Як приготувати і куди використати в’ялені помідори



Кінець літа і початок осені – пора достатку величезної кількості овочів. Одним з них є і смачні, стиглі, і неймовірно корисні помідори, зберегти які і на зиму в якомога більшій кількості намагається кожна старанна господиня.

Зробити це можна десятками різних способів, і зараз ми розповімо про один з них – як приготувати в’ялені помідори в домашніх умовах в духовці. Спосіб цей хороший не тільки тим, що такі помідори займають дуже невеликий обсяг при повному збереженні всіх своїх корисних якостей, але і тим, що він досить рідко поширений у нас.

Хоча у французькій, іспанській і, звичайно ж, італійської кухні без в’ялених помідорів неможливо собі уявити більш сотні традиційних європейських страв.



Вибір інгредієнтів для в’ялених помідорів

Як приготувати і куди використати в' /></div>
</p>
<ol>
<li>Беремо близько 2 кг ретельно перебраних помідорів (плоди з найменшими пошкодженнями відразу відкладаємо).</li>
<li>Дочиста моєму їх.</li>
<li>Розрізаємо вздовж на дві половинки.</li>
<li>Вирізаємо місце кріплення плодоніжки.</li>
<li>Ложечкою акуратно видаляємо внутрішню частину - з насінням і рідиною.</li>
</ol>
<h3>2-й етап</h3>
<p><div style=Як приготувати і куди використати в' /></div>
</p>
<ol>
<li>готуємо листи.</li>
<li>Застеляємо їх пекарської папером.</li>
<li>Викладаємо половинки плодів так, щоб вони лежали максимально щільно (зрозуміло, вгору зрізаної частиною).</li>
<li>Солимо (сіль краще брати морську, випарену на сонці). На таку кількість помідорів 2 чайні ложечки буде досить.</li>
<li>Ріжемо на дуже тонкі пластинки очищені зубчики часнику, і кладемо кожну на половинку «вершки».</li>
<li>Якщо ми хочемо частину помідорів з'їсти найближчим часом, а частину залишити для закрутки в банки на зиму - то в першому випадку трави (сухі) відразу насипаються зверху, а в другому (свіжі) укладаються вже на стадії консервації.</li>
</ol>
<p>Що вибирати в якості основних спецій, крім часнику? У нас звично кладуть:</p>
<ul>
<li>чорний перець горошком;</li>
<li>лавровий лист.</li>
</ul>
<p>Італійці вважають за краще:</p>
<ul>
<li>пепперончіно;</li>
<li>базилік;</li>
<li>орегано.</li>
</ul>
<p>Чи можна використовувати і інші трави? Зрозуміло - якщо ви давно застосовуєте будь-які з них при готуванні багатьох блюд, а вашим домочадцям вони подобаються. Це можуть бути як готові набори (наприклад, середземноморських трав), так і окремі рослини (наприклад, чебрець, чабер і т.д.).</p>
<h3>3-й етап</h3>
<p><div style=Як приготувати і куди використати в' /></div>
</p>
<ol>
<li>Ставимо листи (або лист, якщо він один) в духовку.</li>
<li>Включаємо режим конвекції (якщо його немає - залишаємо дверцята трохи відчиненими).</li>
<li>Виставляємо температуру 50 градусів - в цьому випадку наш рецепт зажадає приблизно 6 годин в'ялення. Або 100 градусів - і тоді буде достатньо 3 годин. Але пам'ятайте - найбільш рівномірна ступінь провяливания досягається при більш низьких температурах. Саме тому, до речі, в Італії помідори сушать ТІЛЬКИ НА СОНЦЕ. Так, це займає кілька діб - але плоди отримують зовсім інший смак.</li>
<li>Готовність перевіряємо, ближче до кінця (в залежності від виставленої температури). І ні в якому разі не виймаємо весь деко відразу - оскільки процес в'ялення для кожного шматочка буде займати кілька різний час.</li>
</ol>
<h3>4-й етап</h3>
<p>Якщо ви не збираєтеся використовувати готові помідори для закрутки на зиму - цей етап буде останнім. І без масла, в якості легкої закуски, їх можуть вживати навіть жінки, які сидять на дієті. У холодильнику, в чистому герметичному контейнері, в'ялені помідори зможуть пролежати без втрати споживчих властивостей від 3 до 5 днів. Залиті олією - близько місяця.</p>
<p>Якщо ж ми готуємося зробити запаси в банках - переходимо до наступного етапу.</p>
<h3>5-й етап</h3>
<p><div style=Як приготувати і куди використати в' /></div>
</p>
<p>Отже, ми зібралися законсервувати наші готові помідори. Чи слід відразу закладати їх у банки і заливати маслом? Правильна відповідь - НІ.</p>
<p>Справа в тому, що через швидкого сушіння в духовці плоди повністю втрачають всю вологу і від цього стають досить жорсткими. Отже, потрібно провести гідратацію, тобто заповнити відсутню вологу.</p>
<p>Це можна зробити трьома способами:</p>
<ol>
<li>Замочити на ніч у холодній воді. І не треба боятися, що вони знову перетворяться на якусь подобу свіжих. Навпаки - ввібравши вологи приблизно на 2/3 свого об'єму, їх м'якоть придбає насичений смак, а заодно і позбудеться від надлишків солі.</li>
<li>Швидко (не більше 1 хвилини) прокип'ятити у воді з оцтом. Вибирати цей спосіб не рекомендується, оскільки оцет додасть плодам інший смак - знищивши їх власний, пікантний і неповторний.</li>
<li>Повільно (5-10 хвилин) кип'ятити у воді без оцту. Воду так помідори наберуть, але все ж смак, що залишається після першого варіанту, що не збережуть.</li>
</ol>
<h3>6-й етап</h3>
<p>Простерилізувати банки. Витерти їх насухо. Заповнити їх половинками наших в'ялених томатів з часничком, перекладаючи свіжими травами (і горошками перцю, якщо ви вирішили його використовувати). По вінця плоди не вкладаються - щоб дати можливість цілком покрити їх маслу.</p>
<p>Нагріваємо в окремому посуді масло (але не кип'ятимо - а саме нагріваємо до температури приблизно 70-80 градусів). Як приготувати в'ялені помідори в олії так, щоб вони були смачними? Відповідь - використовувати суміш рослинного і оливкового масла приблизно в співвідношенні 4 до 1. Так, ми знаємо, що в різних джерелах радять використовувати тільки одне або тільки інше масло. Так, італійці та греки взагалі не визнають нічого, крім оливкової. Але все ж радимо скористатися нашим рецептом. Хочете додати кислинки? Тоді допускається використання і бальзамічного оцту (трохи, близько 2 столових ложок на трилітрову банку - ну або на ваш смак).</p>
<p>Масло заливаємо тільки на 2/3 - після чого злегка струшуємо банку і легенько стукаємо денцем по столу. Для чого це робиться? Щоб «вигнати» бульбашки повітря і дати можливість маслу повністю обволочь кожен плід - навіть в тих місцях, де при укладанні вони виявилися притиснутими один до одного.</p>
<p>Доливаємо масло, що залишилося під ободок. Досипаємо приблизно 1 столову ложку цукру. Ми залишаємо банки відкритими на 3-4 години.</p>
<p>Закручуємо кришку і перевертаємо банку догори дном (щоб переконатися, що закручена вона добре). Збовтуємо помідори ще раз і відправляємо нашу консервацію в комору або льох - звідки вони будуть потроху діставатися в міру потреби.</p>
<h2>Куди використовувати в'ялені помідори?</h2>
<p><div style=


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*