кулінарних сторінках сайтів ми все частіше стали стикатися з рецептами каперсів з насіння настурції. Хтось перегорне цю дивину, а ті, хто зацікавився і спробував приготувати каперси, будуть повертатися до них щорічно. Справжні каперси досить дороги, але можна заощадити, зробивши їх власноруч в домашніх умовах з настурції.
Трохи про настурції
Настурція не тільки гарна зовнішньо, але і корисна. Вона містить вітаміни A, B1, B2, C, також йод, калій, фосфор і ефірне масло. Настоянки і відвари на її основі здавна застосовувалися в народній медицині для лікування грипу та зміцнення імунітету.
Рецепт 1 – насіння настурції довгого засолу
Приготування:
- Висушених 100 грам насіння помістити в банку.
- Зробити маринад для засолу. Для цього взяти 15 грам солі всипати 200 грамів винного оцту, сюди ж додати 5 штук чорного перцю. Закип’ятити суміш.
- Залити маринадом настурцію і закатати кришкою. Провізія готова буде через три місяці. Настурція каперса готова.
Для посилення смаку в заготовку можна внести лавровий листок, гілку чебрецю, часточки часнику, насіння селери.
Рецепт 2 – насіння настурції швидкого засолу
Приготування:
- Зробити солоний розсіл (2 ст. ложки солі, всипати приблизно 1 літр води) для насичення їм насіння. Залити охолодженим розсолом банку з вкладеними туди насінням на добу.
- Злити рідину на наступний день і залишити до повного висихання.
- Приготувати маринад (4 ст. ложки білого винного оцту на 2 чайні ложки цукру). Для аромату внести 2 лаврових листа і гілку чебрецю. Закип’ятити.
- Залити маринадом насіння і чекати остигання. Остиглу настурцію в банку щільно закрутити кришкою і відправити в холодильник. Через 3 дні ліки буде готове.
Бажаючим отримати соус на основі каперсів з насіння, замаринований склад потрібно розбавити майонезом, нарізати цибулі і влити трохи лимонного соку.
Рецепт 3 – мариновані насіння настурції
Щоб замаринувати каперси з насіння настурції, потрібні незрілі інгредієнти. Насіння настурції мариновані прекрасно підходять як складові солянки, рибних і м’ясних страв. Вони мають перцевий смак, тому так популярні в якості спеції.
Приготування:
- Зелені насіння промити і обсушити. Розмістити у баночці.
- Зробити маринад: 3 ст. ложки винного оцту (білого) всипати 1 ст. ложку солі, стільки ж ложок цукру, вкинути 2 штучки запашного перцю, стільки ж гвоздики, лавровий невеликий аркуш і розбавити півлітра води. Закип’ятити.
- Залити маринадом банку з недозрілі насінням, закупорити кришкою і відставити на зберігання.
Рецепт 4 – каперси з недостиглих плодів глоду
Для такого рецепта беруться суворо недозрілі зелені плоди. Легкий відтінок жовтого або білого вже в рецепт не застосовується.
Приготування:
- Обдати підсоленим окропом плоди.
- Закип’ятити маринад, що складається з півлітра води, 1 ст. ложки солі і стільки ж цукру, 25 г винного оцту.
- Залити маринадом недостиглі інгредієнти і закрити капроновою кришкою. Зберігати не в холодильнику.
При консервуванні недозрілих плодів можна замість винного оцту використовувати 9-процентний або виноградний.
Як вибрати сировину?
Щоб приготувати каперси з насіння настурції, слід детально вивчити рослина Capparis. Воно відноситься до сімейства Каперсовые і підрозділяється на два виду: трав’янисті і колючі. Квітки на чагарнику рожеві або білі. Якщо розглянути незрілий плід, який використовується в ролі маринованих каперсів, то він являє собою зелений невеликий овальний відросток, нутро якого, після дозрівання, набуває яскраво-червоний відтінок з коричневими насінням. Дуже цінними вважаються сантиметрові бутони високої щільності. Такі бутони можна отримати лише рано вранці, зірвавши з куща, поки вони ще не розпустилися, відсортувати і пустити в справу. Відмітна особливість трав’янистої каперса в тому, що його гілки не так міцні, як у колючого. Також, назва колючого каперса говорить сама за себе, тому що його кущі колються, завдяки відповідній структурі листочків. Виходячи з усього, насіння настурції багато в чому схожі з бутонами каперсів, тому їх сміливо можна взаимозаменить і готувати каперси з насіння настурції.
Читайте також: Консервуємо на зиму або їмо відразу рулетики з баклажанів з різною начинкою
Leave a Reply