Солоні помідори – відмінна закуска на зиму. Існує маса рецептів приготування цього смачного продукту. Але ми з вами розглянемо один з найпопулярніших варіантів – засолювання помідорів з морквяної бадиллям. Приготувати таку смакоту можна кількома способами.
1. Солоні помідори з морквяної бадиллям гарячим способом
Щоб зробити таку закуску вам буде потрібно:
- стиглі томати;
- очищена вода – 5 л;
- свіжа морквяна бадилля;
- оцет яблучний – 2 склянки (можна замінити столовим 9% – 1 стакан);
- цукор – 1 склянка;
- перець духмяний – 10 горошин;
- лаврушка – 2 шт .;
- сіль велика – 5 столових ложок.
приготування:
Процес приготування досить простий і не займе у вас багато часу. Засолити помідори можна в різних ємностях. У трилітрову ємність кладемо 4-5 гілочок морквяної бадилля, в літрові баночки досить 2 гілочок. Саме цей інгредієнт додасть майбутньої засолюванні дивовижний аромат.
Наверх бадилля закладаємо промиті овочі до самого верху. Доводимо до кипіння воду і заливаємо окропом помідори, накриваємо кришками і даємо настоятися протягом 5-7 хвилин. Після цього воду зливаємо в раковину.
Наливаємо в каструльку чисту воду, і знову доводимо до кипіння, не забуваючи додати сіль і цукор. Поки водичка буде закипати закладаємо всі інгредієнти за рецептом – лаврушку, перець, сіль, цукор. Заливаємо все це киплячим розсолом і в самому кінці додаємо оцет.
Ну а далі все за стандартною схемою – закочує кришками банки, вкутуємо і після охолодження переносимо в підвал на зберігання.
2. Солоні помідори з морквяної бадиллям холодним способом
Таку засолювання можна зробити в будь-якої ємності – відрі, каструлі, бочці або діжці.
Необхідні інгредієнти:
- стиглі помідори середнього розміру – 5-6 кг;
- яблучний оцет – 2 столові ложки;
- сіль велика – 50 г;
- цукор – 20 г;
- часник – 5 зубків;
- листя хрону – 3-4 шт .;
- морквяна бадилля – 10 гілочок;
- зелень кропу зі стеблами і парасольками – 3 шт .;
- листя вишні – 6 шт .;
- листя чорної смородини – 5 шт.
приготування:
Перемити овочі, зробити в кожному плоді по одному проколу зубочисткою. На дно відра укладаємо промиті листя хрону і морквяний бадилля. Очистити часник, порізати пластинками.
Укладаємо помідори і кожен шар перекладаємо смородиновим і вишневим листям, посипаємо часником. Таким методом заповнюємо відро до самого верху.
А тепер настав час зробити розсіл з розрахунку на 5 літрів води – 350 г солі і 70 г цукру. В даному випадку можна обійтися без оцту.
У чисту воду засипаємо сіль, цукор, додаємо оцет, гарненько розмішуємо і заливаємо холодним розсолом овочі.
Ставимо наверх широку дрібну тарілку і притискаємо гнітом. В умовах кімнатної температури помідори почнуть бродити вже через 2 дні. Після цього засолювання можна перенести в прохолодне місце – підвал або льох.
3. Засолка зелених помідор на зиму в банках
Складові:
- зелені томати невеликого розміру – 5 кг;
- гострий перець – 2 стручки;
- зелень кропу і петрушки – по 1 невеликому пучку;
- листя чорної смородини – 5 шт .;
- сіль для розсолу – на 1 літр води 70 г солі;
- майоран, кориця, базилік, гвоздика, лавровий лист – за бажанням.
приготування:
Для такої засолювання краще використовувати трилітрові банки. На дно кожної ємності викласти дрібно нарізану зелень, порізаний кільцями стручковий перець без насіння, листи смородини.
Заповнити банки томатами.
У чисту воду покласти сіль, спеції і добре розмішати. Залити холодним розсолом помідори.
Поставити банки в тепле місце і накрити марлевою тканиною. Через пару днів, коли зеленці почнуть бродити, їх потрібно перенести в прохолодне місце.
Leave a Reply