Опис сорту томату Цар Петро і його характеристики



Томат Цар Петро відноситься до сортових видів, яка є гібридом. Сорт виведений для вирощування у відкритому грунті або під легким плівковим покриттям. Характеристика та опис сорту будуть представлені нижче. Також буде розказано про основні позитивні і негативні якості сорту Цар Петро. А за твердженнями овочівників, які вирощують ці томати не перший сезон, даний овоч – це король серед всіх інших видів помідорів.

Опис і основні характеристики сорту

Кущі цього сорту відносяться до детермінантності тип картки пам’яті, штамбовий, компактний. Пагони прямостоячі, невисокі – не вище 0,5 м, среднеобліственний. Листя середнього розміру, типово помідорна, світло-смарагдовою забарвлення.

Цар Петро – це помідори среднераннего терміну дозрівання: з моменту появи дружних сходів до збору врожаю, проходить близько 4 місяців.

Суцвіття прості, перше з них зазвичай закладається над третім постійним листом, а наступні з’являються через 1-2 листи. Всього на одному пагоні може з’являтися до 5-6 зав’язей.

Плоди плоско, м’якоть м’ясиста. Шкірочка щільна, гладка, без ребристості, не схильна до розтріскування. Зрілі томати яскраво-червоного забарвлення. Щільно тримаються на плодоніжках. Плодоніжки не мають зчленувань. Маса одного помідора може досягати 0,25 кг, але велика частина зріє томатів, зазвичай досягає 200 грам. З одного куща зазвичай збирають до 3 кг плодів. На 1 м² висаджують до 4 кущів, тому з квадратного метра збирають 10-11 кг врожаю.

томат гібрид



Опис сорту буде неповним без розповіді про стійкість цих томатів до основних захворювань. Цар Петро має високу стійкість до грибкових хвороб, зокрема, до фітофтори, якій рослина захворіти не встигає через досить ранніх строків дозрівання томатів.

Насіннєві камери стиглих плодів складаються з двох-трьох гнізд, в яких не так багато насіння. У соку міститься підвищена кількість цукру – близько 2,4%, а сухих речовин – до 5,4%. Смакові якості томатів чудові – досить солодкі з яскраво вираженим томатним ароматом.

нарізані помідори

Стиглі плоди Царя Петра універсальні: їх вживають в свіжому вигляді, в салатах, консервують, роблять соки, соуси, пюре, пасту і безліч інших закруток. Навіть недостиглі плоди можна солити і маринувати.

Якщо плоди не встигають дозріти на кущах, їх можна покласти дозрівати в теплому приміщенні поряд з червоними плодами.

Урожай прекрасно переносить транспортування на досить далекі відстані, відрізняється прекрасною лежкістю. Недостиглі плоди необхідно викладати в ящики, окремо від стиглих томатів, в погребі чи іншому приміщенні, де температура підтримується не вище 5 градусів.

стиглі помідори

Плюси і мінуси сорти

До плюсів томата Цар Петро слід віднести:

  • високу лежкість;
  • хорошу стійкість до основних грибкових захворювань, що вражає томати;
  • хорошу врожайність;
  • компактність кущів;
  • універсальне призначення достигли плодів;
  • урожай добре переносить перевезення на далекі відстані.

А ось негативних якостей у цього сорту не відзначено. Судячи з відгуків овочівників, які вирощують цей сорт, компактні врожайні кущі не вимагають особливого догляду, займають мало місця на грядках, тому користуються великою популярністю.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*