Обрізка абрикоса річна, весняна для початківців, омолоджуюча, восени, схема, відео



обрізка абрикосаПерш ніж абрикос обдарує першим урожаєм, доведеться чимало попрацювати. Одним з обов’язкових агротехнічних прийомів при формуванні крони є обрізка абрикоса. Мало купити інструмент, потрібно зрозуміти сенс операції, і навчитися правильно проводити її, розрізняючи пинцировку, прищіпку, карбування. Важливо робити правильний зріз плодової гілки. Неохайним, не в строк виконаної обрізанням можна погубити плодове дерево.

Види обрізки саджанця і плодового дерева

Придивившись до плодоносних абрикосам, можна помітити, що існують дерева різної форми, але всі вони мають розріджену крону, сформовану спеціальними прийомами обрізки абрикоса.

Дерево отримує декілька видів обрізки за сезон:

  • формуючу;
  • регулюючу;
  • відновлювальну;
  • санітарну;
  • омолоджуючу.

Формувальне обрізування потрібно, щоб однолітка почав галузиться, утворюючи гілки першого ярусу.

схема формування крониНа схемі безъярусное формування крони абрикоса. Формування триває 4 роки, до настання плодоношення.

Інший спосіб формування. В першу весну на підрослого саджанці залишають 2 гілки, центральний стовбур вкорочують на 30 см, а гілочки між залишеними гілками першого ярусу притискають до стовбура, направляючи вниз. Усі гілки вкорочують. У травні прибирають зайві пагони прищіпку, і протягом літа підтримують форму нижнього ярусу карбуванням і пинцировкой. На наступний рік так само з верхніх гілок обрізанням абрикоса формують другий ярус. З п’ятої гілки створюється третій ярус, і дерево набуває компактну акуратну форму.

Всі гілки щорічно коротшають, залишаючи рідкісну крону. Формується дерево обрізанням. Прийом стимулює наростання вегетативної маси і прискорює плодоношення. Схема обрізки молодого абрикоса навесні представлена на малюнку:схема обрізки молодого абрикоса

В подальшому всі види обрізки перешкоджають заростання крони і формують дерево для кращого освітлення сонцем.

Абрикоси зав’язують плодові бруньки на 30 см від вершини молодих гілочок. Плодоносна гілка зберігається 2 роки. Надалі вона не дає урожай, потрібно сформувати нові плодові гілочки.

Регулююча обрізка дозволяє зберегти врожай. Але абрикос зав’язує всі плоди, скільки б не було квітів. Тому регулювання врожаю способом видалення зайвих плодових гілочок не дозволяє послабити дерево.

Омолоджуюча обрізка абрикосів потрібно для стимулювання появи нових пагонів, на яких і утворюється урожай. Прийом дозволяє повернути другу молодість старого дерева.

обрізка старого дерева



Обрізка старого дерева проводиться за схемою:

  • прибирати здерев’янілі гілки віком старше 5 років;
  • вкоротити стовбурової втеча, створюючи умови для зростання молодої порості;
  • частина старих гілок потрібно залишити, поки не загояться рани від першої кардинальної обрізки.

При омолоджувальної обрізки стару деревину потрібно видаляти поступово. Якщо провести операцію враз, дерево не оговтається, загине.

Отже, незалежно, як називається обрізка, вона спрямована на підвищення життєстійкості і плодючості дерева. Тому важливо проводити будь-яку обрізку, керуючись правилами:



  • як можна менше поранити дерево, закриваючи кожний рез садовим варом;
  • використовувати річну обрізку абрикоса, видалення тонких пагонів, карбування, пинцировку, щоб якомога менше завдавати травмуючих зрізів одревесневшей гілці;
  • не можна проводити обрізку ранньою весною, а встигнути потрібно до сокоруху;
  • осіння обрізка робиться тільки для ранніх і середніх сортів;
  • знати прийоми правильної обрізки і володіти садовим інструментом;
  • необхідно враховувати пробудимость нирок, побегообразовательную здатність абрикоса.

Перш ніж почати формування дерева, непогано подивитися навчальний курс обрізка абрикоса навесні – відео для початківців:

Весняна обрізка

обрізане абрикосовое деревоЯк тільки змінить колір кора абрикосового дерева, і соки починають живити деревину, настає пора весняних робіт. Все, що стосується формування молодих і плодоносних абрикосів потрібно встигнути до появи зеленого конуса. В цей же час проводять санітарну та омолоджуючу обрізку. При операції всі зрізи ведуть на нирку. При цьому важливо зробити правильний нахил, напрямок реза і відстань до нирки.

правила зрізу гілокПравильний зріз має велике значення для швидкого загоєння рани. Необхідно мати гострий інструмент, потренуватися і набити руку на прутах неплодовых дерев. В цей же час можна виконати санітарну очистку крони і прибрати зайві гілки, що ростуть усередину, спрямовані до стовбура дерева.

Літня обрізка

літня обрізкаДогляд за абрикосом влітку включає ранню і пізню річну обрізку Рання по-іншому називається карбування. Рання обрізка, проводиться на початку червня. Вона сприяє швидкому наростанню зелені. На новоутворених пагонах встигають сформуватися плодові бруньки – урожай наступного року. Результатом стане сплеск врожайності в найближчі 3 роки. Якщо використовують пізню річну обрізку, листя не наростає, а плодова утворюється брунька. При цьому літні зрізи гояться швидко, без подальшого виділення глею.

Якщо дерево хворіє або голодує, обрізка не збільшить урожай, а послабить дерево остаточно.

Осіння обрізка

осіння обрізкаОбрізка абрикоса восени проводиться в середині жовтня, в прохолодну погоду, коли дерево готується до спокою. Восени можна обрізати ранні та середні сорти абрикосів. Їм проводять всі види обрізки – формують, омолоджують, прибирають зайве навантаження з дерева. Прищипують на 12 аркушів головні гілки. Довгі гілки постригают на 50 см, але при цьому зріз має бути бездоганно гладкою. Відкриті ранки обробляють садовим варом.

На закінчення хочеться сказати, що найкращі прийоми агротехніки можуть бути марними, якщо не вивчити абрикос. Якщо приріст слабкий, і обрізка повинна бути щадною. Але важливо встановити, чому дерево повільно розвивається, обстежити грунт, переконатися, що не шкодять грунтові води. Догляд за кожною рослиною ведуть, враховуючи його особливості.

Відео про обрізанні абрикоса відразу після цвітіння

Читайте також: Сонячний сорт абрикоса Тріумф Північний

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*