Зола, внесена в грунт для стимуляції росту городніх культур, це відмінна, мінералізована підгодівля для огірків, томатів і кабачків, однак чи можна використовувати речовину як добриво болгарського перцю? Виявляється, не тільки можна, а й необхідно, особливо на грунтах підвищеної кислотності або виснажених.
Зольна підгодівля служить відмінним антисептиком, попереджаючи поширення грибкових захворювань. Зола не містить хлорних елементів, а роздобути цим екологічно чистим добривом нічого не варто, особливо знаючи, який вид сировини і для яких цілей призначений.
Види золи для підгодівлі перців
Пічної називають будь-яку золу, отриману з натуральної деревини, а рослинної – виникла після спалення різнотрав’я.
Основна умова для отримання придатного до використання продукту – це відсутність в спалюваному матеріалі штучних домішок, у вигляді клею, пластикових або целофанових елементів, тканинних вставок.
Вважається, що зола, видобута з торфу або кам’яного вугілля, має найменшу поживністю для грунту – користь і шкода від такої сировини для рослини практично нульова, але його все ж використовують, коли є необхідність знизити кислотність грунту.
Наведемо короткий довідковий огляд по цінності різних видів золи, використовуваних для перцю:
- продукт, отриманий від спалення березових полін, містить: 40% кальцію, 7% фосфору і майже 15% калію;
- якщо спалити шкаралупу волоських горіхів, то готовий продукт для добрива буде багатий калієм (до 20%), кальцієм (близько 7%), фосфором (4-6%);
- висушена картоплиння багата вапном (29-32%), фосфором (5-8%) і калієм (22-25%);
- гречана і солома, знаходиться на першому місці за цінністю серед всіх видів рослинної золи, в ній знаходиться 30-34% калію, 16-18% кальцію, 3% фосфору;
- зола з житньої соломи трохи бідніше, в ній всього 15% калію, 6-8% кальцію і не більше 8% фосфору.
Завдяки відсутності в складі важких елементів, рослинна або деревна зола відмінно підходить для будь-якого типу грунту, покращуючи якості і підвищуючи продуктивність навіть найбідніших і виснажених ділянок.
Так, внесена перед зимою в глинистий або суглинний грунт речовина, збільшує рихлість землі в кілька разів, а для зниження кислотності, грунт потрібно посипати золою з розрахунку до півкілограма на 1 м2.
Як підгодувати перці золою
Перша підгодівля перців здійснюється ще до пророщування – в якості профілактики зараження насіння грибком і для насичення їх необхідними мікроелементами. Для насіння використовується знижена концентрація зольного розчину, замішаного на «м’якій» воді – талої, або дощової. На літр води беруть 0,5 ст. ложки просіяного речовини, добре розмішують склад і через добу проціджують. Замочують насіння на 5 годин.
Другу підгодівлю перцю золою виробляють при висадці саджанців в грунт, однак коренева система молодого рослини не повинна стикатися з добривом безпосередньо, тому пролиту розчином лунку припорошують землею і лише потім опускають в ямку рассадний матеріал. Рецепт виготовлення настою, в цьому випадку той же, що і при первинній підгодівлі насіння.
Коли рослини приживуться, їх можна підгодовувати зольним розчином, приготованому «на травах». Для цього можна використовувати будь-які бур’яни, які ростуть на городі.
Спочатку у трави зрізаються коріння і видаляються насіннєві коробочки, потім, зелень дрібно шинку і, в обсязі від 5 до 7 кг міститься в ємність, куди засипається кілька жмень золи і 5 л коров’яку. Вся ця кашоподібна маса розлучається достатньою кількістю теплої води і відстоюється тиждень. Підживлення перців даними складом ведеться з розрахунку 1 л добрива на кущ.
Удобрювати золою можна і в чистому вигляді концентрату – для цього речовина можна навіть не просівати, а подрібнити прямо в руках. У міжряддях перцю проводяться борозенки – не ближче, ніж в 10 см від рослин – і в ці борозенки щедро насипається сухе добриво. За даними борозенками можна і вести полив. Точно також вносяться в грунт і складні сухі суміші, з використанням золи в якості основного компонента. Доповненням до складу служать очищений пісок і торф – і того і іншого береться наполовину менше, ніж золи.
позакореневе підживлення
У відкритому грунті поширена підгодівля золою через розпорошення складу на позакореневе частина рослин. Таке «умивання» не переживе тля і більшість гусениць; постараються уникнути оброблених рослин голі слимаки, капустянка.
Для обприскування готують відвар з 200 г золи, заваренной 1 л крутого окропу і витриманою ще півгодини на повільному вогні. Розчин витримується добу, потім проціджують і розбавляється відром теплої води. Деякі городники, перш ніж підгодувати перець, додають в готовий склад чверть бруска натертого на тертці дитячого мила без ароматизаторів. Це доповнення надає розчину «чіпкість» і він надовго затримується на листках і стеблах рослин.
Обприскувати перці зольним розчином потрібно часто, так як рідина швидко змивається рясною росою і дощами. Рекомендована частота запилення – тричі на місяць, але в дощове літо засіб можна застосовувати частіше – раз в тиждень. Перці люблять золу, але захоплюватися добривом надміру або ще гірше – збільшувати концентрацію речовини, не можна, так як рослини можуть отримати опіки і загинути.
Ще один варіант зовнішньої обробки, який підійде навіть для рослин в теплиці – запилення просіяного золою, змішаної, в однакових кількостях, з тютюновим пилом.
Робиться така присипка в період появи на стеблі третього справжнього листка і служить, одночасно, стимулятором росту молодому саджанця, підгодівлею і захистом від шкідливих комах.
Підживлення золою перців в теплиці
Рослинам в теплиці потрібна особлива Підкормові база, для компенсації тих речовин, які вони могли б отримати, перебуваючи у відкритому грунті. Тому однокомпонентного розчину золи в цьому випадку буде недостатньо.
Рекомендується включити золу до складу комплексної підгодівлі, що вноситься безпосередньо в грунт. Таким складом може бути добриво, приготоване за наступним рецептом:
- 150 г золи з деревини;
- 0,5 ст. ложок сульфату калію;
- 1 ст. ложка (без верху) суперфосфату;
- 0,5 відра перепрілого компосту.
Дана кількість добрива наведено з розрахунку на 1 кв. метр грунту в теплиці. Підгодівлею присипають грунт, а потім все ретельно розпушують і поливають з лійки злегка підігрітою водою. Для отримання конденсату, всю оброблену поверхню грунту покривають поліетиленом і залишають так на 3-4 дні, після чого вже можна займатися висадкою перців.
Надалі, золу для рослин в теплиці можна вносити в чистому вигляді, насипаючи її прямо жменею між рядів перцю.
Правила підгодівлі зольним добривом
Для того, щоб не пошкодити рослини і отримати хороший урожай великих плодів, як в теплиці, так і під відкритим небом, мало знати тільки склад і користь добрив, потрібно ще вміти ними користуватися. Є невеликий звід правил, який доведеться дотримуватися, маючи справу з таким мінеральним добривом, як зола:
- якщо навколо рослин не використовується мульча, кожна підгодівля повинна супроводжуватися неглибоким розпушуванням грунту;
- не можна користуватися однотипними добривами весь час – мінеральна підгодівля багата корисними елементами, але тих якостей, якими володіє органіка, у неї немає, а значить, ці два види добрив потрібно чергувати;
- зола не вноситься на сухий грунт, а й в дуже зволоженою її ефективність низька, тому, потрібно взяти за правило використовувати зольную підгодівлю через день-два після хорошого поливу;
Перці люблять тепло, тому всі зольні розчини необхідно розводити водою, підігрітою до середньої температури грунту – якщо мова йде про теплиці і 1-3 0С вище, якщо полив проводиться у відкритому грунті.
Leave a Reply