Важливо дізнатися, як заморозити печериці, тим господиням, які і на роботі все встигають зробити, і вдома у них чисто, затишно, а на кухні завжди смачно пахне свежеприготовленной їжею. У таких господинь все йде на лад саме тому, що вони завжди правильно витрачають свій час. Витратила час, щоб заморозити печериці на зиму, а потім його раз 10 заощадила при приготуванні соусів, супів-пюре, пирогів з грибами. Існує, як мінімум, чотири способи заморозки. Ми їх зараз все оцінимо. Але спочатку дізнаємося, як правильно гриби підготувати.
Підготовка грибів до заморожування
Перш ніж відправити гриби на тривале зберігання, потрібно їх спочатку перебрати. Все потемнілі ділянки капелюшків, ніжок вирізати. Самі нижні ділянки ніжок обрізати. Вони можуть бути в землі, відмивати її погано.
Замочувати гриби не будемо, зайва рідина при відправці їх на морозильну полку не потрібна. Їх необхідно просто обполоснути теплою водою, змити бруд з ніжок і капелюшків. На столі розстелити згорнуте в кілька шарів паперовий рушник, розкласти на ньому все грибочки тонким шаром.
Мета цієї дії – позбавити продукт для заморозки від надлишків вологи.
підготовка тари
Розберемося, яка тара краще підійде для зберігання грибів в морозилці, перш ніж дізнатися, як потрібно правильно заморозити печериці. Головна умова зберігання – герметичність упаковки, розумний обсяг однієї порції.
Заборонено повторна заморозка. Розморожений продукт потрібно вжити за один прийом. Тару для зберігання підбираємо згідно цій вимозі. Зберегти заморожений продукт можна в наступній тарі:
- Щільні пакети для заморозки з застібкою.
- Контейнери з м’якого пластику.
- Використані баночки з-під сметани.
- Контейнери невеликого обсягу, одноразового застосування.
Я морожена в прямокутних контейнерах невеликого обсягу. Для герметичності розміщую контейнер в звичайний пластиковий пакет. Пакет щільно зав’язую. Такий спосіб зручний з трьох причин:
- Економія місця, контейнера можна ставити щільно до самого верху полки.
- Добре видно стікер з датою упаковки. Я його ставлю з торця контейнера.
- Зручно діставати і розморожувати.
способи заморозки
Як краще заморозити свіжі шампіньйони – резонне питання, що виникає у будь-якої господині. Мене теж цікавило, чи можна заморожувати не піддані тепловій обробці гриби, виявилося – можна. Зараз я успішно освоїла можливі способи, застосовую в житті все варіанти, використовую грибочки: сирі, варені, смажені.
Зараз розповім, як простіше заморозити свіжі шампіньйони двома способами.
Як заморозити цілі сирі шампіньйони
Заморожувати можна не будь-який гриб. Спочатку визначимося з розміром печериць. Великий розмір не підходить точно, влаштують тільки дрібні капелюшки і середні. Для грибів з великим капелюшком варто вибрати інший варіант зберігання – з нарізкою.
Вище я вже розповідала, як підготувати сировину: помити, висушити. Зараз поділюся своїм способом заморозки. Використовую кошика для пароварки. У мене відмінна пароварка з м’якого пластику. Кошики з м’якого пластику можна використовувати для заморозки продуктів в холодильнику, приготування і відтавання їх в мікрохвильовій печі і за прямим призначенням – приготування на пару.
Укладають грибочки суворо в один шар на дно контейнера. Контейнер ставлю в верхню камеру. Прочитала, що заморожувати печериці потрібно від 4 до 12 днів, тому 5-7 днів тримаю в камері швидкої заморозки, потім розкладаю по пакетах або контейнерах, відправляю, цілком заморожені грибочки, на нижню полицю морозилки. Пам’ятайте: зберігати заморожені в свіжому вигляді печериці можна не більше року при температурі -18 ° C.
Правильна заморозка різаних печериць
Як заморозити цілі печериці на зиму, знаємо, пора розібратися з різаними грибочками. Різані, заморожені печериці простіше використовувати, вони без відтавання підуть в суп, соус, в картоплю при смаженні (гасінні). Заготівля різаних помідор на зиму методом швидкої заморозки складається з 4 етапів:
- Первинна підготовка сировини.
- Процес нарізки грибів.
- Процес заморозки.
- Розфасовка.
Проводимо первинну підготовку сировини описаним вище способом. Відбираємо цілі екземпляри, краще великого розміру. Ріжемо скибочками завтовшки 3-4 см. Скибочки розкладаємо на піддон, обробну дошку або лист з силікону. Поверхню можна злегка змастити олією. Заморожений продукт простіше відстає від змащеній маслом поверхні. Все, заморожений продукт готовий, його можна ставити в морозилку. Фасувати через 4-5 днів. Зберігаються різані, свіжі шампіньйони в замороженому вигляді близько року.
Заморожуємо смажені печериці
Всю грибну некондицию краще посмажити і заморозити. До грибний некондиції відношу сировину, яке зазнало втрат форму, поламане, великого розміру. Перед тим, як смажити, ріжу всі екземпляри на довільні шматочки приблизно одного розміру.
Для смаження беру сотейник. Він у мене великого діаметру, в нього відразу все грибочки поміщаються. Дно сотейника змащую маслом (будь-яким). Сировина смажу до повного випаровування рідини. Сковороду складаю з плити, даю грибам охолонути природним способом, фасую. Смажені шампіньончікі фасую в міцні пакети, формую шар не більше 2 см. Обов’язково кладу папірець з датою приготування. Потрібно пам’ятати, що зберігаються смажені печериці не більше 6 місяців.
Відварюємо печериці для заморозки на зиму
Заморозити печериці в домашніх умовах можна ще одним способом. Печериці можна відварити, і тільки потім відправити на заморозку. Розберемося з особливостями варіння. Перша умова – заливаємо підготовлене сировину обов’язково холодною водою.
Друга умова – солимо воду. Інших умов немає. Печериці після закипання води варимо 15 хвилин, викладаємо в друшляк, охолодити, розсипаємо по контейнерах. У контейнер кладемо папірець з датою фасування і відправляємо його в верхній відсік морозильної камери. Через кілька днів контейнер можна опустити в відсік нижче, варені печериці заморожені, готові до вживання протягом 6 місяців.
Полегшуйте свій побут. Готуйте якісні заморожені гриби, вони прискорять процес приготування смачних страв з додаванням печериць.
Leave a Reply