Особливості та секрети вирощування перцю Хабанера в домашніх умовах



Хабанеро – найбільш пекучий вид перців, відноситься до сімейства Чилі. Ті, хто після гостроти хабанери можуть відчувати його смак, кажуть, що в ньому є відтінки фруктів і цитрусів. Перець має ніжний квітковий аромат.

Хабанери виростає в Південній Америці і Мексиці. З XV століття став поширюватися по всіх країнах. У Мексиці розповідають легенду про те, що вибравши жертви, ацтеки говорили їм, що замість ритуального обряду ті можуть випити 2 стаканчика настойки з хабанери.

опис плодів

Плоди у вигляді маленького сердечка, їх маса 50 г. З однієї рослини збирають до 2 – 3 кг. На одному кущі може зав’язатися до 90 перчиком.

Плоди різноманітні за забарвленням: можуть бути помаранчеві, жовті, червоні, темно-коричневі. Вирощуючи рослина правильно, за сезон можна зібрати кілька врожаїв.

сорти хабанери

Перець робиться палючим через особливої ​​речовини – капсаїцину. Сковілла придумав градацію гостроти перців. За його шкалою всі сорти хабанери дуже пекучі.

До самого негострі відносять Білий хабанери, що має білуваті плоди. Місце посередині займає перець золотисто-рудого кольору. Далі йдуть жовтуваті перчики Фатали, батьківщина рослин – Південна Африка. Найгостріше сорт під назвою «Мова диявола». Селекціонерами з Америки виведений сорт помаранчевих перців Tigerpaw NR. Букви NR означають, що сорт не вражають нематоди.

Ще більш гострий перець – Шоколадний хабанери, у якого темно-коричневі перчики. Найбільш гострі сорти з червоними плодами: каліфорнійський Red Savina і хабанери, виведений на Карибах.

Корисні властивості перцю

Хабанеро містить велику кількість: вітамінів (А, В, С, D) і мікроелементів (кальцій, йод, фосфор, калій, залізо).

хабанеро

Завдяки складу при вживанні перцю:

  • виводяться шлаки і токсини;
  • прискорюється обмін речовин;
  • сповільнюється старіння організму;
  • поліпшується робота шлунка і кишечника;
  • людина виліковується від вірусних хвороб і застуди;
  • підвищується стійкість до стресів;
  • проходить депресія;
  • знижується тиск;
  • проходять болі в спині;
  • виліковуються артрити.

У перчик міститься капсаїцин, який сприяє росту волосся. Можна капнути в маску для волосся краплю соку. Але кладуть в страви зовсім трохи хабанери. Перчик додають на 1 хвилину, а після виймають.

Потрібно пам’ятати про протипоказання: хабанери не радять вживати дітям, хворим на виразку шлунку і годуючим мамам.

гострий смак

Перець входить до складу пластиру, надаючи виробу знеболюючі властивості. Додають хабанери і в мазь від обмороження.

посів насіння

Вирощування перцю починають з посіву насіння.

Покроковий посів насіння:

    1. Насіння сійте в лютому. Загорніть їх у вологу тканину. Поставте в тепло. Тепло – ключовий момент, якщо його не буде, то насіння взагалі не проросте.
    2. Простежте, щоб волога не висихала. Чекайте 3 діб.
    3. Для посадки насіння приготуйте торф’яні горщики зі стерилізованим грунтом з 1 частини торфу, 2 частин землі, 1 частини вермикуліту, 1 частини перегною. Температура грунту повинна бути близько 26 ° С. Земля повинна бути слабокислою з рН – 6,5. Замість цього можна придбати грунт «Універсальна» фірми Morris Green.
    4. Коли через 3 – 4 доби насіння набухнуть і стануть проростати, то посадіть їх, заглубив на 0,7 см в грунт. Перед посадкою полийте землю. Прикрийте прозорим склом або поліетиленом.



  1. Постійно трохи зволожує землю з пульверизатора, щоб не змити насіння.
  2. Через 2 – 4 тижні з’являться перші паростки, тоді зніміть скло або плівку.
  3. Молоденькі паростки можна підсвічувати люмінесцентними лампами. Поставте лампи на відстані 10 см від сіянців. Краще, якщо світловий день у перців буде 16 годин.
  4. Коли виросте 2 справжніх листочка, то пікірують розсаду. Ви можете пересадити її в стаканчики з пластика. Подальше вирощування розсади полягає в тому, щоб скоротити світловий день до 12 годин, відставивши лампу на 50 см від розсади.
  5. Не забувайте поливати розсаду, але не заливайте її.
  6. Можете при поливах додати в воду Корневін або трохи комплексних добрив: «Ідеал», «Флорист Рост».
  7. За 2 тижні до пересадки загартовуйте розсаду, виносьте її на 1 – 2 години на лоджію, поступово подовжуючи термін перебування рослин на вулиці.

Через 8 – 10 тижнів після посіву насіння, коли розсада буде мати 15 см у висоту, продовжите вирощування, пересадивши кожен паросток у великий горщик. Поставте горщики на підвіконня. Якщо ви захочете пересадити перчик на ділянку або в теплицю, то пам’ятайте, що температура повітря повинна бути удень +21 ° С, а вночі – від 12 ° С.

Догляд за рослинами

Розглянемо, як створити оптимальні умови для збору багатого і смачного врожаю перцю.

догляд за перцем

Які умови потрібні

Хабанеро – багаторічна рослина. Зростає будинку кілька років. Вирощування перцю полягає в забезпеченні тепла і яскравих променів сонця. Перець не переносить протягів. Віддає перевагу землю, має слабокислі характеристики.

Якщо ви вирішили вирощувати перець будинку, то поставте його на південний підвіконня.

підживлення

Перший раз підгодуєте кущики через 15 днів після висадки розсади.

Підгодовуйте їх мінеральними комплексними добривами для томатів і компостом. Коли перець стане цвісти, то підгодуєте його стимуляторами росту.

Дуже добре підходить голландське добриво BioGrow з органіки. Півлітра підгодівлі розчиняють в 250 л води. Цього вистачає на 10 років підгодівлі перчиком, що ростуть будинки.

полив

Молоденькі кущики постійно поливайте, але стежте, щоб не було застою води в горщиках, інакше рослина захворіє.

Взимку сильно скоротите полив. Поливайте перець рясно на початку квітня, так як в цей час він активно нарощує листя. Ті рослини, які вирощують на підвіконні будинку, поливайте двічі на добу.

полив перцю



обрізка

Ображати частина листя. Пріщіпніте верхівку, тоді крона виросте пишною.

запилення

Якщо перець росте у вас на підвіконні або в теплиці, то при цвітінні перенесіть пензликом пилок з квітки на квітку.

нормування врожаю

При цвітінні обірвемо трохи перших квітів. Це допоможе рослинам зміцніти і дати хороші врожаї.

Хвороби і шкідники

Грядки перед посадкою обробіть «Карбофос», «Ультра», «стрілою». Коли рослини посаджені, їх можна обприскати настоєм з тютюну чи цибулі.

Якщо на хабанеро напала нематода, то кущі викопайте з грунту так, щоб не пошкодити коріння. Промийте, а після занурте коріння в воду з температурою 50 – 55 ° С. Нематоди загинуть.

Якщо кущі вражені попелиць, білокрилка і кліщем, то обмийте кущики, зробивши піну із засобу для миття посуду. Нехай рослини постоять в піні годину. Після змийте її під душем теплою водою.

Якщо ви зробите з плодів перцю настій, то можете поливати їм свої городні культури. Такий настій врятує рослини від клопів, мурах і личинок.

розмноження насінням

В Інтернеті продаються насіння Hot Lemon і Bengle Naga. Реалізатор відправляє насіння в Росію.

Можна і самим зібрати насіння:

  1. Залиште достигли перчики на кущах до 10 днів.
  2. Потім обірвіть, надівши рукавички, розкладіть, щоб плоди кілька зів’яли. Рукавичками не варто торкатися до обличчя, інакше будуть опіки.
  3. Розріжте плоди і дістаньте насіння.
  4. Розкладіть насіння і сушіть.
  5. Коли насіння висохнуть, насипте їх в паперові пакети і зберігайте.

Використання плодів

У сирому вигляді перець досить важко є. Їм приправляють страви з м’яса і риби, кладуть у супи, консерви, в знаменитий соус «Табаско».

Перчики не слід кидати в киплячу олію: через це вони чорніють і втрачають свій смак.

Перець в квартирі може рости 7 – 10 років, а плоди зможете збирати по кілька разів на рік. За хабанери легко доглядати. Рослина прекрасно виростає на слабокислою грунті, вважає за краще тепло, яскраве освітлення, регулярний, але помірний полив. Не переносить протягів і холодне повітря. Кущики стійкі до захворювань. Мають імунітет до більшості шкідників.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*