Найсмачніші соуси з сливи на зиму – гострі і кисло-солодкі



Слива – один з найбільш ходових товарів в кулінарії. Рецептів приготування страв і заготовок з цього фрукта безліч. З нього готують не тільки смачні десерти, джеми, варення, компоти, а й ароматні заготовки до м’ясних страв. Сьогодні ми розповімо про те, як приготувати соус зі сливи на зиму, рецепти, представлені нижче неодмінно повинні бути в кулінарній книзі кожної сучасної господині.

1. Кисло-солодкий соус «Ткемалі»

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі

Для приготування цієї пікантної заправки, яка підійде до яловичині, свинині або баранині буде потрібно:

  • часник – 1 середня головка;
  • стиглі сливи без гнилі і ушкоджень – 2 кг;
  • подрібнений коріандр – 15 г;
  • сушений імбир – 10 г;
  • базилік, кінза – по 1 пучку;
  • сіль, перець чорний мелений (кількості визначаєте самі);
  • цукровий пісок – за бажанням.

приготування:

Спочатку потрібно приготувати основу для соусу. Перемити сливу, видалити плодоніжки і перекласти в металеву глибоку посудину. Залити все це водою і поставити на запалену конфорку. Як тільки продукт закипить, зменшити вогонь і варити сливу на слабкому вогні до тих пір, поки вона не розваритися.

Потім охолодити і перетерти на пюре. Для цих цілей вам знадобиться металеве сито. Таким чином, у вас вийде густе пюре без кісточок і шкірки.

Промити зелень, мело нарубати. Подрібнити очищений часник на тертці.

Додати до сливового пюре підготовлені інгредієнти, а також сіль, перець і цукор – за смаком, перемішати і проварити протягом п’ятнадцяти хвилин.

Розлити по чистим баночках киплячий продукт і закупорити. Після охолодження винести на зберігання в прохолодне приміщення.

Приготувати такий соус можна не тільки з синьою, а й з жовтою сливи. Смак такий заправки буде ще ароматний і пікантний.

2. Сацебелі зі слив з каррі і часником

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі

Для приготування цього смачного грузинського соусу вам буде потрібно:

  • стигла слива – 2,2 кг;
  • часник – 3 середні головки;
  • гіркий перець – 3 стручки;
  • сіль – 20 г;
  • цукор – 120 г;
  • мелений чорний перець – 30 г;
  • спеція каррі – 25 г;
  • кориця в порошку – 2-3 щіпки (не обов’язково).

приготування:

Готується цей гострий продукт дуже швидко. Спочатку потрібно обполоснути фрукти, звільнити їх від кісточок. Вирізати хвостики у перців, і вийняти насіння. Підготувати часник: очистити і промити. Подрібнити підготовлені продукти в комбайні або перемолоти на м’ясорубці. Заправити сливову масу спеціями, додати сіль, цукор. Гарненько все перемішати, закип’ятити і варити протягом півгодини.

Гарячий продукт перекласти в чисті баночки (в даному випадку краще використовувати підлогу літрову скляну тару) і закрити кришками.

3. Кетчуп зі сливи з яблуками

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі

Для приготування цієї смачної заправки до м’яса потрібно наступний склад:

  • пюре зі слив – 1,6 кг;
  • пюре з яблук кисло-солодких сортів – 0,5 кг;
  • цукор-пісок – 0,5 кг;
  • кориця в порошку, імбир – по 1 щіпці;
  • подрібнені бутони гвоздики – 2 щіпки.

приготування:

Отже, спочатку потрібно приготувати пюре. Промити сливу, залити водою, проварити на слабкому вогні протягом півгодини, остудити і перетерти через сито.

Наступним етапом буде приготування яблучного пюре. Очистити яблука від шкірки, видалити серцевину, скласти в каструльку і залити водою.



Розварені яблука зняти з вогню і перетворити в пюре таким же чином, як і сливи.

З’єднати пюрірованние фрукти в одній металевій ємності, посолити, підсолодити кинути спеції, перемішати. Поставити на слабенький вогонь і варити, помішуючи протягом п’яти хвилин.

Розлити готовий продукт по стерильним баночках і відразу ж закатати. Після охолодження винести в підвал або льох на зберігання.

4. Аджика з синьою сливи по-домашньому

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі


Хто не любить аджику, адже цей продукт східної кухні відмінно поєднується з різними видами м’яса, надає м’ясних страв гостроту і пікантність.

Приготувати такий продукт можна з наступних інгредієнтів:

  • стигла слива – 2 кг;
  • часник – 200 г;
  • гіркий перець – 4 шт .;
  • цукровий пісок – 200 г;
  • паста помідорна – 30 г;
  • кухонна сіль – 30 г.

приготування:

Перемити сливу, видалити кісточки. Промити перчик, зрізати хвостики і вийняти насіння. Обполоснути очищений від лушпиння часник.

Перемолоти на м’ясорубці всі підготовлені компоненти. Потім посолити, підсолодити масу і додати помідорову пасту.

Поставити каструльку з вмістом на середній вогонь, після закипання вогонь зменшити і варити аджику протягом двадцяти хвилин. Пінку, що утворюється в процесі варіння необхідно знімати. Щоб продукт не підгорів, його потрібно періодично помішувати дерев’яною лопаткою.

Киплячу масу розкласти по банках і закатати кришками, гарненько укутати і залишити в такому стані до моменту повного охолодження.

5. Соус зі слив з помідорами до м’яса

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі

Щоб приготувати пікантний сливово-томатний соус вам буде потрібно:

  • жовта або синя слива – 2 кг;
  • стиглі і м’ясисті томати – 4 кг;
  • цибуля ріпчаста – 0,5 кг;
  • гіркий перець – 6 стручків;
  • солодкий перець – 10 шт .;
  • сіль – 60 г;
  • цукор-пісок – 400 г;
  • оцет столовий – 30 мл;
  • чорний мелений перець, гвоздика – за смаком.

приготування:

Фрукти і овочі гарненько перемити, видалити хвостики, насіння, кісточки. Обдати окропом томати і сливу, після чого зняти шкірку. Підготовлені інгредієнти нарізати на шматочки і перемолоти на м’ясорубці.

Поставити каструльку з меленої сумішшю на середній вогонь, довести до кипіння і варити протягом двадцяти хвилин. Густоту визначаєте самі. Чим довше буде варитися соус, тим густіше він вийде.

За п’ять хвилин до закінчення приготування додати сіль, цукор і спеції. Смак також регулюєте самі. Якщо соус кислуватий можна додати ще цукру, недостатньо гострий – гіркого перцю.

А далі все за стандартною схемою: розлити соус по стерильним банкам і закупорити. Остиглий соус винести на зберігання в підвал або комору.

6. Сливовий соус з кінзою

Найсмачніші соуси з сливи на зиму - гострі і кисло-солодкі

склад:

  • синя або жовта слива – 1,5 кг;
  • часник – 5 великих зубків;
  • сіль – 15 г;
  • цукор-пісок – 60 г;
  • кінза – 1 велика зв’язка;
  • кріп – 1 пучок (за бажанням).

приготування:

Промити сливу, видалити кісточки і вирізати непридатні до вживання в їжу частини. Очистити часничок. Промити зелень. Перемолоти всі підготовлені компоненти будь-яким зручним способом. Посолити суміш, додати цукор і поставити варитися на слабкий вогонь. Час варіння становить сорок хвилин. Готовий продукт розлити гарячим по стерильним баночках і закатати.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*