Прикрити кришкою і поставити на водяну баню на стерилізацію – 20 хвилин з моменту появи бульбашок в банку. потім закатати.
У заготівлі не тільки сливи дуже смачні, але і маринад. На його основі можна готувати соуси і підливи для смаженого і запеченого м’яса, маринувати шашлики. Особливо добре він поєднується з бараниною, кролятиною і свининою.
Leave a Reply