Що може бути приємніше, ніж склянку освіжаючого напою в спекотний день. Саме квас, як ніщо інше, тамує спрагу. А якщо він з соку берези, та ще й власноручного приготування, це вдвічі благотворно впливає на людину. Як зробити квас з березового соку будинку або на дачі, вам допоможуть наочні покрокові рецепти, докладно описують даний процес.
Як зцідити сік із берези? Як робити квас з березового соку? Які корисні речовини ви отримаєте від виробленого напою? – відповіді на ці питання детально описано в статті. Людям, охочим наповнити свій організм вітамінами, обов’язково знадобляться поради, як робити квас з березового соку. Цей дар природи порадує неперевершеним смаком і підбадьорить на весь день. Стакан чудодійного напою в добу, і ваше самопочуття буде на щабель вище. Тонізуючий напій не вимагає фінансових вкладень, що важливо в наш час. Тут варто лише підібрати вільний час на добування соку з берези і, поки це буде відбуватися, можна морально відпочити на природі, насолоджуючись навколишнім пейзажем.
Корисні властивості березового соку
Прозорий напій злегка солодкуватий на смак насправді рясно насичений мінералами, вітамінами та вуглеводами. Простий на вигляд сік містить ефірні олії, сапоніни, дубильні речовини і безліч хімічних елементів (калій, кальцій, мідь, марганець). Крім цього, березовий сік досить калорійний і сучасні дієтологи прописують вживати його як лікувальний препарат для підтримки фігури в формі.
Поряд з цілющими властивостями, чинними на фігуру, даний сік підвищує працездатність імунітету, зміцнює серцево — судинну систему, стимулює мозкову діяльність. Як сечогінний засіб він знімає набряки і тому дуже рекомендований жінкам, тільки що стали мамами. Солодкувату рідину рекомендується пити всім людям: дорослим, дітям, хворим і здоровим.
Березовий сік цілюще впливає на організм, а саме:
- виводить шкідливі речовини з тіла;
- служить як профілактичний засіб;
- налагоджує травлення;
- відновлює кислотно-лужне середовище в шлунку;
- володіє сечогінними властивостями.
Не рекомендується часто пити березовий сік для людей, що страждають виразковою хворобою і каміння на нирках.
Як роздобути березовий сік?
Добування соку з берези залежить від теплої погоди. Після зимових холодів, коли починається відлига можна сміливо йти з пристосуваннями до найближчих дерев. Для визначення чи є сокорух по стовбуру, слід поглибити вістря шила в дерево сантиметрів на 5-7. Якщо з’явилася крапля рідини на поверхні, то можна сміливо приступати до її збору, при цьому плануючи, як далі робити квас з березового соку.
Збір соку краще проводити вдень, так як вночі його рух по стовбуру дерева сповільнюється.
Отже, коли було визначено, що сік у березі є, слід приступити до свердління отворів. Відстань від землі має складати приблизно 50 см. Кількість отворів залежить від діаметра стовбура. Наприклад, діаметр стовбура берези – 25 см, значить отвір одне, і так далі, по висхідній, + 10 см – це + 1 отвір. Надрізи кори краще робити з південного боку, там більш рясне сокорух. В отриманий отвір потрібно вставити заздалегідь підготовлений жолобок, що має форму човника. З одного дерева на добу можна накачати 3 — 7 л рідини.
не Можна зливати всю рідину з дерева, інакше воно загине.
Як тару для збору можна використовувати пластикову пляшку, це дуже зручно, але далі зберігати сік в ній не можна, так як він втрачає частину своїх цілющих властивостей. Прийшовши додому, обов’язково перелийте березовий нектар в скляний посуд.
Покроковий опис приготування квасу з березового соку
Прозорий солодкуватий сік можна вживати не тільки в чистому вигляді, але і зробити з нього квас. Цей вид напою сподобається тим, хто не дуже любить березовий сік, але потребує його корисному вмісті. Прохолодні порятунок в жарку погоду – це квас, в основі якого березовий сік. Як зробити квас вам допоможуть кілька видів покрокових рецептів виготовлення квасу з соку берези з додаванням інших продуктів.
Рецепт квасу з березового соку з медом
Інгредієнти:
- сік березовий – 10 л;
- дріжджі пресовані – 50 г;
- мед – 200 г;
- лимон – за смаком (3 шт).
Етапи закваски:
- Залити дріжджі теплою водою і дати постояти до повного розчинення.
- До отриманої маси влити мед.
- Вичавити сік з лимонів.
- Всі ці складові додати в березовий сік. Влити суміш в банки і закрити капроновою кришкою. Дати постояти кілька днів.
- Еліксир готовий до прийняття.
Рецепт квасу з березового соку з хлібом
Інгредієнти:
- сік березовий – 5 л;
- цукор – 150 г;
- хліб шматками (чорний) – 400 г
Етапи закваски:
- Сік кімнатної температури вливають в алюмінієву каструлю і додають цукор, доводять до закипання. Не кип’ятити!
- Нарізають хліб невеликими шматками 3 – 4 см і трохи підрум’янюють її у мікрохвильовці.
- Отримані сухарі висипають у підігрітий сік, накривають кришкою і 2 дні їм необхідно постояти для концентрації смаку.
- Хлібний квас готовий.
Чим більше хліб румянят, тим більше квас виходить насичений і темний.
Рецепт квасу з березового соку з родзинками
Інгредієнти:
- сік березовий – 10 л;
- цукор – 500 г;
- ізюм – приблизно 50 штучок.
Етапи закваски:
- Очистити через марлю або ситечко березовий сік.
- Родзинки помістити в холодну воду і потримати там хвилин 30, нехай набубнявіє.
- Цукор з родзинками додати до процеженному соку.
- Коли цукор розчиниться, прикрити кришкою на пару днів для бродіння.
- Готовий квас ще раз процідити і приємного вам квасопития!
Рецепт квасу з березового соку з додаванням апельсина
Інгредієнти:
- сік березовий – 2,5 літра;
- великий апельсин – 1 шт;
- ізюм, м’ята, меліса — за смаком;
- цукор – 250 грам;
- дріжджі пресовані – 10 грам.
Етапи закваски:
- Порізати стиглий апельсин кільцями і помістити в скляну ємність для закваски.
- Розтерти дріжджі і разом з цукром висипати в банку до апельсину.
- Додати мелісу і м’яту.
- Залити банку березовим соком, прикрити кришкою і залишити на два дні.
Рецепт квасу з березового соку з додаванням яблучних сухофруктів
Інгредієнти:
- сік березовий – 5 літрів;
- яблучні сухофрукти – 1 кг;
- ізюм – 300 р.
Етапи закваски:
- Сухофрукти з яблук і родзинки вимити і просушити.
- В емальованій каструлі змішати всі компоненти.
- Залишити настоюватися на 4 дні, кожен день заважати.
- Готову закваску розлити по пляшках або банках.
Корисні поради про те, як правильно зробити квас з березового соку:
- перед закваскою, свіжозібраний власними руками березовий сік необхідно процідити через марлю, бавовняну тканину або сито;
- смачний і корисний квас виходить краще на соку, власноручного збору;
- посуд з пластика не придатна для закваски, краще брати скляні ємності;
- березовий квас з родзинками підходить як база для окрошки;
- квас можна зберігати до 120 діб;
- зберігати квас у прохолодному місці;
- березовий квас позитивно поєднується з різними цілющими травами;
- цей освіжаючий напій з добавкою у вигляді родзинок краще готувати навесні, щоб до літа радувати себе ковтками прохолоди;
- квас на березовому соку з медовою добавкою краще влітку або восени, щоб підвищити свій імунітет взимку.
Ознайомившись з рецептами, досить ставити питання про те, як робити квас з березового соку. Це простіше простого, варто лише виділити кілька годин для цієї процедури і далі насолоджуватися отриманим результатом.
Щоб детальніше вникнути в процес приготування, наочно побачити, що і навіщо слід виконати, нижче надається покрокове відео квас з березового соку.
Відео-рецепт приготування квас з березового соку
Читайте також: Сік з яблук на зиму, отриманий з соковижималки: поради, рецепти, опис
Leave a Reply