Шашличок! Хто не любить ці неймовірно пахнуть, смачні і соковиті шматочки м’яса? Одиниці відмовляться. Приготувати хороший шашлик не так вже просто, як здається на перший погляд. Часто в недосвідчених руках він виходить сухим, недостатньо приправленим або навпаки – дуже сильним. Є також тонкощі в самому процесі смаження на відкритому вогні. До того ж, не завжди є можливість розвести багаття.
Але існують також і інші варіанти, як приготувати шашлик навіть в квартирі на поверсі. Це можна зробити на сковороді, використовувати гриль або ж звичайну газову або електричну духовку. Серйозно треба підійти і до вибору м’яса. Для цієї мети використовують свинину, молоду баранину і курятину.
Решта видів м’яса не допомагають з’ясувати причину негараздів соковитості і вимагають багато часу, щоб запекти його, тому зверху шматочки обгорають, а всередині залишаються просмаженими.
Найзручніший рецепт для домашніх умов – шашлик з курки на шпажках в духовці. Готуються просто, швидко і безвідмовно, тобто, зіпсувати його складно. Звичайно, аромату «з димком», як на багатті, в цьому випадку не буде, але поласувати улюбленою стравою вийде точно.
1. Класичний курячий шашлик з філе
Для такого м’яса використовується тільки маринад, без додавання цибулі. Обов’язкова умова використання бамбукових паличок (для кожного з перерахованих рецептів) – їх треба замочити у воді на 30 хвилин. Це для того, щоб при високій температурі в духовці вони не загорілися.
Складові
(На 4 порції)
- 0,5 кг курячої грудки;
- 2 ст.л. рослинної олії;
- 2 зубки часнику;
- 1 ч.л. солі;
- 1 ч.л. цукру;
- 1 ст.л. соєвого соусу;
- 1 ч.л. спецій для курки.
Приготування
- Часник розчавити і, використовуючи всі інші інгредієнти, зробити маринад.
- Грудки порізати на кубики розміром 3-4 см, щільно нанизати їх на шпажки.
- Опустити в маринад в широкій мисці, накрити і відправити в холодильник на годину.
- Шпажки перевернути і знову залишити ще на годину.
- Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці, на змащеному олії деку протягом 10 хвилин, перевернути і пекти ще 10 хвилин.
2. Курячий шашлик на шпажках, з ананасами
Виходить він дуже соковитим, так як шматочки м’яса смажаться на сковорідці і тільки потім нанизуються на бамбукові палички впереміж з кубиками консервованого ананаса.
Складові
- 600-700 г курячої м’якоті – можна обрізати з стегон, без шкурки, ця частина соковитіше, ніж філе;
- 1 банка консервованих ананасів – 200 мл;
- 1 ч.л. солі;
- Рослинна олія для смаження.
Приготування
- М’ясо порізати на шматочки, залити ананасовим соком з банки і залишити під кришкою на 1 годину.
- У сковороді розігріти масло, викласти туди шматочки курки, посолити і обсмажити з усіх боків до утворення рум’яної скоринки.
- Готовий шашлик нанизати на шпажки разом з ананасами. Як гарнір найкращий варіант – відварений рис по-індійськи.
3. Шашлик з овочами на решітці
Щоб спростити роботу, грати треба поставити на деко, застелене пергаментним папером – так що стікає сік не буде пригорати, і деко не треба буде мити.
Складові
- 1 кг курячих стегон, кістки вирізати;
- 3 цибулини;
- 1 болгарський перець;
- 2 помідори;
- кілька гуртків молодого кабачка;
- 2 ч.л. солі;
- Трохи цукру;
- Мелений чорний перець;
- 50 мл оцту;
- 50 мл води;
- 3 ст.л. рослинної олії.
Приготування
- Вирізати кісточки з стегон і трохи їх відбити, щоб зробити рівніше.
- Цибулю порізати товстими півкільцями, додати до м’яса.
- З води, оцту, солі, перцю і рослинного масла зробити маринад, залити курячі шашлички з цибулею, пом’яти руками і помістити в холодильник на 2-3 години.
- Овочі очистити, порізати великими шматками.
- На решітку розкласти м’ясо, цибулю і овочі. Запікати в духовці при 200 градусах протягом 25-30 хвилин. Подавати з овочами, які скропити рослинним маслом.
4. Шашлички, мариновані в ківі з італійськими травами
Дуже оригінальний рецепт – м’ясо виходить кисло-солодким, а сушені трави надають йому неповторний аромат.
Складові
- 500-600 г курячого м’яса;
- 2 стиглих ківі;
- 1 ч.л. солі;
- 1 ч.л. італійських трав.
Приготування
- Курку порізати на шматки в 4-5 см.
- Ківі очистити від шкірки, розім’яти виделкою.
- Курочку посолити, посипати травами, перемішати з ківі.
- Маринувати 1 годину при кімнатній температурі або 2 години в холодильнику.
- Нанизати на замочені шпажки і запекти при 200 градусах протягом 20 хвилин.
5. Шашлички на шпажках в банку
Тому, хто придумав такий простий спосіб приготування шашликів (з будь-якого м’ясо) в духовці – велике спасибі! Дуже просто, не треба сторожити, щоб не підгоріло, м’ясо не висихає, а завжди соковите.
Складові
(На 4 шпажки в 1 банку 3 л)
- 800 г курячого м’яса з стегон;
- 200 г тонко порізаного бекону;
- 1 цибулина;
- 2 зубки часнику;
- Стакан червоного сухого або напівсухого вина;
- Сіль, мелений перець, спеції;
- 1 банка 3 л, фольга.
Приготування
М’ясо порізати на досить великі шматки (стегно без кістки на 3 частини).
Посолити, присипати спеціями і перцем, залити вином і маринувати 2 години, кілька разів за цей час перемішати.
Нанизати на шпажки, між шматочками м’яса розмістити бекон.
Помістити в повністю суху банку. Шпажки трохи довше, ніж висоті банки, тому їх розміщувати треба під кутом або відламати шматочок на 1-2 см. Закинути в банку і 2 зубки часнику, порізаного великими часточками. Шийка банки щільно накрити фольгою.
Банку помістити в холодну (!!!) духовку і включити повільне нагрівання – спочатку до 150, потім до 180, потім до 200 градусів. Запікати 30 хвилин (стільки ж запікати шашлик з риби), для свинини знадобиться 1 годину.
Духовку вимкнути і залишити відкритою, банку відразу не виймати, а то лопне від перепаду температур.
Шашлик готовий, внизу банки збирається смачний м’ясний бульйон – його можна використовувати для гарніру або на суп.
6. Інші варіанти маринадів
(На 0,5 кг м’яса)
- 50 мл оцту, 50 мл рослинного масла, 2 ст.л. соєвого соусу, спеції.
- 30 г оливкової олії, 30 мл коньяку, 2 ст.л. соєвого соусу, мелений перець.
- 2 ст.л. лимонного соку, 1 ст.л. гірчиці, 3 розчавлених зубки часнику, суміш спецій для курки.
- 2 ст.л. соєвого соусу, 2 ст.л. меду, трохи солі, 4 ст.л. води.
- Стакан кефіру, 1 ст.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. солі.
- 6 ст.л. аджики, суміш пряних трав.
- Стакан мінеральної води з газом, 0.5 ч.л. солі, зелень кінзи, 3 цибулини.
Leave a Reply