Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу



Довгоочікуваний полуничний сезон стартував! Майже кожен день ми насолоджуємося незрівнянним смаком і ароматом цієї незрівнянної ягоди, яка володіє і масою корисний властивостей. 100 грамів свіжої полуниці – це постачальник підвищеного кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів.

Наприклад, такого цінного мікроелемента як натрій (18 мг), рослинного білка – більше 1 г, 7 г натуральних моно- і дисахаридів, 3 г клітковини. Вітаміну С – більше 60 мг (а в суниці – майже 90 мг).

Фолієвої кислоти (головний жіночий вітамін) – 24 мкг, флавоноїдів з антиракові властивості – 12 мкг. І на це все – всього 46 ккал! Плюс, ягода знижує рівень цукру, відбілює зуби і знижує холестерин.

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Тому, в сезон варто максимально заправитися такий користю, а також, зробити заготовки з полуниці і суниці на зиму. Найпоширеніші – заморозка, компоти і джеми. Кожна господиня має свої апробовані рецепти.

А ми в цій статті хочемо запропонувати вам абсолютно ексклюзивні варіанти джемів і конфітюрів з полуниці і суниці, які в зимову холоднечу порадують рідних і близьких незрівнянним смаком і ароматом.

Рецепти:

  1. Конфітюр з полуниці з ромом
  2. Варення з полуниці і ревеню
  3. Варення з суниці з вишневим листям
  4. Джем з полуниці, м’яти, базиліка і лимона
  5. Варення «Рубін» в сиропі з трояндових пелюсток
  6. Полуничне варення з горілкою або коньяком
  7. Полунично-мигдальне варення з лікером

1. Конфітюр з полуниці з ромом (Іспанія)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Чудовий рецепт з іспанської кухні, з чудовий аромат і дуже вишуканим смаком. Ягідки виходять майже прозорими, а сироп використовується для приготування новорічних коктейлів. Баночки для зберігання конфитюра треба брати невеликі – на 200-400 мл.

склад:

  • 400 г дрібних непереспелих ягід однакового розміру, з хвостиками;
  • 2 склянки води;
  • 800 г цукру
  • 100 г рому.

приготування:

Абсолютно цілі ягоди з хвостиками добре вимити й обсушити на паперовому рушнику.

З води і цукру зварити сироп.

Кожну ягідку вмочити в ром. Заливати не вийде – багато рому треба. А так – 100 г вистачить із запасом.

Ягідки з ромом відразу опускати в гарячий сироп.

Залишити до повного охолодження.

На мінімальному вогні довести до кипіння і залишити на 5-6 годин.

Так вчинити 3 рази.

Потім конфітюр довести до кипіння, розкласти в банки, нехай трохи охолоне і закрити кришками.

2. Варення з полуниці і ревеню (Росія)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Ревінь і полуниця – чудове поєднання. Класичний рецепт виконується з лимоном, але більш цікавим виходить варіант зі свіжим коренем імбиру – таке варення виходить пікантним і дуже ароматним.

склад:

  • 1 кг ягід полуниці;
  • 1 кг очищені черешків ревеню;
  • 2 кг цукру;
  • 1 стакан води;
  • 1 лимон або 50 г кореня імбиру.

приготування:

Ягоди полуниці помити, прибрати хвостики і порізати на великі шматочки.

Ревінь очистити від шкірки і також порізати шматочками до 2 см.

Корінь імбиру очистити від шкірки. Він буде використовуватися цілим.

У велику миску викласти ягоди і ревінь, корінь імбиру, воду і близько 600 г цукру (на око – третина).

Довести до кипіння. Постійно заважаючи, проварити 5 хвилин. Залишити на 1 годину.

Додати залишок цукру, знову поварити 5 хвилин з моменту закипання. Залишити на 12 годин.

Точно так зробити ще 1 раз – проварити 5 хвилин і залишити на 12 годин.

Витягти корінь імбиру, варення довести до кипіння і розкласти по гарячих банкам.

3. Варення з суниці з вишневим листям (Чехія)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу


Ароматне варення-п’ятихвилинка з лісової або садової суниці. Можна також використовувати полуницю, тільки порізати кожну ягідку на 4-5 частин.

склад:

  • 400 г ягід суниці;
  • 600 г цукру;
  • 1 стакан води;
  • 10 вишневих листочків середнього розміру.

приготування:

Суницю очистити від хвостиків, промити в друшляку, дати добре стекти.

З води, цукру і вишневих листя зварити сироп. Нехай покипить 7-8 хвилин, залишити до охолодження.

Вишневе листя вийняти шумівкою, нехай сироп стече. До речі, ці листи не викидаються – з них виходить дуже смачний чай, треба просто залити окропом. Можна скласти в пакет із застібкою і заморозити, а потім взимку пити чай в чудесним вишневим ароматом.



Ягоди залити сиропом, придавити друшляком, щоб все Суничку виявилися зануреними повністю, і залишити на 3 години.

Далі довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Піну зняти. Залишити на 3 години.

Знову довести до кипіння і знову відставити.

На третій раз після закипання варення розлити в невеликі баночки з закрутками.

4. Джем з полуниці, м’яти, базиліка і лимона (Угорщина)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Чудова свіжість в ароматі і смаку – так можна охарактеризувати цей чудовий десерт. Для нього потрібно брати дрібну ягоду або ж лісову суницю.

склад:

  • 1 кг ягід;
  • 800 г цукру;
  • 1 лимон або лайм;
  • 15 листочків м’яти;
  • 15 листочків фіолетового базиліка.

приготування:

Ягоди очистити, помити і обсушити на повітрі. Викласти у велику миску і засипати цукром на 6-8 годин. Можна 1-2 рази перемішати, щоб сік утворився більш інтенсивно.

Потім довести до кипіння, варити 3-4 хвилини, додати промиті листочки м’яти і базиліка, поварити 5 хвилин. Відставити на 1 годину.

Лимон пропустити через м’ясорубку, додати до ягодам і варити 15 хвилин. Відставити на 8-12 годин.

Знову довести варення до кипіння, варити 5 хвилин і розкласти по банках.

5. Варення «Рубін» в сиропі з рожевих пелюсток (Болгарія)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Для цього десерту потрібні пелюстки цукрової або чайної троянди. Вони відрізняються тим, що мають оксамитову поверхню, а колір найчастіше насичений червоний, темно-рожевий або бордовий.

склад:

  • 1 кг дрібної ягоди;
  • 200 г пелюсток;
  • 2 склянки води;
  • 1,5 кг цукру;
  • 3 лимона;
  • 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

приготування:

Рожеві пелюстки промити в холодній воді і дати стекти на друшляку.

Перекласти в мисочку і залити свіжим соком 3 лимонів.

З води і цукру зварити сироп, дати йому покипіти 4-5 хвилин.

Вкинути рожеві пелюстки з лимоном і проварити 15 хвилин.

Очищену, промиту полуницю всипати в сироп і залишити на 3-4 години.

Довести до кипіння, поварити 5 хвилин і залишити на 6-8 годин.

Знову поварити 5 хвилин – сироп повинен загуснути, придбати яскраво-рубіновий колір, а ягоди – стати ніби скляними. Відставити на кілька годин.

Лимонну кислоту розвести в 50 мл теплої води.

Варення довести до кипіння, невеликими порціями додати розчин лимонної кислоти, поварити 5 хвилин і дати варення охолонути.

Розкласти в сухі стерилізовані банки і закрити.

Лимонна кислота – обов’язковий інгредієнт. Вона оберігає варення від зацукровування.

6. Полуничне варення з горілкою або коньяком (Росія)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Оригінальна за смаком, з яскравим натуральним кольором, це варення ще і довго не псується – в закатати вигляді може зберігатися 5-6 років.

склад:

  • 1,5 кг ягоди;
  • 1 кг цукру;
  • 100 мл горілки або коньяку + 50 мл;
  • сік 1 лимона;
  • 5 ч.л. лимонної кислоти.

приготування:

Полуницю промити, дати воді стекти, шарами викласти в таз, кожен шар полити горілкою, пересипати цукром, з-під верхнього шару ягоди не повинні бути видні. Поставити в холодильник на 10-12 годин. з’явиться сік.

На наступний день довести до кипіння, додати лимонну кислоту і знову відставити на 12 годин на холод (після охолодження).

На третій раз після 5-ти хвилин варіння розкласти в гарячі банки, зверху влити по 2 столові ложки горілки і відразу закатати.

7. Полунично-мигдальне варення з лікером (Мексика)

Найпопулярніші рецепти заготовок з полуниці з усього світу

Пряний десерт з легким алкогольним присмаком. Особливість цього рецепта, що для нього можна використовувати ягідки, які почали псуватися, але без гнилі.

склад:

  • 1 кг ягід;
  • 1 кг цукру;
  • 100 г мигдалю;
  • 100 мл будь-якого фруктового лікеру (краще всього апельсинового або Амаретто).

приготування:

Полуницю очистити, обрізати зайве, промити, порізати великими шматками і засипати цукром. Залишити на 2 години для утворення соку.

За цей час мигдаль вкинуть в окріп, залишити на 10-15 хвилин, потім остудити і зняти шкірку. Порізати на 2 поздовжні частини.

Надіслати мигдаль до ягодам, перемішати і варити 10 хвилин з моменту закипання.

Влити лікер, перемішати і накрити кришкою, нехай постоїть 1-2 хвилини, розкласти в гарячі банки і відразу закатати.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*