Капуста є одним з найбільш популярних овочів. Багато людей використовують її для маринування і готують з неї соління з салатами. Існують різні різновиди капусти, які можна вирощувати на своїй ділянці.
У ній міститься величезна кількість вітамінів та інших корисних речовин, які беруть участь в обмінних процесах і покращують імунітет людини. Вона містить мало калорій, через що її часто використовують для лікування шлунково-кишкового тракту і під час дієт.
Основні види
Щоб дізнатися, які види капусти бувають, необхідно ознайомитися з їх основними різновидами і назвами. Види капусти і їх характеристика допоможуть людям без досвіду детальніше вивчити особливості даних овочів. Можна виділити три основних види, до яких відносяться:
- Кочення. Відрізняється дуже розрослася і розвиненою ниркою, в основі якої стоїть качан невеликого розміру. Саме від нього і починає формуватися плід. Даний вид користується чималою популярністю серед городників і вирощується набагато частіше, ніж всі інші різновиди. Для приготування їжі можна використовувати весь плід, крім качана.
- Кольорова. Формування головки здійснюється за допомогою зрослих пагонів, до складу яких входить велика кількість утворень, які зовні нагадують повітряне суфле. Цвітна капуста відрізняється нерівною поверхнею і відмінним смаком.
- Листова. Основний плід формується листками, які починають рости від самого стебла. Відмінною рисою листової кормової капусти є те, що вона абсолютно не має стрижневий основи. Даний овоч вживається в їжу цілком.
білокачанна
Відрізняється своєю стійкістю до низьких температур і любов’ю до світла і вологи. Щоб виростити білокачанну капусту, необхідно підібрати ділянку з найбільш родючим грунтом. Качани рослини можуть мати різний розмір і форму. Вони бувають конічними, плоскими і округлими. Вага качанів залежить від сорту і особливостей вирощування. Він може варіюватися від 0,5 кг до 10 кг.
Вирощувати білокачанну капусту рекомендується при температурі 20 градусів. Молоді сходи витримують короткочасні заморозки, але ростити капусту в умовах низької температури не рекомендується.
Нещодавно висаджена розсада витримує заморозки в районі -5 градусів. Підросло рослина справляється з температурою не менше -8 градусів.
З високою температурою цей різновид капусти справляється не дуже добре. Якщо температура перевищить 30 градусів, то формування нових качанів повністю припиниться. Щоб стимулювати появу плодів, необхідно регулярно поливати рослину. У перші кілька тижнів після посадки полив повинен бути помірним. Однак з часом надходження вологи доведеться збільшити.
Відмінною рисою білокачанної рослини є світлолюбна. Якщо капуста буде посаджена в тіні, то вона з часом може загинути. Тому не варто вирощувати її при підвищених плодових дерев, які можуть відкидати тінь.
Молоді сіянці активно висмоктують з грунту такі поживні речовини як фосфор, азот і калій. Після пересадки розсади у відкритий грунт вона споживає лише азот, а під час формування качанів – фосфор і калій.
Підгодовувати кущі потрібно в тому випадку, якщо вони вирощуються в торф’яних або піщаних грунтах. Якщо вона була висаджена в суглинних грунт, то вносити підживлення не потрібно.
червонокачанна
Якщо порівнювати її з білокачанної видами, то вона відрізняється своєю стійкістю до шкідників, хвороб і сильних холодів. Червонокачанна капуста не дуже популярна в нашій країні. Найчастіше її вирощують в нечорноземних зонах.
Вона має щільні і невеликі качани з фіолетовими листям. Іноді зустрічаються сорти з листками, забарвленими в синій або пурпурний кольори. Відтінок листя залежить від барвника, яке в них знаходиться – антоциана. Крім кольору, він впливає ще й на смакові якості рослини.
Якщо кущі будуть вирощуватися в кислому ґрунті, то їх листя червоніють. У лужних грунтах вони набувають синій колір. На картинках з капустою, вирощеної в різних грунтах, можна побачити ці відмінності.
Різні сорти червонокачанної капусти можуть дозрівати в різний період. В середньому, плоди достигають близько 150 днів. Однак ранні сорти можуть встигнути набагато раніше. Висаджують її так само, як і середньопізні сорти білокачанної.
В основному, її використовують в кулінарії під час приготування салатів та інших корисних страв. Її плоди трохи жорсткі і тому багато людей вживають її тільки в сирому вигляді. Щоб зробити капусту менш жорсткою, її можна полити кип’яченою водою.
кольорова
Містить в собі величезну кількість біологічних речовин і вітамінів. Також в ній міститься мало клітковини, тому її рекомендується вживати людям з проблемами печінки і шлунково-кишкового тракту. Цвітна капуста засвоюється людським організмом набагато краще, ніж інші різновиди овоча.
Кущі рослини мають стебло циліндричної форми, який виростає до 70 см. Листя має зеленуватий відтінок і подовжені черешки, на їх поверхні знаходиться восковий наліт. Також під час росту на кущах з’являються невеликі квітки жовтого кольору. Плоди цвітної капусти представлені у вигляді циліндричного стручка з чорними або бурими насінням. Дорослі кущі цвітної капусти дуже красиво виглядають. Щоб переконатися в цьому, досить ознайомитися з їх фотографіями.
Вирощувати кущі рекомендується при температурі близько 20 градусів. Якщо вона опуститься нижче 10, то вони будуть повільніше розвиватися. Під час вирощування даної рослини необхідно уважно за ним доглядати. Капуста любить зволожений грунт, тому доведеться займатися поливом кожні кілька днів. Якщо протягом трьох днів в грунті буде недостатня кількість вологи, то головки капусти почнуть розсипатися. Кожен квадратний метр ділянки з кущами потрібно заливати 20 літрами води.
Рекомендується регулярно підгодовувати рослина. Вперше удобрювати грунт потрібно через тиждень після посадки сіянців. Для цього використовується коров’як, нітрофоска і інші мінеральні добрива. Наступна підгодівля проводиться через 2-3 тижні після першої.
брокколі
Має багато спільного з цвітною капустою в плані зовнішності і смакових якостей. До головних відмінностей можна віднести кількість поживних речовин, яких в кілька разів більше, ніж в інших видах.
Головка спаржевої капусти буває фіолетової, зеленою, білою і іноді синьою. Найбільша головка розташовується в центрі стебла. Якщо її видалити, то з листових пазух почнуть рости бічні качани. Даний прийом використовується для підвищення врожайності і продовження термінів плодоношення.
Головними перевагами брокколі є стійкість до температурних перепадів і низькі вимоги до показників грунту. Єдина грунт, яка не підходить спаржевої капут – кисла.
При посадці сіянців необхідно дотримуватися певних вимог. Між рядами слід робити відстань в 50-60 см, а між кожним кущем – 30 см. Також потрібно правильно доглядати за капустою. Вона потребує регулярного поливу, підгодівлі і розпушування грунту.
Серед городників особливою популярністю користуються середньостиглі сорти. До них можна віднести Атлантик і Грін з періодом дозрівання, який становить близько 115 днів.
Свійські
Ця рослина є різновидом кочанной капусти. У перший рік сіянці утворюють невеликий стебло, який може мати циліндричну або веретеноподібну форму. Саме на ньому формуються перші качани рослини. Листя пофарбовані в зелений колір, іноді на них з’являється слабкий наліт, через що поверхня стає пухирчастої. Згодом на кущах з’являються жовті квіти і плоди.
Смакові якості і зовнішній вигляд нагадують білокачанну капусту. До єдиним серйозним відмінностей відносяться гофровані листочки без прожилок і пухкі качани.
Існують різні сорти савойської капусти, які відрізняються між собою терміном дозрівання. Ранні сорти достигають протягом трьох місяців після посадки. Перед посадкою необхідно уважно вивчити їх фото та назви. До них відносяться:
- Золота – на ній формуються великі качани вагою більше одного кілограма;
- Ювілейна – капуста з такою назвою має плоди, які схильні до розтріскування і важать близько 750 грамів;
- Юліус – гібрид відноситься до ультраскоростиглий сортам, дозріває протягом 80-90 днів.
Для дозрівання середньостиглих сортів може знадобитися більше 120 днів. Рекомендується вирощувати:
- Мелісу – відрізняється високою врожайністю і великими качанами вагою близько трьох кілограмів;
- Сферу – плоди даного сорту не розтріскуються з часом і важать 1-2 кілограми.
Пізні сорти дозрівають досить довго – близько 150 днів. Кожен любитель пізніх сортів повинен вивчити такі види капусти з фото. Серед них найбільш поширеними є:
- Верос – гібрид відомий своєю стійкістю до знижених температур;
- Вертю – сорт з дуже великими плодами вагою більше трьох кілограмів;
- Морам – кущі відрізняються своїми великими качанами і ідеально гладкими листям.
Пекінська
Є найдавнішим видом капусти, який користується неабиякою популярністю через свою простоту вирощування. Навіть при вирощуванні рослини безрассадним способом можна отримати непоганий урожай.
Кущі покриті цільними сидячими листям, висота яких досягає 30 см. З їх допомогою формується розетка, яка має соковиті і товсті черешки.
Має непогану стійкістю до досить низьких температур. Вона без проблем справляється з невеликими заморозками до -5 градусів. Однак в таких умовах кущі не зможуть нормально розвиватися, тому для їх вирощування потрібно підтримувати температуру в межах 15-20 градусів. Якщо вона буде перевищувати даний показник, то на листках з’являться опіки.
Під час догляду за пекінською капустою необхідно регулярно обробляти кущі, рихлити і поливати грунт. Також слід періодично мульчувати грунт, щоб зменшити кількість бур’янів.
висновок
Існує величезна кількість різновидів капусти, які можна самостійно вирощувати на своїй дачній ділянці. Перед тим як приступити до посадки, рекомендується заздалегідь вивчити сорти капусти з фото і описом, щоб вибрати для себе найбільш підходящий рослина.
Leave a Reply