Світ повний чудес! Навіть у прозовому курячому роду існують такі представники, як китайська шовкова курка. Шерсть цих створінь м’яка, схожа на котячу. Невагомі шапочки і пух, незвичайний колір оперення – все надає курям горду поставу і вигляд, під стати китайським мандаринам. Стародавні китайські грамоти згадують про цю породу курей, називаючи її «пастки». В Європі про дивовижних курках дізналися в XIII в Росії зкзоты з’явилися в XVIII столітті.
Опис породи
Шовкова курка з чорним забарвленням пір’я є найдавнішим представником породи. Пухнастими м’яким пір’ям, кокетливим чубчиком птах нагадує пуделя. Бакенбарди і борідка є додатковими прикрасами китайської шовкової курки.
У Китаї народна медицина рекомендує вживати м’ясо чорної курки при хвороби придатків. При хворобливих місячних і для краси жінки купують в аптеці кульки з нутрощів чорної курки. Вони миттєво знімають біль. Вважається, що систематичне вживання чорного м’яса продовжує жіночий вік.
Внутрішні органи цього виду «курей з вороньими кістками», за китайською характеристикою:
- чорні кістки;
- чорно-коричнева шкіра;
- сірувато-чорне м’ясо.
Тушки курей є делікатесним продуктом. Вони маленькі. Курка важить 1,5 кг, півень більше. Це приблизно вага звичайних курей, опушення робить їх візуально більше. Екзотики додає будова — тулуб майже кругле з короткою широкою спиною і виступаючими плечима спочиває на коротких пухнастих ніжках. Бірюзові мочки вух, сині гребінь і дзьоб довершують картину. Цю курочку можна дізнатися тільки по опису.
З великим інтересом сприймаються фото і відео про китайської шовкової курці, про цих дивовижних птахів.
Породиста особа не має грубих пір’я, може мати червоно-сині сережки і рожевий гребінець, але завжди на ногах п’ять пальців з однаковим розвитком.
Забарвлення пір’я може бути сірим, блакитним, білим, але основним кольором породи вважається чорний. Пройшли століття, а екзотичні китайські шовкові курки так і залишилися дивиною в Європі. Їх яйця купують для розведення дорого, побачити дичину можна в приватних господарствах і спеціальних фермах.
Характеристика шовкових курей
Пух китайських курей цінується. Стрижку влаштовують раз на місяць, збираючи з голови до 70 грам, пух використовується для в’язання. Птахи з легкістю переносять зиму в неопалюваних курниках. Їм не потрібні сідала, літати екзоти не вміють. Раціон такий же, як для звичайної курки. Але якщо потрібно, щоб курка неслася, краще забезпечити тепле зміст і довгий світлий період.
Необхідно передбачити крапельне напування, птах не переносить намокання пір’я, вогкості в приміщенні.
Китайська шовкова курка – самий пухнастий у світі вид курей. Однак вони схильні всьому курячим недуг. Пухопероеды, кліщі та блохи при неправильному утриманні знищать декоративність. При незбалансованому раціоні можлива закупорка або запалення ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Пронос створить з декоративної птиці неприємний ком зваляною вовни. Чисте приміщення, гарне харчування і догляд дозволить зберегти міцне здорове стадо. Вигул для курей є необхідною умовою здорового змісту.
Особливості розведення пернатих
Розведення китайської кури пов’язано з витратами. Одна курочка коштує 50 у. тобто, Щоб отримати потомство потрібно купити півня і кілька курок. Яйце зберігає життєздатність протягом тижня. Одна курочка може насидіти не більше 15 яєць. Приймаючи до уваги малу несучість, для організації висидки потрібно обзавестися стадом з 5 курочок і півня. Квочка хороша мама і є гарантія, що виростить здорове потомство.
Можна придбати яйця приблизно за 5$ одне, чи готовий виводок цыпушек, заплативши за кожного дорожче 7$. Можливість така є, якщо ви житель великого міста. Продають екзотів в спеціальних магазинах або великих ринках.
Вирощують курчат китайської кури як звичайних, з поступовим зниженням температури утримання, починаючи від 30 градусів в першу тиждень до 18 через 1 місяць. Годівлю організовують, починаючи з вареного жовтка і дроблених злаків з поступовим розширенням меню. При цьому подрібнені суміші повинні складати не менше 55% раціону, обов’язкові вітамінні корми, варені овочі.
Вода в поїлки для курчат повинна бути завжди, але намокати пушок на грудці при питті не має.
Продуктова цінність чорної курки
На батьківщині китайська шовкова курка цінується не тільки за декоративний вигляд, але і особливий склад м’яса. Незвично темне м’ясо та нутрощі курки цілющі. Порівняно з білим, м’ясо більш поживне, насичене вітамінами і амінокислотами. Страви з чорної курки ніжніше і не містять жир. Вони краще засвоюються і вважаються лікарським.
В 1578 році китайський лікар серед лікарських трав перераховує як зілля, переважна нудоту, повертає силу крові, зупиняє кровотечу м’ясо чорної курки.
В 100 г м’яса чорної курки міститься:
- вітамін В1 – 0,02 мг;
- вітамін В2 – 0,1 мг;
- нікотинова кислота – 7,1 мг;
- вітамін Е – 1,77 мг.
У цьому продукті більше глобуліну, воно корисно жінкам, які страждають анемією. Вживання м’яса китайської шовкової курки корисно всім, особливо ослабленим тривалою і важкою хворобою людям. Рекомендують в лікувальних і профілактичних цілях з’їдати 150 г м’ясного продукту.
М’ясо китайських чорних курок вважається делікатесом і в інших азіатських країнах – Кореї, В’єтнамі, Японії. Страву готують з імбиром і місцевими травами. Східна медицина рекомендує вводити в меню і систематично вживати продукти з чорної курки хворим:
- анемією;
- при проблемах з печінкою, селезінкою і нирками;
- недугами ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Не рекомендують вживати м’ясо при застуді, діареї і кашлі з мокротою.
Приготування страв з м’яса чорної курки не повинно супроводжуватися жаренням. Каррі, супи, бульйони, гасіння – кращі способи приготування цілющої їжі.
Відео про шовковистих курках
Читайте також: Робимо клітки для перепелів своїми руками
Leave a Reply