Слива – один з найбільш ходових товарів в кулінарії. Рецептів приготування страв і заготовок з цього фрукта безліч. З нього готують не тільки смачні десерти, джеми, варення, компоти, а й ароматні заготовки до м’ясних страв. Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати соус зі сливи на зиму, рецепти, представлені нижче неодмінно повинні бути в кулінарній книзі кожної сучасної господині.
1. Кисло-солодкий соус «Ткемалі»
Для приготування цієї пікантної заправки, яка підійде до яловичині, свинині або баранині буде потрібно:
- часник – 1 середня головка;
- стиглі сливи без гнилі і ушкоджень – 2 кг;
- подрібнений коріандр – 15 г;
- сушений імбир – 10 г;
- базилік, кінза – по 1 пучку;
- сіль, перець чорний мелений (кількості визначаєте самі);
- цукровий пісок – за бажанням.
приготування:
Спочатку потрібно приготувати основу для соусу. Перемити сливу, видалити плодоніжки і перекласти в металеву глибоку посудину. Залити все це водою і поставити на запалену конфорку. Як тільки продукт закипить, зменшити вогонь і варити сливу на слабкому вогні до тих пір, поки вона не розваритися.
Потім охолодити і перетерти на пюре. Для цих цілей вам знадобиться металеве сито. Таким чином, у вас вийде густе пюре без кісточок і шкірки.
Промити зелень, мело нарубати. Подрібнити очищений часник на тертці.
Додати до сливового пюре підготовлені інгредієнти, а також сіль, перець і цукор – за смаком, перемішати і проварити протягом п’ятнадцяти хвилин.
Розлити по чистим баночках киплячий продукт і закупорити. Після охолодження винести на зберігання в прохолодне приміщення.
Приготувати такий соус можна не тільки з синьою, а й з жовтою сливи. Смак такий заправки буде ще ароматний і пікантний.
2. Сацебелі зі слив з каррі і часником
Для приготування цього смачного грузинського соусу вам буде потрібно:
- стигла слива – 2,2 кг;
- часник – 3 середні головки;
- гіркий перець – 3 стручки;
- сіль – 20 г;
- цукор – 120 г;
- мелений чорний перець – 30 г;
- спеція каррі – 25 г;
- кориця в порошку – 2-3 щіпки (не обов’язково).
приготування:
Готується цей гострий продукт дуже швидко. Спочатку потрібно обполоснути фрукти, звільнити їх від кісточок. Вирізати хвостики у перців, і вийняти насіння. Підготувати часник: очистити і промити. Подрібнити підготовлені продукти в комбайні або перемолоти на м’ясорубці. Заправити сливову масу спеціями, додати сіль, цукор. Гарненько все перемішати, закип’ятити і варити протягом півгодини.
Гарячий продукт перекласти в чисті баночки (в даному випадку краще використовувати підлогу літрову скляну тару) і закрити кришками.
3. Кетчуп зі сливи з яблуками
Для приготування цієї смачної заправки до м’яса потрібно наступний склад:
- пюре зі слив – 1,6 кг;
- пюре з яблук кисло-солодких сортів – 0,5 кг;
- цукор-пісок – 0,5 кг;
- кориця в порошку, імбир – по 1 щіпці;
- подрібнені бутони гвоздики – 2 щіпки.
приготування:
Отже, спочатку потрібно приготувати пюре. Промити сливу, залити водою, проварити на слабкому вогні протягом півгодини, остудити і перетерти через сито.
Наступним етапом буде приготування яблучного пюре. Очистити яблука від шкірки, видалити серцевину, скласти в каструльку і залити водою.
Розварені яблука зняти з вогню і перетворити в пюре таким же чином, як і сливи.
З’єднати пюрірованние фрукти в одній металевій ємності, посолити, підсолодити кинути спеції, перемішати. Поставити на слабенький вогонь і варити, помішуючи протягом п’яти хвилин.
Розлити готовий продукт по стерильним баночках і відразу ж закатати. Після охолодження винести в підвал або льох на зберігання.
4. Аджика з синьою сливи по-домашньому
Хто не любить аджику, адже цей продукт східної кухні відмінно поєднується з різними видами м’яса, надає м’ясних страв гостроту і пікантність.
Приготувати такий продукт можна з наступних інгредієнтів:
- стигла слива – 2 кг;
- часник – 200 г;
- гіркий перець – 4 шт .;
- цукровий пісок – 200 г;
- паста помідорна – 30 г;
- кухонна сіль – 30 г.
приготування:
Перемити сливу, видалити кісточки. Промити перчик, зрізати хвостики і вийняти насіння. Обполоснути очищений від лушпиння часник.
Перемолоти на м’ясорубці всі підготовлені компоненти. Потім посолити, підсолодити масу і додати помідорову пасту.
Поставити каструльку з вмістом на середній вогонь, після закипання вогонь зменшити і варити аджику протягом двадцяти хвилин. Пінку, що утворюється в процесі варіння необхідно знімати. Щоб продукт не підгорів, його потрібно періодично помішувати дерев’яною лопаткою.
Киплячу масу розкласти по банках і закатати кришками, гарненько укутати і залишити в такому стані до моменту повного охолодження.
5. Соус зі слив з помідорами до м’яса
Щоб приготувати пікантний сливово-томатний соус вам буде потрібно:
- жовта або синя слива – 2 кг;
- стиглі і м’ясисті томати – 4 кг;
- цибуля ріпчаста – 0,5 кг;
- гіркий перець – 6 стручків;
- солодкий перець – 10 шт .;
- сіль – 60 г;
- цукор-пісок – 400 г;
- оцет столовий – 30 мл;
- чорний мелений перець, гвоздика – за смаком.
приготування:
Фрукти і овочі гарненько перемити, видалити хвостики, насіння, кісточки. Обдати окропом томати і сливу, після чого зняти шкірку. Підготовлені інгредієнти нарізати на шматочки і перемолоти на м’ясорубці.
Поставити каструльку з меленої сумішшю на середній вогонь, довести до кипіння і варити протягом двадцяти хвилин. Густоту визначаєте самі. Чим довше буде варитися соус, тим густіше він вийде.
За п’ять хвилин до закінчення приготування додати сіль, цукор і спеції. Смак також регулюєте самі. Якщо соус кислуватий можна додати ще цукру, недостатньо гострий – гіркого перцю.
А далі все за стандартною схемою: розлити соус по стерильним банкам і закупорити. Остиглий соус винести на зберігання в підвал або комору.
6. Сливовий соус з кінзою
склад:
- синя або жовта слива – 1,5 кг;
- часник – 5 великих зубків;
- сіль – 15 г;
- цукор-пісок – 60 г;
- кінза – 1 велика зв’язка;
- кріп – 1 пучок (за бажанням).
приготування:
Промити сливу, видалити кісточки і вирізати непридатні до вживання в їжу частини. Очистити часничок. Промити зелень. Перемолоти всі підготовлені компоненти будь-яким зручним способом. Посолити суміш, додати цукор і поставити варитися на слабкий вогонь. Час варіння становить сорок хвилин. Готовий продукт розлити гарячим по стерильним баночках і закатати.
Leave a Reply