Не тільки російський борщ, а й грузинське харчо на зиму в банках готують домашні господині в період збирання врожаю овочів і фруктів. Готувати з тільки що зірваних овочів одне задоволення: вони такі апетитні і соковиті, що руки просто сверблять від бажання що-небудь з них приготувати.
Що потрібно для приготування
Оцінюємо свої запаси, перевіряємо, чи всі є в наявності для нашої заготовки, докуповує відсутню. З овочів на кухонному столі повинні бути:
- Стиглі помідори (краще брати томати великі, м’ясисті, салатні) – 2 кг.
- Перчик (гострий), червоного кольору – 1 стручок.
- Зливи з кислим смаком, стиглі – 0,2 кг.
- Головки лука (білого) – 0,5 кг.
- Свіжі зубчики часнику – 100 г.
- Петрушка – пучок.
- Кінза – пучок.
- Волоські горіхи без шкаралупи – 110 г.
З овочами зрозуміло. Зараз аналізуємо спеції, які потрібні для харчо на зиму. Ось їх перелік:
- хмелі-сунелі (0,5 ст. л. або чут
ь менше); - запашний перець (3 шт.);
- лавровий лист (1 шт.);
- 6% столовий оцет (3 ст. Л.);
- олія рафінована рослинна (соняшникова) – 100 мл;
- цукор (2 ст. л.);
- сіль (1 ст. л.).
Якщо захочете, можете приготувати заправку з рисом. Його потрібно зовсім небагато – 50 г. Брати коштує не довгастий, а краснодарський круглий рис. З цього обсягу овочів може вийти від 750 мл до 1 літра супу харчо на зиму.
Крім овочів і спецій, підготуємо каструлю з товстим дном, сковороду, дошки обробні, блендер або м’ясорубку. Якщо ні того, ні іншого немає – сито. Крім того, потрібні гострий ніж, ложки мірні, ложка для розмішування та банку з кришкою. Потрібні кухонні ваги. Все підготували? Тоді починаємо.
процес готування
Для заготівлі помідори потрібно помити, видалити «попки» і зважити. Має вийти 2 кг або трохи більше. Якщо шкурку знімати лінь, можна подрібнити помідори в блендері або прокрутити на м’ясорубці. Отриману масу протерти через дрібне сито і відставити убік.
Цибулю чистимо і споліскуємо в холодній воді. Потім гострим ножем шаткуємо кубиками середнього розміру. Обробну дошку з цибулею отставляем в сторону.
На черзі гострий перець. Не забувайте, що він гострий – не тріть пальцем очі, обробляючи його. Видаляємо насіння і перегородки у перцю, які для супу не потрібні (тоді вийде занадто гостро). Перчик нарізаємо дрібними кубиками.
Ставимо на вогонь сковороду, змащуємо маслом і висипаємо спочатку цибулю, потім, трохи згодом, перець. Обсмажуємо на помірному вогні. Наша мета – отримати прозорий, м’який цибулю.
У суп харчо на зиму входять сливи. Їх потрібно спочатку вимити, потім акуратно видалити кісточки. Отримуємо чиста вага без кісточок – 200 г. Цибуля з сковороди висипаємо в томати, а в сковороду відправляємо сливи.
Їх треба трохи поварити до м’якості в невеликій кількості води. Гасити хвилин 10, закривши кришку. Заправка повинна бути однорідною, тому сливи потрібно подрібнити, використовуючи для цього сито. Отримане пюре виливаємо в каструлю з томатами і цибулею.
Горіхи вже очищені від шкаралупи. Підсушимо їх на сковороді (сухі легше подрібнювати). Сковороду можна протерти паперовим кухонним рушником до чистого сухого стану, висипати на неї горіхи і поставити на плиту. Обсмажувати до легкого потріскування. Помішувати безперервно.
Суп харчо на зиму в банках завдяки горіхам набуває гармонійного смаку. Подрібнити їх можна в ступці, блендері або, ще простіше, просто висипати в харчовій пакет, загорнути в кухонний рушник, прокатати качалкою. Якщо не лінь мити м’ясорубку, можна горіхи перемелений.
Приготування на останньому етапі – випарювання рідини з овочевої маси. Точний час варіння сказати важко. Заправку потрібно варити, поки її не стане в 2 рази менше. Іде від 40 хвилин до 1 години.
У масу всипаємо:
- Цукор.
- Сіль.
- Перець запашний.
- Лаврушку.
- Мал.
Варимо овочі, помішуючи 20 хвилин. В цей час петрушку і кінзу обполіскувати, сушимо, ріжемо дрібними шматочками, разом з крупою і часником висипаємо в каструлю. Заготівля на зиму майже готова. Потрібно варити ще 15 хвилин, вже в самому кінці влити оцет.
Банки і кришки необхідно піддати тепловій обробці: банки – стерилізувати, кришки – прокип’ятити. Чистий посуд – гарантія тривалого зберігання.
Масу перемішати, заповнити банки до плічок. Щільно закриті металевими кришками банки поставити догори дном, для тепла укрити ковдрою. Ось таким способом можна приготувати смачну заправку для супу. Цей рецепт харчо в банках на зиму припав до смаку господиням.
Як використовувати взимку
Взимку з такою баночки можна швидко приготувати смачний, наваристий суп. Знадобиться, правда, м’ясо для приготування бульйону, але вегетаріанці можуть використовувати овочевий бульйон.
У киплячий м’ясний (овочевий) бульйон вилити вміст банки, прокип’ятити хвилин 5 – 7, і обід готовий. Бульйону потрібно 1,5 літра, суп вийде оптимальної густоти. Смак у першого страви буде відмінний, насичений і ароматний. При необхідності суп досолити.
Суп харчо смачно їсти з зеленню, яку можна заморозити влітку. Робиться це дуже просто. Зелень (петрушку, кріп, кінзу) замочити в мисці з холодною водою. Через годину прополоскати в двох водах. Відкинути траву на друшляк. Порізати дрібно зелень, коли стече вода і трава висохне. Розкласти у форми для заморожування, залити кип’яченою водою і відправити в морозилку. Взимку такі кубики можна кидати в суп харчо. Аромат буде як від свіжої зелені, та й смак теж.
Беріть рецепт на озброєння і готуйте смачну супову заправку. Пригощайте своїх близьких і знайомих корисними стравами.
Leave a Reply