Класичний рецепт, з чого готують млинці, передбачає обов’язкове використання молока і яєць, хоча є варіанти на сметані і воді, кислому молоці і кефірі. У цій збірці зібрані найбільш вдалі рецепти, як приготувати млинці з молока, в тому числі унікальний рецепт ажурних млинчиків.
1. Традиційні тонкі млинці на молоці
Складові:
- 500 мілілітрів молока;
- 3 курячі яйця;
- 200 грамів борошна;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 чайна ложка солі.
- 2 ст.л. рослинного масла в тісто.
Приготування:
Для початку, як спекти млинці на молоці, переконайтеся, що всі інгредієнти готові до використання (доведеться робити все швидко) і кімнатної температури, а не тільки що вийняті з холодильника (це обов’язкова умова). Також варто розтопити вершкове масло на самому початку.
У миску, де збираєтеся готувати млинці, розбийте курячі яйця і змішайте їх з сіллю і цукром. Виделкою або вінчиком, це вже за бажанням, збийте вміст миски в пишну піну.
Для початку влийте не всі молоко – тільки 200 мілілітрів, і перемішайте. Молоко не повинно бути холодним.
Наступним кроком додайте основний інгредієнт – борошно, яку потрібно додавати порціями і вмішувати, щоб не було грудочок.
Потім влийте залишки молока, не припиняючи перемішувати. Також влийте 2-3 ст.л. рослинного масла в процесі збивання. Цей момент дуже важливий, як змушують тісто: в процесі випікання млинці не будуть приставати до сковороди.
Останньою справою додайте тепле розтоплене вершкове масло, тісто має вийти не дуже рідким, але й не дуже густим. Ідеальна консистенція тесту – воно повинно стікати з ополоника, але тягнутися. Якщо вийшло дуже рідким – втрутився трохи борошна, а якщо занадто густим – потрібно долити молоко або воду.
Розігрійте сковороду і капніть на неї трохи рослинного масла, щоб млинці продуктів не пригорали. Використовуючи ополоник, заповнений тестом на половину, налийте останнім на сковороду і обертальними рухами розподіліть млинець по поверхні сковороди.
Коли край тесту стане хрустким і рум’яним, переверніть млинець на іншу сторону і дожарьте до повної готовності, до насиченого світло-золотистого кольору. Перевіряйте готовність іншого боку млинчика, використовуючи лопатку, але тільки акуратно, щоб не розірвати його.
Коли всі млинці будуть готові, стопку млинців слід перевернути – таким чином, самим верхнім стане вже трохи охолонувши, але м’який і красивий млинець. Подавайте млинці з будь-якою начинкою або варенням, яким душа забажає, і насолоджуйтеся їх чудовим смаком!
Порада: якщо ви хочете отримати дуже м’які млинці – кожен з стопці після зняття з сковороди змащуйте шматочком масла за допомогою вилки.
2. Млинці на кислому молоці
Складові:
- 500 мілілітрів кислого молока;
- 250 грамів пшеничного борошна;
- 1 куряче яйце;
- 1 чайна ложка солі;
- 2 столові ложки рослинної олії.
Приготування:
У невеликій мисці збийте курячий білок і жовток так, щоб поверхня покрилася легкої пінкою.
Додайте молоко, цукор і сіль. Продовжуйте перемішувати.
Далі в миску влийте молоко, додайте дрібку солі до смаку, і якщо млинці повинні бути солодкими, то дві столові ложки цукру. Але для прісних страв (з м’ясом та іншими начинками) в млинці цукор додавати не потрібно, вони будуть трохи солоними і не менш смачними.
Потім додайте в тісто пшеничне борошно, шматок вершкового масла, збийте тісто міксером для зручності. Якщо воно вийде дуже густим, слід додати ще молока, і тоді тісто придбає потрібну консистенцію.
Тісто готове – приступаємо до випікання. Розігрійте пательню (а краще дві – так процес піде швидше). Налийте трохи рослинного масла, а потім – тісто для першого Блінков. Обсмажте з кожного боку.
Можете приступати до випікання млинців відразу після того, як сковорідка розігріється, і шматочок вершкового масла розтопиться на ній сам. Вилийте порцію тесту на перший млинець на сковорідку, і обсмажте його з двох сторін, тільки стежте, щоб нічого не пригоріло.
Коли всі млинці будуть готові, подавайте їх до столу трохи остиглими, з солодкими добавками у вигляді варення або шоколаду, або просто зі сметаною. Смачного!
3. Тонкі млинці на кефірі
Складові:
- 500 мілілітрів кефіру;
- 200 грамів пшеничного борошна;
- 3 курячі яйця;
- 2 столові ложки вершкового масла.
Приготування:
Як правильно приготувати тісто – не складе особливих проблем, якщо слідувати простим рецептом: змішати всі інгредієнти і половину обсягу молока в звичайній мисці, ретельно перемішати і не допустити утворення грудочок.
Збийте, щоб тісто вийшло без грудочок, влийте залишки молока і залиште тісто на 10-15 хвилин. Воно повинно бути досить рідким. Якщо ви бачите, що воно занадто густе, додайте пару столових ложок гарячої води – смак від цього не постраждає.
У самому кінці приготування тіста влийте залишки молока і відкладіть миску з тестом в сторону, в прохолодне місце на 5-10 хвилин. Переконайтеся, що тісто не дуже густе, інакше доведеться додати ще молока.
На розігрітій сковороді підсмажте млинці з двох сторін так, щоб вони вийшли м’якими, з великими дірками і яскравого золотистого кольору. Використовуйте їх в будь-яких стравах, як солоних – з м’ясної або рибної начинкою, так в солодких десертах.
4. Товсті млинці на дріжджах
Складові:
- 3 столові ложки цукру;
- 3 столові ложки дріжджів;
- 2 склянки борошна;
- 1 чайна ложка солі;
- 2 курячі яйця;
- 1 стакан кефіру;
- 3 столові ложки вершкового масла;
- 2 столові ложки соняшникової олії.
Приготування:
Переконайтеся, що не забули вийняти інгредієнти з холодильника, так як з холодним вершковим маслом млинці не вийдуть пишними. Молоко і яйця теж слід вийняти заздалегідь і дочекатися придбання кімнатної температури.
У мисці теплої води розведіть наявні дріжджі, туди ж висипте 1 склянка борошна і додайте частину цукру. На 20 хвилин суміш повинна постояти в теплому місці і піднятися.
По закінченню цього часу можете до дріжджовий суміші додати курячі яйця і кефір, перемішати їх ретельно. Приправте щіпкою солі, висипте залишки цукру і збийте тісто звичайним віночком або вилкою.
Після цього слід додати, що залишився склянку борошна, домішуючи його в густе тісто. Додайте трохи молока, щоб розбивати його і зробити схожим на сметану.
Ще на півгодини тісто відкладається в тепле місце, і тільки по закінченню цього часу можна продовжити працювати з ним.
Дріжджові млинці підсмажте на сковороді, змазаній рослинною або вершковим маслом. Не робіть ці млинці великими, вони смачніші, коли невеликого розміру і товщі.
Кожен готовий млинець покривайте розтопленим вершковим маслом для додання особливого ніжного смаку і золотистої скоринки.
Подавайте товсті млинці на дріжджах до столу з будь-яким солодким доповненням, будь це мед, джем або сметана.
5. Ажурні млинці на молоці з окропом
А тепер обіцяний рецепт дуже смачних млинців на молоці у вигляді ажурної сіточки. Вони виходять сильно дірчастими. Ще один варіант – не розливати тісто по всій поверхні сковороди. А тоненькою цівкою малювати візерунки – буде дуже красиво, як на фото. Але начинку в такій млинець не завернеш.
Складові:
- 3 яйця
- 1 ст.л. цукру з гіркою
- 1/3 ч.л. солі
- 1 стакан теплого молока
- 1 склянку окропу
- 3 ст.л. соняшникової олії
- 1,5 склянки борошна
- пакетик ванількі
- Дрібка солі
Приготування:
- Яйця збити з цукром, сіллю і ванількой в піну.
- Додати молоко і борошно, перемішати в густе тісто.
- Додати рослинне масло.
- Збиваючи, без зупинки, повільно влити чашку окропу. Тісто стане тягучим.
- Випікати на сильно розігрітій сковороді, з краплями рослинного масла. Млинці печуться дуже швидко, для перевертання використовуйте широку лопатку.
Leave a Reply