Індичка – дуже цінний продукт харчування. За великим рахунком, вона набагато краще курятини, тільки багато господинь не знають, як готувати індичину. Таке м’ясо – рідкісне на нашому столі! На відміну від американців – у них індичка на столах майже так само часто, як і курка.
Кращою частиною індички вважається грудка – з неї готують дієтичні страви, так як жиру в цій частині практично немає – чисте філе. Це м’ясо вимагає більш тривалої готування, ніж куряче, та й підготувати його треба по-особливому. Використовуйте наші поради, як приготувати грудку індички м’якою і соковитою, і обов’язково включите її в свій раціон.
Поради
Рецепти приготування індички, як правило, дають лише перелік інгредієнтів і описують сам процес готування, але мало, де розказано, як підготувати грудку для термічної обробки. А є кілька секретів, за допомогою яких м’ясо навіть дорослої птиці буде ніжним і соковитим.
Секрет перший: правильна нарізка. Цілою грудку індички тільки запікають у духовці, в фользі або в рукаві – в цьому випадку волога не вивітрюється і м’ясо частково гаситься у власному соку, завдяки чому воно не пересушується. А ось нарізати м’ясо завжди необхідно поперек волокон.
Секрет другий: відбиття. Навіть якщо ви готові не отбівнушкі, грудку треба трохи відбити. Робити це треба так – порізати на порційні шматки поперек волокон, потім цими зрізами скласти в поліетиленовий кульок, або між двома шарами харчової плівки і відбити, але не розпластується.
Секрет третій: правильний маринад. Його склад – один з головних компонентів в тому, як смачно приготувати індичку. Для цього виду м’яса використовуйте один з цих варіантів:
- цибуля і оцет;
- червоне вино;
- яблучний і гранатовий сік;
- кефір і часник;
- лимонний сік.
Секрет четвертий: шуба. Не в сенсі хутряний одяг, а просто покриває шар, що не дасть волозі випаровуватися під час запікання або смаження на сковороді. Це може бути будь-який кляр, майонез, сметана і твердий сир, яєчна обмазка, овочева подушка.
І наостанок, секрет п’ять: шматочок масла. На смажене або запечене м’ясо, відбивні і котлети з індички відразу, поки вони гарячі, треба покласти невеликий шматочок вершкового масла і накрити на кілька хвилин.
Пропонуємо вашій увазі відмінні рецепти, що можна смачно приготувати з индюшиной грудки.
Рецепти
- Натуральні відбивні котлети з білого м’яса
- Грудка, приготована в духовці
- Чудова індичка на рисовому подушці в рукаві
- Фарширована грудка індички в беконі
- Шашлик з грудки на сковороді
1. Натуральні відбивні котлети з білого м’яса
Щоб вони вийшли м’якими, скористайтеся відразу чотирма секретами: наріжте поперек волокон, добре відбийте і зробіть густий кляр. Замість борошна можна взяти панірувальні сухарі.
Складові:
- 0,5 кг філе;
- Часник – 2-3 зубки;
- Сіль перець;
- 2 яйця
- 3 ст.л. борошна;
- 3 ст.л. сметани;
- 2 ст.л. твердого сиру;
- 0,5 ч.л. будь-яких сушених трав (італійських, кропу, кінзи, орегано);
- 50 г вершкового масла;
- Рослинна олія для смаження.
Приготування:
М’ясо порізати поперек пластами товщиною близько 1 см і шматками по 6-7 см сторонами.
Змастити розчавленим часником, посолити, поперчити, помістити в пакет і добре відбити. Яйця збити, підсолити, додати сметану, трави, борошно і натертий сир і віночком збити.
Кожен шматок вмочити в тягучий кляр, смажити на розігрітій сковороді на несильному вогні з двох сторін. Готові відбивні скласти стопкою, попередньо на кожну помістивши шматочок масла, накрити і нехай постоять 5 хвилин.
Подавати з овочами і будь-яким гарніром.
2. Грудка, приготована в духовці
Щоб м’ясо було соковитим, більшу частину готування воно повинно бути накритим фольгою. А для м’якості грудка індички, запечена в духовці, повинна попередньо замаринувати протягом 3-4 годин. Запікати можна цільним філе або порційними шматками.
Складові:
- Філе індички – 700-800 г;
- часник;
- Соєвий соус;
- Спеції для курки;
- Сік з половини лимона;
- Рослинна олія;
- 100 г густої сметани;
- Свіжий або сушений розмарин.
Приготування:
- М’ясо помістити в пакет і відбити дерев’яним молотком або тупою стороною великого ножа.
- Посолити, присипати спеціями, обмазати розчавленим часником і полити лимонним соком з усіх боків. Залишити маринуватися на кілька годин.
- Помістити в змащену олією форму, зверху її закрити фольгою і запікати 45 хвилин при 200 градусах. Бажано 1-2 рази відкрити і полити соком.
- Потім фольгу зняти, щедро змастити сметаною, присипати розмарином і потримати в духовці ще 5 хвилин.
- Полити соусом, подавати з картоплею і овочами.
3. Чудова індичка на рисовому подушці в рукаві
Приголомшливо красиве і смачне блюдо, підходить для святкового столу.
Складові:
(На 6 порцій)
- 800-900 г філе (по 150 г сирого м’яса на порцію);
- 2 склянки рису (по третині склянки на порцію);
- Спеції для гриля;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 4-5 зубків часнику;
- Щіпка солодкої меленої паприки;
- 2 ст.л. кетчупу або томатної пасти;
- Сіль перець.
Приготування:
- М’ясо порізати на порційні шматки, трохи відбити, посолити, посипати спеціями, обмазати часником і залишити на годину.
- Рис багато разів промити, потім залити водою за кількістю в два рази більше, ніж обсяг рису, додати половину чайної ложки солі і поставити на мінімальний вогонь варити, періодично помішуючи. Довести практично до готовності.
- Цибулину порізати, моркву натерти і обсмажити на олії до прозорості. Потім додати паприку і томат, перемішати.
- У сковороду до цибулі і моркви додати рис, досолити, якщо треба і перемішати.
- В рукава закріпити один кінець, помістити в форму, потім акуратно наповнити рисом, утворюючи подушку.
- Зверху викласти індичку і закрити рукав. Щоб він не лопнув в процесі запікання, зробіть кілька проколів ножем.
- Час готування – 50 хвилин (може і 40, якщо м’ясо молоде). Як зарум’яниться – можна виймати і сервірувати.
Точно так, але без рукава індичку з рисом можна приготувати і в мультиварці.
4. Фарширована грудка індички в беконі
Ошатне і дуже смачне м’ясо в якості закуски.
Складові:
- 0,6-0,7 кг грудки одним шматком;
- 300 г телятини або нежирної свинини;
- 1 булка;
- Склянка молока;
- 3 відварених жовтка;
- 1 цибулина;
- 300 г бекону довгими смугами.
Приготування:
- Грудку розрізати у вигляді кишеньки, трохи відбути.
- Лук посмажити на рослинному маслі, булку замочити в молоці, потім віджати.
- З м’яса зробити фарш, додати цибулю, жовтки і змушують фарш. Посолити, додати спеції, можна посічену зелень.
- Наповнити кишеню в філе, закріпити отвір і обмотати весь шматок беконом. Щоб він не розмотувався, обмотати кулінарною ниткою.
- Запекти при 200 градусах близько 40 хвилин, постійно поливаючи утворюються жиром.
- В кінці змастити поверхню збитим яйцем.
- Грудку остудити і порізати дуже гострим ножем на порційні шматки.
5. Шашлик з грудки на сковороді
Дуже смачне м’ясо в оригінальному маринаді, яке подається на шпажках, упереміш зі свіжими овочами та консервованими ананасами.
Складові:
- 1 кг філе індички;
- 1 велика банка консервованих ананасів;
- 2 склянки білого сухого вина;
- Сіль перець;
- Рослинна олія.
Приготування:
- М’ясо порізати кубиками, залити вином і злити туди весь ананасовий сік. Перемішати і відкласти в холодильник на добу для маринування. Кілька разів за цей час перемішати.
- Маринад злити (якщо його упарити вдвічі, вийде смачний соус), м’ясо посолити, поперчити і обсмажити в сильно розігрітій олії з усіх боків.
- Нанизати на шпажки, перемежовуючи ананасами і свіжими овочами.
Leave a Reply