Як приготувати бурштинове варення з айви часточками



З айви готують різні десерти – джеми, повидло, пастилу. Дуже смачним виходить айвовий компот і спиртова настоянка. Сьогодні ми розповімо, як приготувати з айви варення часточками в різних варіаціях, а також в чому користь і шкоду такого продукту для організму.

1. Айвове варення часточками по-вірменськи

Хто пробував коли-небудь айву, знає, що м’якоть у цього фрукта в’язка і тверда. Тому, можна сказати, що айва – фрукт на любителя. Інша справа, якщо приготувати з неї варення.

Солодкий і ароматний продукт, приготований за цим рецептом, стає м’яким, соковитим, а терпкий смак випаровується. Вам неодмінно варто його випробувати. Покрокова інструкція вам буде в допомогу.

Складові:

  • стиглі плоди – 1 кг;
  • вода – 0,5 л;
  • цукор – 1 кг.

Приготування:

Дуже важливо, щоб айва була стиглої. Інакше смак варення буде зовсім іншим, і не таким смачним. Брати слід фрукти з жовтою шкіркою.

Гарненько їх промити, обтерти від пуху, очистити від шкірки і вирізати жорстку серцевину разом з насінням.

Нарізати м’якоть часточками і скласти в каструлю, залити водою. Води не потрібно багато, головне, щоб вона тільки покрила фруктову нарізку.

Поставити на середній вогонь, довести до кипіння, проварити чверть години.

Тепер потрібно акуратно злити півлітра ароматного навару в окрему посудину, додати до нього цукор і поставити на запалену конфорку. Як тільки цукор розчиниться і сироп закипить, в нього можна перекладати айву. Проварити півгодини і винести на холод, накривши кришкою.

На наступний день, просочені сиропом фрукти потрібно ще проварити півгодини. Якщо варення загусло, можна закочувати. При необхідності процедуру варіння після охолодження потрібно повторити.

Готове бурштинове варення можна зберігати в холодильнику під капроновою кришкою або під металевою кришкою в підвалі.

2. Варення з айви з лимоном

Як приготувати бурштинове варення з айви часточками

Це, мабуть, самий смачний рецепт приготування айви. Лимон дуже добре поєднується з айвою. Часточки плодів і лимона зберігають свою форму, а сироп насичує їх ароматним соком айви. В результаті виходить тверде варення бурштинового кольору. Такий продукт стане не тільки улюбленими ласощами для дорослих і дітей, а й дуже корисним в зимовий період.

Готується варення чотири дні. Сама ж процедура нагріву сиропу і настоювання в ньому фруктів забере у вас всього лише годину часу щодня.

Складові:

  • айва – 3 кг;
  • цукор – 3 кг;
  • лимон – 2 шт .;
  • вода – 250 мл.

Приготування:

Самий трудомісткий процес у приготуванні такого варення – це підготовка і нарізка айви. Фрукти потрібно гарненько вимити, очистити від шкірки і розрізати на чотири частини. Вирізати у кожної четвертинки внутрішність разом з насінням, потім нарізати часточками. Скласти нарізку в каструльку.

Один важливий момент! Щоб айвовий нарізка не потемніли, її потрібно відразу ж помістити в глибоку посудину з водою. Лимончики будуть задіяні вже на третій день варіння.

Наступний етап – приготування сиропу. Налити в глибоку каструлю воду, довести до кипіння і маленькими порціями пересипати цукор. Варити сироп потрібно на слабкому вогні до тих пір, поки сухий інгредієнт повністю не розчинитися.



Перекласти в цукрову рідина айву, перемішати і зняти з плити. Перший етап приготування айвового варення часточками завершено. Накрити продукт кришкою і винести на холод.

Рівно через добу необхідно витягти фруктову нарізку з сиропу в окрему посудину. Для цього можна використовувати шумовку. Поставити на плиту сироп, підігріти, але не кип’ятити і знову перекласти в нього айву. Підігріти, зняти з плити і повторити процедуру охолодження до ранку.

На наступний день можна зайнятися вже підготовкою лимонів. Обдати цитрусові окропом, нарізати полудолькамі, вибрати насіння, які можуть надати готовому продукту гіркоту.

Вибрати з сиропу айву, поставити нагріватися на плиту. Потім перекласти лимони разом з айвою в сироп, довести до кипіння. Накрити кришкою заготовку і винести на холод.

На четвертий день айву використовувати не потрібно. Поставити варення на середній вогонь, довести до кипіння і варити чверть години. Готовий продукт розкласти по чистих баночках, закатати.

3. Айвове варення з волоськими горіхами

Як приготувати бурштинове варення з айви часточками

Айва – дуже корисний і чудовий фрукт. У ньому міститься багато вітамінів, мікроелементів і корисних для організму кислот. Тому, хоч як крути, плоди цієї рослини дуже корисні як в сирому, так і приготованому вигляді.

Якщо ви все ще не знаєте, як варити айвовое варення з горіхами, то цей простий і оригінальний рецепт буде вам на допомогу.

Складові:

  • айва – 2 кг;
  • цукор – 2 кг;
  • горіхи волоські – 400 г.

Приготування:

Процедура приготування айви для варення стандартна – плоди миються, очищаються від шкірки і звільняються від серцевини. Підготовлену м’якоть потрібно нарізати часточками.

Перекласти нарізку в таз, пересипати цукром і дати настоятися кілька годин. За цей час айва пустить сік. Якщо рідини буде мало, можна додати склянку води.

Поставити на плиту, довести до кипіння, проварити кілька хвилин, потім винести на холод на 7 годин. Повторити процедуру підігріву, варіння і охолодження ще раз.

Під час третього закипання до айві потрібно додати очищені волоські горіхи, проварити чверть години. Гарячий продукт розкласти по банках, закупорити.

Приготувати таке смачне варення бурштинового кольору можна і в мультиварці. Під час підігріву і варіння необхідно включити режим «Гасіння». На останньому етапі приготування вибрати ту ж опцію і виставити таймер на двадцять хвилин.

4. Айвове варення з імбиром

Як приготувати бурштинове варення з айви часточками

Імбир дуже добре поєднується з айвою. Зимовий продукт, приготований за таким рецептом, виходить ароматним, оригінальним і дуже корисним.

Складові:

  • очищені від шкірки і насіння фрукти – 1 кг;
  • корінці імбиру – 200 г;
  • цукор – 850 г;
  • вода – 450 мл;
  • лимон – 1 шт.
  • сік 1 лимона або 1 лайма.

Приготування:

Очистити корінці імбиру, подрібнити на дрібній тертці. Обшпарити окропом лимон, натерти на дрібній тертці цедру. Змішати імбир з лимоном.

У глибоку каструльку влити воду, довести до кипіння, додати невеликими порціями цукор. Варити сироп слід до повного розчинення цукру. Потім додати шматочки айви, терту масу і сік лимона (лайма).

Проварити варення десять хвилин, перекласти в стерильні баночки, закатати. Зберігати такий продукт можна в будь-якому прохолодному місці.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*