Як закоптити курку в домашніх умовах – всі можливі варіанти



Копчення – один з досить простих способів тривалого збереження м’яса. Крім того, копченості вважаються делікатесом, мають ніжний смак і апетитним ароматом. Коптять практично всі види м’яса і дичини, таким чином обробляють також ковбасу, рулети, варене м’ясо, сири і рибу

Ефект консервування досягає шляхом зневоднення м’яса і попередньої витримки в солоному маринаді. У цій статті представлена ​​докладна інформація, як готується копчена курка в домашніх умовах і як зберігати такі запаси.

Загальна інформація

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

Домашнє копчення курки – процес нескладний, але щоб результат не розчарував, треба врахувати всі тонкощі його цього.

Є три способи копчення:

  • гаряче;
  • холодну;
  • без коптильні – рідким димом.

Для копчення м’ясо треба спеціально підготувати. Якщо кури домашні – тушки ощипать, обпалити, промити. Коптити можна і цілі тушки, і окремі їх частини – філе, стегенця, крильця. Треба мати на увазі, що при копченні м’ясо досить сильно всихає, тому треба вибирати курей великих і жирних. Коли жир витоплюється, він додасть м’ясу смак і соковитість.

Класичне копчення в коптильні здійснюється з використанням диму, який утворюється при повільному, з недостатньою кількістю кисню, горінні дров і тирси деревини. Для копчення можна використовувати не всі породи дерева. Кращий результат дають гілки всіх плодових дерев: абрикосових, вишневих, яблуневих. Також можна брати ясен, осику, вільху, бук, дуб.

Але все одно, треба в багаття додавати хоч трохи плодових гілочок. Якщо хочеться отримати гарний коричневий колір копченостям і дуже смачний аромат – треба взяти кілька гілок ялівцю.

Не можна брати дрова хвойних порід, берези, тополі. Вони м’яса додадуть гіркоту, неприємний запах, а вид буде неапетитний – м’ясо придбає сірий колір. Дрова не повинні бути пересушеним, а й вологі не підходять – буде запах цвілі.

Після підготовки м’яса – його треба засолити в розсолі, а великі шматки і тушки ще прошпріцевать (ввести розсіл в м’якоть за допомогою шприца), потім обов’язково треба підсушити на повітрі (захистити від мух).

Важливим є питання, як зберігати копчену курку і який термін придатності такого м’яса?

  1. М’ясо гарячого копчення може зберігатися 30-40 днів, підвішеним в прохолодному сухому погребі, або складеним в дерев’яні ящики. Строк не більше 30 днів – при зберіганні в холодильнику.
  2. Копчене м’ясо, яке попередньо відварене, зберігати не можна більше доби в холодильнику – його треба негайно вжити.
  3. Технологія холодного копчення забезпечує збереження м’яса на період до 3-х місяців.

1. Курка гарячого копчення в коптильні

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

Одночасно можна коптити кілька курок – все залежить від розміру коптильні.

Що знадобиться з розрахунку на 1 тушку:

  1. Коптильна камера.
  2. Курка вагою 1,5-2 кг.
  3. 2 л води;
  4. 6-7 ст.л. солі.

приготування:

  1. Воду нагріти, розчинити сіль, остудити, помістити курку так, щоб вода її накрила, закрити каструлю і відправити птицю вимочувати в холодильник на 8-12 годин.
  2. Потім тушку обсушити і відправити в попередньо нагріту коптильню. Робити це треба так: спочатку її півтори години нагрівати до 45 градусів, потім температуру підняти до 55-60 градусів.
  3. При цій температурі і димі середньої інтенсивності. Час копчення – 4 години.
  4. Далі ці тушки підвісити в сухому місці, яке добре провітрюється, і залишити там на 4-5 доби. Цей процес називається провітрюванням.
  5. Після цього тушки вже можна відкласти на зберігання або вживати в їжу.

2. Курка гарячого копчення в каструлі на плиті

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

Цим рецептом поділилася Юлія Висоцька в одній зі своїх передач.

знадобиться:

  • 1 тушка;
  • 2 л води;
  • 7-8 ст.л. з невеликою крупнокристаллической солі без йоду;
  • 3-4 лаврових листочка;
  • Велика каструля або казанок;
  • Велике вафельний або х / б рушник;
  • Тирса (можна купити в зоомагазині) або тріски з супермаркету. Кілька гілочок плодових дерев.
  • Одноразова форма з фольги, діаметром за розміром каструлі.

приготування:



  1. Зробити розсіл з гарячої води, солі і лаврове листя. Як охолоне, помістити курку і маринувати 8-10 годин в холодильник, краще всього на ніч.
  2. У велику каструлю з товстим дном або чавунний казанок насипати тирсу і щепу шаром не менше 3-4 см.
  3. Зверху помістити одноразову форму – в неї буде збиратися сік, щоб він не потрапив на тирсу. На форму розташувати курку грудкою вгору.
  4. Кришку каструлі обернути намоченим у холодній воді рушником – воно буде зберігати вологу і температуру в ємності. Важливо подивитися, щоб нічого не звисало вниз.
  5. Включити вогонь на максимальне положення і так коптити 30 хвилин, потім вогонь зменшити до мінімального і так тримати ще 30 хвилин. Далі вогонь вимкнути, не знімаючи кришку, залишити курочку ще на 30 хвилин.
  6. Готову курочку вийняти і шкурку з неї зняти (її треба викинути), а м’ясо можна їсти і в гарячому, і в холодному вигляді. Зберігати тільки в холодильнику, чи не понад 12 годин.

3. Копчение вареної курки

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти


Цей рецепт варено-копченої курки можна використовувати в похідних умовах, на дачі або на рибалці. Тушку сирої курки розділити на 2 частини, зробити ножів поздовжні надрізи, майже до кісток. У казанку закип’ятити стільки води, щоб частини тушки були покриті повністю. На кожен літр води додати по 1 ст.л солі. Можна в казанок додати гілочки ялівцю, лавровий лист, чебрець, чебрець. Варити 15-20 хвилин в залежності від розміру птиці.

Потім вийняти і підвісити над багаттям на висоті 1,2-1,5 м, так щоб дим огортав тушку. У вогонь підкидати сирі гілочки дуба і плодових дерев. Час копчення – 1 година. М’ясо треба відразу їсти, воно не призначене для зберігання.

4. Спосіб холодного копчення в коптильні

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

З підготовки тушки процес аналогічний описаним вище. Обов’язково частина розсолу треба ввести шприцом в самі товсті частини курки. А ось сам процес копчення відрізняється:

  • Максимальна температура в коптильні – 30 градусів.
  • Дим середньої інтенсивності, в останні дві години – мінімальний.
  • Час копчення – 8 годин.
  • Період провітрювання м’яса холодного копчення становить 8-10 днів при температурі 12-15 градусів.

5. Копчение крилець або гомілок в мультиварці

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

Для цієї мети підходить мультиварка з функцією копчення, але можна пристосувати і звичайну. Для цього треба вибрати металеву ємність для тріски і кілька ярусів металевої сітки.

знадобиться:

  • 10 шт. крилець (на 2 шари);
  • стакан тріски (вона йде в комплект з мультиваркою).

Для нарінада:

  • стакан кетчупу;
  • 5 ст.л. соєвого соусу;
  • 1 ст.л. гірчиці.

приготування:

  1. З перерахованих інгредієнтів зробити маринад і обробити їм крильця, добре їх пом’явши. Час маринування – не менш 3-4 годин. Солити не треба – соєвий соус дасть її достатню кількість.
  2. На дно чаші мультиварки налити води шаром близько 1-1,5 см.
  3. Чашку на 2/3 заповнити тріскою.
  4. На підставки розмістити крильця.
  5. Накрити мультиварку кришкою і встановити режим гарячого копчення на 35 хвилин.

Те ж саме можна зробити і в звичайній мультиварці. Там спочатку на 15 хвилин включити режим Жарка, потім вимкнути і залишити режим Підігрів на 30 хвилин. Але, все-таки, ризикувати апаратом не варто, хоча в інтернеті пишуть, що все виходить без проблем.

6. Копчение рідким димом

Як закоптити курку в домашніх умовах - всі можливі варіанти

Цей спосіб придумав спеціально для тих, у кого немає можливості використовувати справжній дим. Рідкий дим – це екстракт продуктів горіння на воді, тобто, справжній дим пропускають через воду. Продається у вигляді концентрату, який треба розбавляти за інструкцією. Маринування в такому розсолі триває кілька годин, додатково треба додати до м’яса спеції, сіль, інший маринад.

І використанням рідкого диму треба бути дуже обережними – це речовина небезпідставно вважається канцерогеном, адже в ньому зібрані всі продукти неповного згоряння. Не слід збільшувати дозування, зазначену в інструкції. Але іноді можна і побалувати себе смачненьким блюдом.

Складові:

  • 1 курка середніх розмірів;
  • сіль, перець, спеції для курки;

Для маринаду:

  • 50 г майонезу;
  • 1 ст.л. рідкого диму;
  • 3 зубки часнику.

приготування:

  1. Курку розрізати по грудях, натерти сіль, спеціями і перцем у всіх сторін. Поставити в холодильник на годину, нехай просочиться смаком.
  2. Зробити маринад з рідким димом і змастити ним курочку.
  3. Помістити її в рукав і запікати 30 хвилин при 220 градусах, потім рукав розрізати і запікати ще 30 хвилин, періодично поливаючи тим соком, що утворюється.
  4. Перевірити готовність можна зубочисткою – якщо проткнути курку в самому товстому місці – стегно, грудка, то сік повинен бути прозорий.
  5. Готову курку подавати з картоплею і овочами.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*