Опис сорту зеленого томата Ківі і його характеристики



Коли ми говоримо про помідори, то стереотипно описуємо червоний овоч круглої форми. Характеристика сорту томату Ківі руйнує цей стереотип. Насправді томати бувають різних форм і розмірів, а також різного кольору. У 1493 році Христофор Колумб привіз томати в Європу, а в 18 столітті вони з’явилися в Росії. З тих пір селекціонери постійно створюють нові, часом дивовижні, сорти помідорів.

Існує кілька видів зелених помідор, які при визрівання НЕ червоніють, а залишаються в первозданному смарагдовому кольорі. Серед найвідоміших називають «Смарагд», «Черокі Грін», «Малахітова шкатулка», «Зелене яблуко», «Ківі». «Ківі» – один з найбільш маловідомих і найцікавіших видів. Розглянемо опис цього сорту.

томата ківі

Назва сорт томата «Ківі» отримав через схожість з цим фруктом на зрізі. Відгуки любителів екзотики свідчать, що ці помідори не тільки за зовнішнім виглядом нагадують фрукт, але і також схожі за смаковими якостями з тропічними фруктами. За характеристиками смак солодкий з невеликою кислинкою. Аромат дуже незвичайний – Ківі пахне особливим запахом звичайних томатів, але в шлейф додається фруктові відтінки. Тому поціновувачі овочевих культур вибрали таку назву для помідора.

зелене яблуко

опис рослини

Цей вид помідор називають Напівдетермінантні. Що це означає? Характеристика термінантності – це висота рослини. Низькорослі кущі науковою мовою називають детермінантності. Високорослі відповідно називають – індетермінантні. Кущі, які мають середню висоту – Напівдетермінантні.

Висота куща сорту «Ківі» досягає 80-100 см. При вирощуванні в теплиці з використанням подвязочного матеріалу рослина піднімається на висоту до 1,5 метрів. А при вегетації у відкритому грунті – найчастіше 80-90 см.



характеристика термінантності

Фахівці городнього справи рекомендують садити разом по два стебла. Кількість кущів на квадратний метр не повинно перевищувати 3 штук. Якщо щільність вище, то це негативно позначиться на врожайності.

Плоди і урожай

«Ківі» визріває рано – це ранньостиглий і середньостиглий сорт томатів. Плоди округлі, злегка витягнуті, з помірним внутрішнім м’ясистим жилкованием і безліччю насіннєвих камер. Вага плодів становить 100-150 гр. Визрівання плодів залежить від температурного режиму. У спекотне літо помідор має жовтувату м’якоть. При перезріванні з’являється почервоніння. Це вже перестиглий помідор. Якщо літо прохолодне, то забарвлення буде смарагдово-зеленої. З 1 квадратного метра отримують урожай до 6-7 кг.

визріває рано



Плоди дуже крихкі і м’які. Після збору вони довго не зберігаються. При зборі необхідно акуратно зривати плоди, так як на них залишаються вм’ятини. Це знижує термін зберігання овочів. Найкраще плоди збирати, коли вони ще не зовсім визріли.

Плоди сорту «Ківі» дуже багаті клітковиною і вітамінами. Їх прийнято вживати в свіжому вигляді, в салатах і в соусах. Консервувати зрілі помідори цього сорту не прийнято. Можлива консервація доспілих плодів. Вегетація закінчується в середині серпня. Якщо висадка зроблена пізно, то останній урожай збирають у вересні.

багаті вітамінами

«Ківі» – це цікавий, екзотичний, а головне смачний вид томатів. Експериментуйте на своїй ділянці з сортами і дивуйте своїх рідних і друзів екзотикою.

екзотичний вид

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*