Кращі сорти томатів для консервування та засолювання слід вибирати правильно. Досвідчені садівники відзначають, що не кожен вид підійде для вдалих солінь. Велику роль в якості отриманого страви грає кількість цукрів, м’ясистість плода, його розміри. Залежно від виду консервації вибирають дрібноплідні або великі помідори.
Критерії вибору томатів для засолювання
Засолювальні сорти томатів вибирають, спираючись на ряд критеріїв. При цьому врожайність і параметри самого куща вже не відіграють істотної ролі. Більше значення віддається параметрам самих плодів.
- Розміри плодів. Для засолювання і консервування кущі томатів повинні давати плоди, однакові за розміром і формою. Чим точніше вони збігаються, тим легше формувати банки під час приготування консервації. Якщо засолювання цільноплідного, то томати не повинні бути великими. Перевага віддається плодам вагою близько 100 грам. На окрему увагу заслуговують черрі.
- Період дозрівання. Для соління урожай повинен встигати дружно, великими партіями. Це забезпечує можливість одночасного приготування великого обсягу консервації.
- Стійкість до патогенної флори. Томати повинні бути стійкі до утворення гнилі і цвілі. Це дозволить зберегти готову страву протягом тривалого часу.
- Особливості плодів. Найкращі для консервації – плоди з тонкою шкіркою. Вона робить більш легким проникнення маринаду в сам плід. М’якоть краща м’ясиста з невеликою кількістю води. Насіннєва коробка невелика.
- Сахара. Для консервації віддається перевага томатам з високим вмістом вуглеводів. Чим більше цукрів, тим вдаліше виходить засолювання.
Крім зазначених критеріїв на вибір сорту впливають особливості самого блюда. Якщо це овочева суміш, то більш виграшно виглядатимуть сорти жовтих або оранжевих томатів. У деяких стравах застосовуються тільки зелені або бурі помідори. Цільноплідного консервують черрі і інші дрібні томати.
Помідори з коротким періодом дозрівання
Засолювальні томати раннього періоду дозрівання використовуються для малосольних страв або консервацій. Такі томати характеризуються швидким дозріванням врожаю. Перші плоди знімають через 3 місяці після пророщування розсади. Ультраранні і ранні помідори підходять для відкритого грунту. Вони відмінно зарекомендували себе на півночі і в західних регіонах країни, де присутня нестійкий клімат.
- Чайка. Ультраранній сорт з красивими округлими плодами. Його використання в консервації дозволяє домогтися класичного виду засолювання. Томати виростають округлої форми середніх розмірів. М’якоть щільна, шкірка в стані зрілості насиченого червоного кольору. Високі смакові якості роблять помідори універсальними в застосуванні.
- Забава. Підходить тим садівникам, хто любить плоди довгастої форми. Перші плоди дозрівають через 3 місяці після пророщування розсади. Кущі мають середні розміри. У закритих теплицях висота перевищує 1 метр, у відкритому грунті близько 70 сантиметрів. Забава відрізняється високим ступенем зав’язі плодів і рясним плодоношенням. Томати дозріванню смачні, ароматні. Щільна шкірка дозволяє зберігати врожай без втрати смакових якостей близько 2-3 тижнів.
- Дитяча насолода. Томати отримали свою назву за приємний солодкий смак і щільну м’якоть плодів. Вони відмінно показали себе в різних соліннях і консервації. При багатому врожаї підходять для приготування соків. Висота среднеразветвленних кущів не більше 1 метра. З догляду вимагають помірного пасинкування.
Сорти середнього і пізнього періоду дозрівання
Підбираючи сорти томатів для засолювання, велику увагу приділяють гібридам середнього і пізнього періоду дозрівання. Такі помідори краще підходять для консервації тривалого зберігання.
- Де Барао Червоний. Класичний сорт помідорів для консервування – Де Барао Червоний. Популярність у садівників він отримав завдяки високій врожайності та невибагливості у догляді. Є оптимальним для розведення в теплиці. Його відрізняє велика висота батогів, вона досягає 2 метрів. У стані зрілості помідори досягають ваги 120 грам. Мають довгасту форму. Щільна шкірка і м’ясиста м’якоть робить їх оптимальними для засолювання.
- Адамове яблуко. Невеликі округлі плоди з гладкою шкіркою відмінно підходять для консервування. Основна перевага Адамове Яблука – дружне дозрівання томатів на складних кистях. Сорт відноситься до категорії врожайних. При правильній агротехніці він дозволяє зібрати до 5 кілограмів плодів з однієї рослини.
- Аделіна. Середньостиглий сорт добре підходить для закритого грунту. У теплих регіонах допускається вирощування на незахищених грядках. Плоди виростають довгастої форми і невеликих розмірів. У стані зрілості мають насичений червоний колір. Смак яскравий, томатний. М’якоть щільна, сахаристая. Основна перевага – висока ступінь зав’язі плодів навіть при несприятливих умовах і стійкість до захворювань.
- Акварель. Сорт, який рекомендується садити на незахищених грядках. Він відрізняється невибагливістю у догляді і невеликими розмірами. Максимальна висота рослин – 50 сантиметрів. Відмінно плодоносить в будь-який сезон. Плоди виростають невеликі, соковиті, солодкі. У дозрілому вигляді активно використовуються в консервації і для приготування соків. Насіння має хорошу схожість і стійкість до захворювань.
- Яскраво-червоний мустанг. Оригінальний сорт червоного кольору. Краще себе почуває в парнику або теплиці. Плоди виростають досить великі, за формою нагадують перці. За рахунок високої врожайності потрібно підв’язка до опори або установка шпалер. Популярність для консервації отримали за рахунок незвичайної форми і яскравого кольору.
- Амулет. Тепличний сорт. У південних регіонах він непогано почувається на відкритих грядках. Період дозрівання становить 120 днів. Характеризується як кистьовий, засолювальний. Стиглі плоди нагадують сливи з яскраво червоною шкіркою. Середня маса томатів досягає 100 грам. Під час консервації томати не схильні до розтріскування.
- Засолочний делікатес. Даний сорт показав хороші характеристики по врожайності в північних районах. Невеликі розміри куща дозволяють розводити його в відкритому грунті. Засолочний делікатес не вимагає пасинкування. З недоліків сорту – невеликий обсяг врожаю і схильність до фітофторозу. Плоди виростають дрібних розмірів, мають витягнуту форму. Щільна шкірка захищає плоди від розтріскування під час консервації.
незвичайні томати
Сорти помідор для засолювання не завжди використовуються класичного червоного кольору. Оригінально в консервації виглядають жовті, помаранчеві, зелені томати. На особливу увагу заслуговують помідори черрі. Вони активно застосовуються для цільноплідного консервації або приготування овочевих салатів. Який сорт вибрати залежить від особливостей використовуваного маринаду і призначення консервації.
- Чудо світу. При виборі сорту томатів для теплиць слід звернути увагу на Чудо Світу. Він отримав свою назву за незвичайну форму і яскравий колір шкірки. З боку плоди нагадують лимони. Вони мають характерну витягнуту серцеподібну форму і яскравий жовтий колір. Висока щільність м’якоті і невеликі розміри роблять їх придатними для консервації. З переваг виділяють високу врожайність і стійкість до захворювань.
- Де Барао Золотий. Сорт є підвидом великої групи томатів. Його відмінна риса – золотисто-жовтий колір. Невеликі розміри плодів зробили Де Барао одним з найбільш популярних сортів для засолювання і консервації. Помідори виростають розміром до 90 грам. Сорт відрізняється високою і дружною врожайністю. З куща знімають близько 12 кілограм плодів. Ще однією перевагою сорту є велика різноманітність підвидів. З оригінальних, крім Золотого, садівники рекомендують вирощувати Де Барао Чорний.
- Золоті пальчики. Плоди раннього періоду дозрівання, мають довгасту форму і яскравий жовто-помаранчеві кольори. Невеликі розміри і висока врожайність дозволяють використовувати сорт в різної консервації. Основною перевагою Золотих пальчиків є щільна шкірка і м’якоть. Завдяки їм томати зберігають свою форму вчасно консервації та засолювання.
- Бананові ноги. Кращий сорт жовтих помідорів для засолювання – Бананові ноги. Він відрізняється насиченим жовтим кольором шкірки і надзвичайно солодким смаком з цитрусовими нотками. Виростити томати не складно. Кущ невеликих розмірів не вимагає пасинкування або додаткового догляду. Урожай дозріває дружно, плоди зав’язуються великими кистями.
Початківці садівники часто просять: «Порадьте, як вибрати сорти помідорів для розведення на засолювання». Фахівці однозначно сходяться на думці, які б сорту не використовувалися, важливо, щоб їх було не менше 3-4. При цьому слід поєднувати томати раннього і пізнього періоду плодоношення. Також рекомендується посадити 1-2 куща жовтого або оранжевого кольору. Дотримуючись цих порад, урожай буде радувати тривалий час, а засолювання вийде яскравою і смачною.
Leave a Reply