Як правильно підгодувати капусту йодом у відкритому грунті



Підживлення капусти є важливим моментом у догляді за овочем. Не завжди в грунті є всі необхідні для рослини речовини, а вегетативний ріст капусти вимагає компенсувати нестачу потрібних мінералів. Без них, які не сформуються вчасно щільні качани, які не підвищиться імунітет овоча до хвороб і шкідників.

Особливості вирощування капусти

Існує багато видів капусти, вирощуваних на городах. Але для всіх представників овочевої культури однакові вимоги до вирощування. У регіонах з помірним кліматом овоч висівають спочатку на розсаду, з урахуванням того, що раннім сортам капусти вистачить 65-100 днів для повного розвитку, а пізнім – 100-130 днів. Найкраще вирощувати капусту у відкритому грунті: овоч не боїться заморозків і може продовжувати розвиватися до жовтня, коли починають збір врожаю соковитих качанів. Починають висаджувати сходи овоча з середини травня – ранні сорти, до середини червня – пізні.

Схема посадки в грунт становить 50 х 50 або 60 х 60 сантиметрів. Перед висаджуванням сіянців овоча, в лунки вносять 500 грам перегною, змішуючи із землею. Потім удобрюють аміачною селітрою (два грами), суперфосфатом (п’ять грамів) і калійної сіллю (три грами). Доцільно в кожну лунку додати по половині відра річкового мулу. Закладають сіянці в землю на глибину стебла до сім’ядоль. Після посадки, протягом першого тижня, підсаджують розсаду замість загиблих сходів капусти.

Якщо хочеться отримати більшого врожаю з плантацій овоча, то необхідно правильно за ним доглядати. Сюди входять такі процедури, як:

  • рясний полив;
  • своєчасна підгодівля органічними і мінеральними речовинами;
  • розпушування грунту після поливу;
  • боротьба з бур’янами, шкідниками капусти;
  • профілактика захворювань овоча.

квітка капусти

Поливати капусту слід рясно – овоч без зволоження грунту на сорок-п’ятдесят сантиметрів вглиб не дасть доброго врожаю. Під кожен кущ виливають по два-три літри води. Часто, поливи суміщають з підгодівлею. Вносити добрива не варто хаотично, необхідно знати терміни і правила підгодовування капустяних кущиків:

  1. Через десять днів після приміщення розсади на грядки поливають овоч коров’яком, розведеним у воді в пропорції 1: 7.
  2. Можна замінити органічні речовини мінеральними. Для цього беруть на відро води аміачну селітру, в кількості сорока грамів, суперфосфат – двадцяти грамів і калійну сіль – п’ятнадцяти.
  3. Вдруге добрива необхідні капусті з проміжком в три тижні. Для поливу використовують розчин коров’яку в пропорції 1: 5 або пташиного посліду – 1:15.
  4.  В мінеральні підгодівлі беруть аміачну селітру – шістдесят грам і калійну сіль – сорок грам на десять літрів води.
  5. Під кожен кущик овоча вливають по літру розчину.

Корисна для розвитку овочевої культури підгодівля йодна. Вона може бути і кореневої, і позакореневого.

капуста в парники

Чим корисний йод для овочевих рослин

У складі йодної настоянки рідкісний елемент, який зустрічається всюди. Концентрація його найбільше в морських рослинах. Особливо великий зміст йоду в морській капусті, водоростях ламінарії. У Росії отримують речовину з бурових вод, під час видобутку нафти. У природі воно міститься в мінералах – йодид.

Йоду відведено особливе місце в організмі людини, як компоненту тиреоїдних гормонів, що виробляються щитовидною залозою. Без цього елемента, розвиток, зростання і стабільність життєдіяльності порушується.



маса овочів

Відомо, яку роль відіграють такі елементи як калій, фосфор, азот для розвитку рослинного організму. Але йодом можна стимулювати метаболізм всередині клітин, що веде до швидкого зростання городніх культур. При добриві капусти йодною настойкою відбувається:

  • краще засвоєння сполук азоту;
  • збільшення врожайності овоча;
  • отримання рослиною вітаміну С;
  • чудова лежкість качанів пізньостиглих сортів капусти;
  • придбання качанами відмінного смаку, великий величини і щільності.

Крім того, завдяки йоду рослина стає більш стійким до захворювань.

йод для рослин



Терміни та правила внесення йодної підгодівлі

Необхідно знати, коли і скільки разів використовувати йод для добрива капусти. Найкраще, і безпечніше для рослин, брати спиртовий розчин йоду п’ятивідсотковий, який людина застосовують для знезараження і загоєння ран.

Правила внесення йодного розчину в якості підгодівлі капусти складаються з наступних параметрів:

  1. В період формування качанів, поливають кущі овоча розчином, приготованим з відра води і сорока крапель настоянки йоду. На одну рослину досить буде одного літра добрива. Проводять процедуру в похмуру погоду після поливу овочевих рослин.
  2. Можна таким же розчином провести обприскування листя рослини.
  3. Позакореневе підживлення проводять, застосовуючи іншу концентрацію розчину настоянки. Готують його, розвівши половину чайної ложки антисептика в десяти літрах води.

добриво овочів

Обробка капусти проводиться на стадії зав’язування качанів. Обов’язково тим, хто проводить обприскування овочевого рослини, необхідний захист очей від попадання в них настоянки. Адже йод відносять до токсичних речовин, і навіть невелика концентрація його, при попаданні на ніжні слизові, може викликати невеликий опік.

Підживлення йодом для капусти важлива і на першому етапі розвитку овоча. Розсада буде захищена від патогенних мікроорганізмів, якщо обприскати її один раз розчином септичній настоянки. Для його приготування, в відро чистої води кімнатної температури, додають літр молока і п’ятнадцять крапель йоду.

лопата в руках

Як проводиться позакореневе підживлення

Ефективним вважають проводити обприскування капусти йодним розчином на базі трьох-чотирьох листків і в період зав’язування качана.

Проводять процедуру в сонячну погоду. Найкращим часом буде ранок після проливного дощу, коли грунт достатньо зволожений, а листя овоча не випарується всю вологу. Також добре проводити підгодівлю капусти рідким розчином по росі або ввечері, коли спаде спека. Обприскують кущі капусти з лійки.

Позакореневого агроприйом дозволяє швидко донести потрібні мікроелементи до зелених частин овоча.

результативність підгодівлі

Ті, хто підгодовує капусту розчином йодної настоянки, відзначає збільшення врожайності качанів в два рази. При цьому, качани зібрані восени, щільні, соковиті, чисті, без пошкоджень шкідниками. Йод відлякує хвороби від овоча, тому щільні вилки довго лежать, не гниють. Завдяки підгодівлі, урожай зберігається краще, і качани мають якісний вид.

результат підгодівлі

Проходять процедури внесення розчину легко, без зусиль. А так як йод сприяють кращому засвоєнню азотних добрив, то в кінці сезону отримують здорові плоди капусти, наповнені корисними елементами і вітамінами для організму людини.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*