Перед посівом розсади овочів у багатьох городників виникає необхідність вирішити, як перевірити насіння огірків на схожість. Особливо це актуально для посівного матеріалу, заготовленого самостійно.
У фірм-виробників вирощуванням і відбором насіння займаються досвідчені селекціонери-семеновод.
Посівний матеріал в промислових умовах:
- калібрують;
- прогрівають;
- обробляють фунгіцидами;
- вимочують в стимуляторах зростання.
Тому покупні насіння зазвичай не потребують передпосівної підготовки та перевірки на схожість, але коштують досить дорого. Якщо сподобався сорт огірків не гібридний (на упаковці не було маркування F1), то зовсім не складно зібрати посівний матеріал в домашніх умовах. Але перед посадкою його доведеться перевірити на схожість. Особливо, якщо не впевнені в умовах зберігання.
відбраковування насіння
Схожістю називають відсоток здорового посівного матеріалу в одній партії, що дає добре розвинені проростки.
Перед тим, як перевірити на схожість насіння огірків, можна в воді отбраковать порожні насіння. Вони не здатні дати нормальних сходів.
Для цього посівний матеріал невеликими порціями заливають теплою водою і дають постояти 8-10 хвилин. На поверхню спливуть маловагі насіння з недостатньою енергією проростання. Вони не годяться для вирощування здорових рослин і відбраковуються.
Решта на дні насіння підсушують і перебирають. Всі вони повинні бути приблизно одного розміру і кольору, найдрібніші краще теж прибрати.
Зберігання та схожість
Важливо!
Насіння огірків не рекомендується садити на наступний рік, так як післязбиральної дозрівання посівного матеріалу цієї культури триває 2-3 роки.
Так само за цей час в насінні гинуть деякі патогенні організми, наприклад, вірус огіркової мозаїки. Рослини, вирощені з однорічного посівного матеріалу, гірше розгалужуються і утворюють переважно «чоловічі» суцвіття. У сухому теплому місці посівний матеріал огірків зберігає схожість до 6-8 років. Але після четвертого року зберігання обов’язкове перевірка насіння на схожість, так як енергія проростання буде поступово знижуватися.
Якщо зберігати посівний матеріал в сирому і холодному місці, то існує ризик виростити рослини з довгими батогами і переважно чоловічим цвітінням.
Після довгого перебування насіння огірків в поганих умовах, їх потрібно понюхати. Запах повинен бути без затхлих і згірклих домішок. Так як це є ознакою розвитку в насінні хвороботворних бактерій і грибків.
Перевірка на схожість
Існує кілька способів перевірки на схожість:
- пророщування в фільтрувальної папері;
- пророщування в тирсі;
- пророщування в паперовому рулоні.
Пророщування в папері
Кілька шарів фільтрувального паперу змочують теплою водою і розкладають насіння на невеликій відстані один від одного. Весь посівний матеріал повинен бути підрахований, щоб потім провести розрахунки. Зверху накривають ще одним шаром паперу і ставлять в тепле місце з температурою 26-27 ℃. Кілька разів в день лотки з папером перевіряють і зволожують підсохлі серветки.
Через 3-4 дні з’являться перші сходи огірків. Ці насіння володіли найбільшою енергією проростання. Паростки-спринтери дадуть найздоровіші і врожайні кущі. Тому фірми-виробники приділяють увагу визначенню енергії проростання і характеризують сорти в описі показником дружності і швидкості сходів. Енергія проростання дорівнює процентному співвідношенню пророслих огірків в перші 3-4 дні до загальної кількості посівного матеріалу.
Через 6-7 днів повинні зійти всі живі насіння. Підраховують кількість здорових паростків і обчислюють відсоток від загального числа посівного матеріалу. Садити огірки з схожістю менше 60% вважається нерентабельним.
Навіть якщо після закінчення 7 днів серед які зійшли насіння є проклюнулися, їх не зараховують і відбраковують. Чим довше посівний матеріал знаходяться не пророслими в грунті, тим більшому впливу негативних чинників вони піддаються.
Пророщування в тирсі
Перед тим, як перевірити схожість насіння, тирса запарюють окропом. Потім насипають в ящик шар 5-6 см. Розкладають підраховані огірки на відстані 1-2 см. Зверху насипають 2-3 см запарених тирси і утрамбовують. Ящик можна накрити прозорою плівкою для запобігання від пересихання.
Ящик ставлять в тепле світле місце 25-26 ℃. Огірки проростуть і в темряві, але було відмічено, що в світлому місці сходи з’являються раніше і більш здорові. Далі розрахунки проводять так само, як і в методі з папером.
Пророщування в паперовому рулоні
Два шару пористої пухкої паперу розміром 10 × 100 см змочують водою. Відступають від верхнього краю 2-3 см і розкладають посівний матеріал в лінію на відстані 1,5-2 см зародками вниз. Потім накривають таким же третім шаром паперу і згортають в нещільний рулон, який встановлюють у відповідній посуді вертикально.
Пророщування огірків має відбуватися в світлому і теплому місці. Папір зволожують у міру підсихання. Через 7 днів рулон акуратно розгортають, вважають здорові паростки і обчислюють відсоток схожості.
Прогрівання і обробка стимуляторами росту
Перед тим, як визначити схожість насіння, їх можна підготувати. Прогрівання посівного матеріалу і обробка стимуляторами росту збільшують енергію проростання, прискорюють приріст вегетативної маси, покращують розвиток кореневої системи майбутніх рослин. Куплені огірочки зазвичай проходять попередню підготовку на виробництві.
Прогрівання посівного матеріалу буває двох видів:
- сухе прогрівання;
- прогрівання в воді.
Перший спосіб потрібен насамперед для «молодих» насіння, зібраних в минулому році.
Порада!
Сухе прогрівання в полотняному мішечку на радіаторі при температурі 50-60 ℃ протягом місяця дозволяє обдурити природу і запустити процес «старіння».
Прогрівання в теплій воді 50-60 ℃ протягом 30 хвилин перед посівом дозволяє швидше пробудити огірки і корисно для збільшення енергії проростання і схожості.
Відомі такі хімічні засоби і вітаміни для обробки посівного матеріалу перед посівом (з розрахунку на 100 мл води):
- гумат натрію – 10-20 мг;
- бурштинова кислота – 0,4 мг;
- гетероауксин – 50 мг;
- нікотинова кислота – 10 мг;
- тіамін – 10 мг.
Обсяг розчину повинен бути в 2 рази більше обсягу насіння, температура 17-18 ℃. Посівний матеріал замочують на 6-12 годин, потім добре промивають і висушують.
Leave a Reply