Кращі рецепти приготування баклажанів з квасолею на зиму



Ті, хто пробували консервацію баклажани з квасолею на зиму, оцінюють їх по достоїнству. Хоча підготовка – досить клопітка справа, але незвичайний запах і оригінальний смак салату не залишить байдужими домочадців і гостей. Кращі рецепти цієї консервації зібрані на кулінарних сайтах.

Наявність гіркоти в плодах синенькі обумовлено присутністю нікотинової кислоти Кількість цієї речовини в 9 кг прирівнюється до змісту в 1 сигареті. Але не всі сорти баклажанів мають гіркий присмак.

рецепт перший

Консервовані баклажани на зиму допоможуть урізноманітнити стіл в зимовий час, коли перелік овочів в магазинах досить мізерний.

Інгредієнти для приготування:

  • синенькі – 1 кг;
  • 1 стакан червоного або білої квасолі;
  • болгарський перець – 750 г;
  • 0,5 кг цибулі ріпчастої;
  • оцет столовий – 1 ст. л .;
  • 120 г цукру-піску;
  • зелень за смаком (базилік, кінза, петрушка);
  • томат – 1,5 кг;
  • масло для засмажкою;
  • перець чорний мелений.

Щоб законсервувати на зиму баклажани з квасолею за цим рецептом, квасоля слід замочити на ніч у великій каструлі з водою, так як за цей час вона збільшиться приблизно в 3 рази. На наступний день можна приступати до консервації.

Овочі миються і нарізаються невеликий соломкою. Баклажани поміщають в підсолену воду, щоб прибрати гіркоту. Через півгодини синенькі виймаються і обсмажуються на олії. Овочі викладаються на розігріту сковороду порційно, щоб утворилася характерна поджарістая поверхню.

Рецепти приготування радять просмажувати морква і цибуля на окремих сковородах. Потім змішують ці овочі з квасолею, а з помідорів готують однорідну масу. Перекручені томати поміщають в каструлю, додають спеції, зазначені в рецепті, і ставлять на вогонь. Після того як все закипить, в каструлю з овочами вливають столовий оцет і кладуть в цю ємність все прожаренние овочі. Баклажаннаяікра повинна прокипіти на слабкому вогні близько півгодини.

Додають в готувалася консервацію посічену зелень і часник, і овочева суміш продовжує кип’ятити ще чверть години. По закінченню цього часу салат розфасовується по стерилізованих банках і герметично закупорюється. Консервовані баклажани з квасолею повинні знаходитися в теплій кімнаті до повного охолодження, а потім їх забирають в підвал або комору.

Баклажани рекомендують в їжу людям, страждаючим недокрів’ям. Це пов’язано з тим, що в них міститься велика кількість заліза і міді. Квасоля прирівнюється до м’яса за вмістом білка. Її часто використовують для вегетаріанського меню.

рецепт другий

Ця закуска з баклажанів – прекрасна заправка в перші страви, підходить для приготування рагу. Ще в Давньому Римі використовували баклажан, вважаючи його лікарською рослиною. З листя готували зілля від болю при подагрі, а синенькі, проварені в маслі, допомагали вилікувати хворі зуби.

баклажани на столі

Необхідні інгредієнти на 7 літрових банок:

  • 2 кг синенькі;
  • 0,5 кг солодкого болгарського перцю;
  • 0,5 кг моркви;
  • 300 г соняшникової рафінованої олії;
  • 1,5 кг томатів;
  • 1 стакан з висушеної білою квасолею;
  • ½ склянки оцту;
  • 1/3 склянки солі;
  • 250 г цукру.

Квасоля проварити до готовності у воді без солі. Вона повинна бути м’якою, але в той же час не розпадатися. Цей рецепт можна готувати і з стручкової квасолею, але слід врахувати, що вона готується набагато швидше.

Часник очистити від лушпиння, а томати розрізати на великі часточки, вирізавши місце, де була плодоніжка. Потім все помідори за рецептом і часник перекрутити в блендері. Не слід побоюватися, що соус вийде дуже пекучим. Часник в процесі термічної обробки втрачає таку властивість.



Морква вимити, відчистити від верхньої шкірки і протерти на крупній тертці. Баклажани разом з верхньою шкіркою нарізати невеликими кубиками. Замочування синенькі в солоній воді для цього способу консервування не потрібно.

Помістити ємність з перемолотим томатом і подрібненим часником на плиту. Злегка прокип’ятити і влити туди рафінована олія, спеції і оцет. Обов’язково слідувати зазначеним пропорціям продуктів. В іншому випадку консервація може зіпсуватися.

Наступний етап передбачає гасіння овочів. Їх по черзі поміщають в каструлю до томатів з часником. Після кожного інгредієнта необхідно дочекатися, поки вміст закипить знову. Першою кидають морква, потім перець, і в кінці поміщають баклажани. Після того як додані синенькі, рагу вариться 30 хвилин. Обов’язково проводити періодичне помішування, щоб овочі проварюють рівномірно і не підгоріли. Потім додається приготований квасолевий компонент. Вміст каструлі вариться ще 20 хвилин.

консервація баклажанів

Під час гасіння овочів готується тара. Баночки стерилізуються зручним способом (наприклад, в духовій шафі, над парою або в мікрохвильовій печі). Металеві кришки обов’язково прокип’ятити 15 хвилин в каструлі з водою.

Приготований салат розкладають в банки і закочують кришками. Консервація закутується теплим пледом, а коли її температура опуститься до кімнатної, заготовки баклажанів з квасолею на зиму забирають на зберігання.

Третій спосіб консервування

Купуючи синенькі, щоб заготовити квасолю з баклажанами, слід вибирати тільки хороші плоди. Верхня шкірка повинна мати сині або фіолетові відтінки, овоч повинен бути з глянцевою поверхнею і пружною м’якоттю. У перезрілих плодів зелений колір шкірки, вони дуже щільні.

Необхідні інгредієнти для приготування:

  • біла або спаржева квасоля – 0,5 кг;
  • 0,5 кг моркви;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 0,5 ріпчастої цибулі;
  • 1,5 кг синенькі;
  • 1,5 кг червоних, перезрілих томатів;
  • стручки гострого перчика – 2 шт .;
  • 1 часникова головка;
  • 2 ст. л. солі;
  • 100 г столового оцту;
  • 0,5 склянки (рафінованого) рослинного масла.

Перед тим як приготувати на зиму баклажани з квасолею, слід поставити на вогонь каструлю квасолею і варити до готовності, але не переварювати. Нарізати невеликими брусочками моркву, перець, синенькі і цибулю. Щоб нарізка лука не викликало сльозотеча, ніж при різанні періодично змочується в прохолодній воді.

Прожарити на окремих сковородах морквину і цибулю. Синенькі на 20 – 30 хвилин заливають холодним розсолом. Томати очищають від шкірки, варять пару хвилин, потім занурюють в холодну воду і видаляють верхній шар. Після цього блендером перемолоти помідори, часник і гіркий перець.

Перемішати прожаренние овочі з пюре з томату, прокип’ятити 10 хвилин, а потім додати вийняті з розсолу баклажани і згасити близько третини години. Додати в каструлю цукор, сіль і проварену квасоля, кип’ятити 10 хвилин. Таким же способом готують салат зі спаржевої квасолею. Однак спаржа готується швидко, тому її додають в кінці приготування. Останній етап – додавання оцту і 20-хвилинне кип’ятіння салату.

Готові синенькі з квасолею на зиму розкласти по стерильним банкам і відразу закатати кришками. Щоб продовжити процес стерилізації, гарячі банки накривають ковдрою і залишають в такому положенні на добу, а потім забирають в підвал, щоб уберегти мариновані овочі від попадання на них сонячного світла. За кількістю інгредієнтів цього рецепта буде законсервовано 9 півлітрових банок салату.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*