Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах



Доброго дня, дорогі читачі блогу! Думаю, що ні немає потреби повідомляти вам в подробицях про користь унікальних ягід обліпихи, це знають багато. А ось про чудесне масло обліпихи, приготування в домашніх умовах його і про все популярні рецепти, мабуть, розповісти варто.

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Для кого-то таке заняття може здатися зайвою витратою часу, так як сьогодні масло можна купити в аптеці. Все вірно, але якщо у вас зібраний гарний урожай цих чудових помаранчевих ягід, є час, а найголовніше – бажання, то чому б не спробувати себе в ролі аптекаря?

Тим більше, що ніякої заводський продукт не зрівняється з маслом власного приготування, якщо, звичайно, все буде зроблено правильно. А з рецептами ми вам допоможемо!

Трохи про користь продукту

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Обліпиху недарма називають «помаранчевої королевою», маючи на увазі не тільки красу і незвичність її ягід, а й чудові корисні властивості. Але через специфічний кислого смаку не кожен може вжити потрібну кількість плодів цієї сибірської красуні, і в цьому випадку можна використовувати масло.

Воно так само містить велику кількість вітамінів, жирних кислот, корисних для організму людини елементів, при цьому цілком достатньо буде малою порції цього цінного продукту.

Його використовують в медицині (лікують ангіни, опіки, гіпертонію, атеросклероз), застосовують в косметології (як інгредієнт масок для волосся, шкіри). З ягід обліпихи отримують різні препарати, але саме масло є одним з найбільш вивчених. Детально цим питанням займався ще на початку XX століття біохімік В.Н. Ручкин, який виділив масло, вивчив його склад і корисні властивості.

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Унікальність масла з обліпихи полягає в тому, що за своїм складом воно є збалансованим продуктом, всі вітаміни в ньому містяться в оптимальних пропорціях, що тільки підсилює його корисну дію. І навіть якщо доза буде кілька перевищена, ніякого токсичного впливу на організм масло не зробить.

Підготовка ягід

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах


Якість будь-якого продукту залежить від правильної підготовки сировини, а також дотримання всіх правил рецепта. Тому для початку слід приготувати ягоди, а саме:

  • перебрати їх, видаливши всі м’яті і дрібні;
  • кілька разів промити проточною водою;
  • потім злегка підсушити, розклавши на підносах або деках в один шар.

ВАЖЛИВО! Ягоди підсушують в добре провітрюваному приміщенні, але не на сонці!

Після цього ягоди пускають в переробку, так як тривалого зберігання вони не підлягають.

Способи приготування масла

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Існує кілька рецептів, які можна використовувати вдома, щоб зробити своїми руками натуральне масло обліпихи. Вибір залежить від можливостей, наявності часу, але ми рекомендуємо спробувати поступово кожен спосіб. Тільки дослідним шляхом можна з’ясувати, яке виготовлення масла підходить і більше сподобається вам, і який варіант ви візьмете для себе як основний.

Масло обліпихи можна отримувати по-різному:

  • з сирих ягід;
  • із залишених після отримання соку вичавок ягід (макухи);
  • з кісточок обліпиховою ягід;
  • з соку.

При цьому, наприклад, з макухи можна отримувати олію різними способами, так що вибирайте і пробуйте!

Рецепт приготування масла з сирих ягід

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах



Для цього способу потрібно буде заздалегідь приготувати рафінована соняшникова олія. При бажанні його можна замінити більш дорогим оливковою. За кількістю: на один літр пропущених через м’ясорубку ягід буде потрібно близько 0,5 літра олії.

  1. Ягоди обліпихи пропускають через м’ясорубку.
  2. Нагрівають приблизно до 40-45 градусів оливкова або соняшникова олія.
  3. Додають у зазначеній вище пропорції масло до подрібненим ягодам.
  4. ретельно перемішують.
  5. Залишають суміш в темному місці приблизно на 7-8 днів.
  6. Кожен день суміш перемішують.
  7. Через зазначений час акуратно проціджують склад, відокремлюючи масляний шар.

ВАЖЛИВО! Для приготування продуктів з обліпихи можна використовувати металевий посуд!

Рецепт приготування масла з висушених ягід

Цей спосіб більш трудомісткий, ніж перший, і його потрібно вибирати при наявності часу.

  1. Підготовлену обліпиху сушать в духовці або спеціальній сушарці. Температура при сушінні повинна бути невисокою, оптимальний показник – близько 50 градусів.
  2. Висушені ягідки подрібнюють в кавомолці, вийде борошно.
  3. Борошно пересипають в скляну банку з таким розрахунком, щоб зверху в ємності ще залишалося місце.
  4. Далі слід підігріти соняшникова або оливкова олія (до 45 градусів), і залити їм муку в банку. Масло має повністю покривати вміст.
  5. Суміш перемішують і прибирають в темне місце на 7 днів.
  6. Кожен день склад перемішують.
  7. Після того, як пройде тиждень, вміст проціджують через дрібне сито.
  8. Далі отриманий склад повинен відстоятися добу.
  9. З нього зливають прозорий шар, залишаючи лише масло.

Рецепт приготування масла з макухи

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Приготувати масло обліпихи з макухи (вичавок ягід) можна різними способами, розповімо про кожен.

перший спосіб

  1. За допомогою соковижималки (а можна і вручну) з ягід обліпихи вичавлюють сік.
  2. Що залишився макуха заливають нагрітим соняшниковою або оливковою олією. Пропорція: півлітра олії на три склянки ягідного макухи.
  3. Суміш настоюють тиждень, періодично перемішуючи вміст ємності.
  4. Процідити. масло готове!

другий спосіб

  1. Отриманий після вичавлювання соку макуха заливають підігрітим маслом.
  2. Отриманий склад ставлять на водяну баню і гріють близько чотирьох годин.
  3. Знімають з лазні і протягом 24 годин наполягають
  4. Віджимають вміст, відокремлюючи густу масу.
  5. Отримане масло акуратно переливають у баночку.

У цьому рецепті замість водяної бані можна наполягати залиту маслом суміш добу в термосі.

Рецепт приготування масла з ягідних кісточок

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Досить трудомісткий спосіб, так як потрібно спочатку отримати макуха ягід, потім висушити його і відокремити кісточки.

  1. Після цього кісточки перемелюють в кавомолці.
  2. Борошно з насіння заливають оливковою олією. Воно повинно повністю накрити борошно.
  3. Все ретельно перемішують, закривають і прибирають в темне місце приблизно на два місяці.
  4. Періодично потрібно перевіряти ємність і її вміст і злегка струшувати.
  5. Після того, як пройде вказаний термін, вміст треба процідити.

Рецепт приготування масла з соку обліпихи

Натуральне масло обліпихи: всі секрети приготування в домашніх умовах

Один з найпростіших рецептів, який дозволяє отримати малу кількість масла, але зате це буде дуже якісний продукт.

  1. Для початку за допомогою соковижималки віджимають з ягід сік.
  2. Переливають сік в ємність, ставлять на добу в темне місце.
  3. Через 24 години дуже акуратно (можна взяти маленьку ложечку) збирають утворилося на поверхні складу масло.

Отже, дізнавшись як вдома приготувати масло обліпихи, ви тепер можете стати справжнім аптекарем і зробити для себе і своїх близьких по-справжньому натуральний продукт.

Наталя Северова

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*