Довгоочікуваний полуничний сезон стартував! Майже кожен день ми насолоджуємося незрівнянним смаком і ароматом цієї незрівнянної ягоди, яка володіє і масою корисний властивостей. 100 грамів свіжої полуниці – це постачальник підвищеного кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів.
Наприклад, такого цінного мікроелемента як натрій (18 мг), рослинного білка – більше 1 г, 7 г натуральних моно- і дисахаридів, 3 г клітковини. Вітаміну С – більше 60 мг (а в суниці – майже 90 мг).
Фолієвої кислоти (головний жіночий вітамін) – 24 мкг, флавоноїдів з антиракові властивості – 12 мкг. І на це все – всього 46 ккал! Плюс, ягода знижує рівень цукру, відбілює зуби і знижує холестерин.
Тому, в сезон варто максимально заправитися такий користю, а також, зробити заготовки з полуниці і суниці на зиму. Найпоширеніші – заморозка, компоти і джеми. Кожна господиня має свої апробовані рецепти.
А ми в цій статті хочемо запропонувати вам абсолютно ексклюзивні варіанти джемів і конфітюрів з полуниці і суниці, які в зимову холоднечу порадують рідних і близьких незрівнянним смаком і ароматом.
Рецепти:
- Конфітюр з полуниці з ромом
- Варення з полуниці і ревеню
- Варення з суниці з вишневим листям
- Джем з полуниці, м’яти, базиліка і лимона
- Варення «Рубін» в сиропі з трояндових пелюсток
- Полуничне варення з горілкою або коньяком
- Полунично-мигдальне варення з лікером
1. Конфітюр з полуниці з ромом (Іспанія)
Чудовий рецепт з іспанської кухні, з чудовий аромат і дуже вишуканим смаком. Ягідки виходять майже прозорими, а сироп використовується для приготування новорічних коктейлів. Баночки для зберігання конфитюра треба брати невеликі – на 200-400 мл.
склад:
- 400 г дрібних непереспелих ягід однакового розміру, з хвостиками;
- 2 склянки води;
- 800 г цукру
- 100 г рому.
приготування:
Абсолютно цілі ягоди з хвостиками добре вимити й обсушити на паперовому рушнику.
З води і цукру зварити сироп.
Кожну ягідку вмочити в ром. Заливати не вийде – багато рому треба. А так – 100 г вистачить із запасом.
Ягідки з ромом відразу опускати в гарячий сироп.
Залишити до повного охолодження.
На мінімальному вогні довести до кипіння і залишити на 5-6 годин.
Так вчинити 3 рази.
Потім конфітюр довести до кипіння, розкласти в банки, нехай трохи охолоне і закрити кришками.
2. Варення з полуниці і ревеню (Росія)
Ревінь і полуниця – чудове поєднання. Класичний рецепт виконується з лимоном, але більш цікавим виходить варіант зі свіжим коренем імбиру – таке варення виходить пікантним і дуже ароматним.
склад:
- 1 кг ягід полуниці;
- 1 кг очищені черешків ревеню;
- 2 кг цукру;
- 1 стакан води;
- 1 лимон або 50 г кореня імбиру.
приготування:
Ягоди полуниці помити, прибрати хвостики і порізати на великі шматочки.
Ревінь очистити від шкірки і також порізати шматочками до 2 см.
Корінь імбиру очистити від шкірки. Він буде використовуватися цілим.
У велику миску викласти ягоди і ревінь, корінь імбиру, воду і близько 600 г цукру (на око – третина).
Довести до кипіння. Постійно заважаючи, проварити 5 хвилин. Залишити на 1 годину.
Додати залишок цукру, знову поварити 5 хвилин з моменту закипання. Залишити на 12 годин.
Точно так зробити ще 1 раз – проварити 5 хвилин і залишити на 12 годин.
Витягти корінь імбиру, варення довести до кипіння і розкласти по гарячих банкам.
3. Варення з суниці з вишневим листям (Чехія)
Ароматне варення-п’ятихвилинка з лісової або садової суниці. Можна також використовувати полуницю, тільки порізати кожну ягідку на 4-5 частин.
склад:
- 400 г ягід суниці;
- 600 г цукру;
- 1 стакан води;
- 10 вишневих листочків середнього розміру.
приготування:
Суницю очистити від хвостиків, промити в друшляку, дати добре стекти.
З води, цукру і вишневих листя зварити сироп. Нехай покипить 7-8 хвилин, залишити до охолодження.
Вишневе листя вийняти шумівкою, нехай сироп стече. До речі, ці листи не викидаються – з них виходить дуже смачний чай, треба просто залити окропом. Можна скласти в пакет із застібкою і заморозити, а потім взимку пити чай в чудесним вишневим ароматом.
Ягоди залити сиропом, придавити друшляком, щоб все Суничку виявилися зануреними повністю, і залишити на 3 години.
Далі довести до кипіння і відразу зняти з вогню. Піну зняти. Залишити на 3 години.
Знову довести до кипіння і знову відставити.
На третій раз після закипання варення розлити в невеликі баночки з закрутками.
4. Джем з полуниці, м’яти, базиліка і лимона (Угорщина)
Чудова свіжість в ароматі і смаку – так можна охарактеризувати цей чудовий десерт. Для нього потрібно брати дрібну ягоду або ж лісову суницю.
склад:
- 1 кг ягід;
- 800 г цукру;
- 1 лимон або лайм;
- 15 листочків м’яти;
- 15 листочків фіолетового базиліка.
приготування:
Ягоди очистити, помити і обсушити на повітрі. Викласти у велику миску і засипати цукром на 6-8 годин. Можна 1-2 рази перемішати, щоб сік утворився більш інтенсивно.
Потім довести до кипіння, варити 3-4 хвилини, додати промиті листочки м’яти і базиліка, поварити 5 хвилин. Відставити на 1 годину.
Лимон пропустити через м’ясорубку, додати до ягодам і варити 15 хвилин. Відставити на 8-12 годин.
Знову довести варення до кипіння, варити 5 хвилин і розкласти по банках.
5. Варення «Рубін» в сиропі з рожевих пелюсток (Болгарія)
Для цього десерту потрібні пелюстки цукрової або чайної троянди. Вони відрізняються тим, що мають оксамитову поверхню, а колір найчастіше насичений червоний, темно-рожевий або бордовий.
склад:
- 1 кг дрібної ягоди;
- 200 г пелюсток;
- 2 склянки води;
- 1,5 кг цукру;
- 3 лимона;
- 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
приготування:
Рожеві пелюстки промити в холодній воді і дати стекти на друшляку.
Перекласти в мисочку і залити свіжим соком 3 лимонів.
З води і цукру зварити сироп, дати йому покипіти 4-5 хвилин.
Вкинути рожеві пелюстки з лимоном і проварити 15 хвилин.
Очищену, промиту полуницю всипати в сироп і залишити на 3-4 години.
Довести до кипіння, поварити 5 хвилин і залишити на 6-8 годин.
Знову поварити 5 хвилин – сироп повинен загуснути, придбати яскраво-рубіновий колір, а ягоди – стати ніби скляними. Відставити на кілька годин.
Лимонну кислоту розвести в 50 мл теплої води.
Варення довести до кипіння, невеликими порціями додати розчин лимонної кислоти, поварити 5 хвилин і дати варення охолонути.
Розкласти в сухі стерилізовані банки і закрити.
Лимонна кислота – обов’язковий інгредієнт. Вона оберігає варення від зацукровування.
6. Полуничне варення з горілкою або коньяком (Росія)
Оригінальна за смаком, з яскравим натуральним кольором, це варення ще і довго не псується – в закатати вигляді може зберігатися 5-6 років.
склад:
- 1,5 кг ягоди;
- 1 кг цукру;
- 100 мл горілки або коньяку + 50 мл;
- сік 1 лимона;
- 5 ч.л. лимонної кислоти.
приготування:
Полуницю промити, дати воді стекти, шарами викласти в таз, кожен шар полити горілкою, пересипати цукром, з-під верхнього шару ягоди не повинні бути видні. Поставити в холодильник на 10-12 годин. з’явиться сік.
На наступний день довести до кипіння, додати лимонну кислоту і знову відставити на 12 годин на холод (після охолодження).
На третій раз після 5-ти хвилин варіння розкласти в гарячі банки, зверху влити по 2 столові ложки горілки і відразу закатати.
7. Полунично-мигдальне варення з лікером (Мексика)
Пряний десерт з легким алкогольним присмаком. Особливість цього рецепта, що для нього можна використовувати ягідки, які почали псуватися, але без гнилі.
склад:
- 1 кг ягід;
- 1 кг цукру;
- 100 г мигдалю;
- 100 мл будь-якого фруктового лікеру (краще всього апельсинового або Амаретто).
приготування:
Полуницю очистити, обрізати зайве, промити, порізати великими шматками і засипати цукром. Залишити на 2 години для утворення соку.
За цей час мигдаль вкинуть в окріп, залишити на 10-15 хвилин, потім остудити і зняти шкірку. Порізати на 2 поздовжні частини.
Надіслати мигдаль до ягодам, перемішати і варити 10 хвилин з моменту закипання.
Влити лікер, перемішати і накрити кришкою, нехай постоїть 1-2 хвилини, розкласти в гарячі банки і відразу закатати.
Leave a Reply