Вітаю, дорогі друзі! Сезон заготовок на зиму зараз в самому розпалі і тому поспішаю поділитися з вами рецептами приготування аджики. Це дивовижне абхазьке блюдо, яке шанують у багатьох країнах. Цей пікантний і гострий на смак соус можна приготувати з самих різних інгредієнтів.
Мені найбільше подобається аджика з помідорів і яблук, вона володіє абсолютно особливим смаком. Але ви можете вибрати і більш гострий варіант аджики з хроном або, навпаки, практично дієтичну аджику з кабачками.
Рецепти:
- Класична аджика з антонівкою
- Яблучна аджика без помідорів
- Гостра аджика з цукіні на зиму
- Сира аджика по-домашньому
- Аджика з хріном домашнього приготування
1. Класична аджика з антонівкою
Для цієї заготовки на зиму потрібно:
- Стиглі томати – 1,2 кг.
- Перець гострий – 100 г.
- Подрібнена зелень кропу і петрушки – по столовій ложці кожного компонента.
- Перець болгарський – 0,5 кг.
- Морква – 0,5 кг.
- Олія – 150 мл.
- Яблука антонівка – 450 г.
- Часник – 100 г.
- Цукор – 30 г.
- Сіль – 1 столова ложка.
Існує безліч рецептів приготування сирої аджики. Цей продукт готується з варінням.
Очистити часник від лушпиння і скласти в окрему ємність. Промити гіркий перець, видалити плодоніжки і залишити з насінням.
Промити солодкий перець, видалити плодоніжки і випатрати насіння. Очистити і обполоснути морква.
Обдати окропом томати, залити холодною водою, остудити, зняти шкірку і нарізати часточками.
Обрізати шкірку у яблук, видалити серцевину і нарізати на четвертинки. Приготувати необхідну кількість масла, цукру і солі.
Деякі господині готують аджику, перемелюючи все овочі на блендері. Щоб блюдо вийшло смачним і більш густим овочеву нарізку все ж краще пропустити через м’ясорубку.
Перемелені овочі: морква, помідори, перець і яблука перекласти в глибоку каструлю. Поставити овочеву масу на середній вогонь, довести до кипіння і варити протягом години, не забуваючи періодично помішувати. За цей час продукт трохи увариться, і піде зайва рідина.
Поки готується аджика, можна приступити до приготування інших компонентів. Пропустити через м’ясорубку часник, зелень і гіркий перець.
У готову суміш додати подрібнені спеції, влити олію і всипати сіль з цукром. Гарненько перемішати всі інгредієнти, ще раз довести до кипіння, проварити пару хвилин і зняти з вогню.
Простерилізувати баночки і закаточні кришки – обдати окропом або продезінфікувати в мікрохвильовці.
Перекласти готовий продукт в чисту скляну тару і закатати. Остигнула аджику з помідорів і яблук можна зберігати в прохолодному місці. Смакові якості і свіжість соусу зберігаються протягом двох років після закачування.
2. Яблучна аджика без помідорів
Для приготування цього пікантного і ароматного соусу потрібно:
- Плоди солодкого перцю – 750 г.
- 5 стручків гострого перцю.
- Зелені яблука – 400 г.
- Часник – 80 г.
- 1 столова ложка оцту.
- Сіль – 1 столова ложка без гірки.
- Коріандр, хмелі-сунелі і насіння кропу – за смаком.
Приготування аджики вимагає дотримання деяких пересторог, з огляду на те, що це блюдо виходить гострим. Тому бажано перед початком готування надіти рукавички.
Обполоснути гіркий і солодкий перець, видалити плодоніжки і випатрати насіння. Очистити часник, зняти шкірку у яблук і видалити серцевину.
Перемолоти всі компоненти, посипати сіллю, приправити спеціями, добре перемішати.
Перекласти сиру масу в каструльку і поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Розлити продукт по стерильним баночках і закатати.
Це простий рецепт приготування традиційної аджики без томатів з зеленими яблуками повинен бути в арсеналі у кожної господині. Приготування гострого соусу не вимагає багато часу, зусиль і витрат. Сира аджика стане відмінним доповненням до будь-якої страви.
3. Гостра аджика з цукіні на зиму
Необхідні інгредієнти:
- Кабачки – 1,5 кг.
- Солодкий перець – 250 г.
- Морква – 250 г.
- Помідори – 750 г.
- Рослинна олія – 150 мл.
- Часник – 150 г.
- Оцет 9-відсоткової концентрації – 1,5 столових ложки.
- Перець гіркий – 2 стручки.
- Сіль – 25 г.
- Цукор – 65 г.
Обполоснути всі овочі, видалити плодоніжки, непотрібні елементи, при необхідності насіння, нарізати шматочками. Пропустити овочеву нарізку через м’ясорубку, добре перемішати. Перекласти сиру масу в каструльку, поставити на середній вогонь, довести до кипіння. Як тільки аджика закипить, влити олію.
Проварити овочеву суміш протягом 45 хвилин, по кінцівці всипати цукор, сіль і влити оцет. Знову довести продукт до кипіння, і додати подрібнену часникову масу.
Проварити аджику ще десять хвилин. Зняти з вогню і розкласти гарячий соус по стерильним баночках, закатати. Пікантне блюдо на зиму стане відмінним гарніром до м’яса, птиці або риби.
4. Сира аджика по-домашньому
Це найшвидший, простий і доступний рецепт приготування гострого соусу, який припаде до душі багатьом.
Необхідні продукти:
- Помідори – 1 кг.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Перець гіркий – 1-2 стручки.
- Часник – 8 зубків.
- Оцет 9-відсоткової концентрації – 2 столових ложки.
- Олія соняшникова – 3 столових ложки.
- Сіль за смаком.
Очистити і промити всі овочі, видалити непотрібні фрагменти – плодоніжки і насіння. Пропустити через м’ясорубку цибулю, часник, перець гострий, солодкий і томати.
Перемішати овочеву масу, влити рослинне масло, оцет, всипати сіль. Гострий соус на швидку руку готовий. Перекласти його в чисту скляну тару і закрити капроновими кришками. Зберігати сирий продукт рекомендується в прохолодному місці.
5. Аджика з хріном домашнього приготування
- Томати – 1 кг.
- Корінь хрону – 200 г.
- Часник – 100 г.
- Цукор – 70 г.
- Сіль – столова ложка.
- Оцет 9-відсотковий – 100 г.
- Перець салатний – 8 шт.
- Один гострий перчик.
Очистити корінь хрону від шкірки, нарізати дрібними шматочками. Промити томати, ошпарити окропом, остудити і зняти шкірку. Промити солодкий перець, видалити плодоніжки і насіння, нарізати скибочками. Зрізати плодоніжки у гіркого перцю, очистити часник.
Пропустити всі компоненти через м’ясорубку, можна перемолоти блендером, кому як зручніше.
Додати в овочеву суміш цукор, сіль і оцет. Залишити сиру масу настоюватися на 10 годин. По закінченню часу розлити готовий продукт в чисті баночки, закрити кришками і поставити на зберігання в холодильник.
Leave a Reply