Напевно, немає такої людини, яка в дитинстві не пробував печиво «горішки». Ці ласощі було дуже популярним ще за часів СРСР. Такий десерт можна було зустріти на будь-якому святковому столі, будь-то весілля чи день народження. Багато господині печуть горішки і донині, і вважають такий десерт просто незамінним.
Пропонуємо вам рецепт печива горішки для Горішниця яка по конструкції не змінилася з тих, бабусиних часів. І ви можете використовувати її в домашніх умовах. Або купити нову – і зробити її сімейною реліквією! Смак і аромат чудового печива у вигляді горішків від цього не зміниться.
І зараз ми розповімо як зробити печиво Горішки і Грибочки по класичним і сучасним рецептам.
1. Печиво Горішки зі згущеним молоком в Горішниця на газовій плиті
Склад продуктів:
- Біла мука – 500 г.
- Цукор-пісок – 120 г.
- Розпушувач або сода – 1/2 чайної ложки.
- Оцет столовий 9-відсотковий – 15 г.
- Масло вершкове – 220 г.
- Яйця курячі (можна качині) – 2 шт.
приготування:
Для початку нам потрібно зробити ніжне тісто для печива горішки в радянській Горішниця. Розтоплюємо на слабкому вогні вершкове масло, при цьому стежимо, щоб воно не закипіло.
У каструльку з топленим маслом підсипає цукор і гарненько перемішуємо. Знімаємо ємність з плити і додаємо в жирну масу соду, погашену оцтом. Якщо ви використовуєте розпушувач, оцет з рецепта слід виключити.
В окрему піалу вбити яйця, розмішати виделкою, потім перелити в загальний «котел». Яєчно-масляну суміш переливаємо в об’ємну ємність. Просіваємо борошно і невеликими порціями додаємо її в рідку масу. Спочатку тісто вимішуємо ложкою, потім – руками.
Тісто у нас виходить густим, жирним. З такого продукту дуже зручно буде формувати кульки для наших майбутніх горішків.
Перед тим, як формувати вироби, попередньо змащуємо кожне поглиблення Горішниця шматочком вершкового масла. Потім формуємо невеликі кульки діаметром 1-1,5 см і вкладаємо їх в «лунки». Накриваємо вироби другою половиною форми, притискаємо і тримаємо над слабким вогнем по кілька хвилин з кожного боку.
Визначити готовність тесту ви можете по його кольором: якщо горішки подрумянились, значить, прийшла пора їх витягувати. Таким чином, робимо з рештою тестом.
Залишилася справа за малим – наповнити кожну половинку згущеним молоком і зліпити шкарлупки разом. Ось і все, печиво горішки готове до чаювання!
За таким же рецептом можна зробити печиво горішки з заварним кремом. Вийде дуже смачна випічка з ніжним смаком і ароматом.
До речі, приготувати такий дивовижний і цікавий на вигляд десерт можна і в електричній духовці. Для цього поміщаємо форму з виробами в духову шафу, розігрітий до 190 градусів на 10-15 хвилин. Щоб печиво в духовці не підгоріло, його готовність потрібно періодично перевіряти.
2. Печиво грибочки з шоколадною глазур’ю
Для приготування цих ласощів, знайомого нам ще з часів СРСР буде потрібно:
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 450-500 г.
- Картопляний крохмаль – 250 г.
- Майонез будь-якої жирності – 220 г.
- Жирне вершкове масло – 220 г.
- Цукор-пісок – 250 г.
- Ванилька – 30 г.
- Сода (можна замінити розпушувачем) – 1/2 чайної ложки.
- Сік лимона – 10 г.
Для прикраси грибочків:
- Макові зерна – 15 г.
- Шоколадна глазур – 120 г.
- Цукровий сироп – 2 столових ложки.
приготування:
Розм’якшує вершкове масло до стану кімнатної температури. Забиваємо в глибоку посудину яйця, додаємо цукор і збиваємо за допомогою міксера. Через кілька хвилин, додаємо в яєчну масу масло і майонез, збиваємо ще пару хвилин. Потім додаємо гашену лимонним соком соду, розмішуємо.
Перемішуємо крохмаль з борошном, потім просіваємо сухі компоненти і невеликими порціями підсипає суху суміш в жирну масу. Вимішуємо густе, тягуче тісто, даємо йому 15 хвилин «відпочити».
Тим часом готуємо форму для випікання грибочків. Змащуємо її вершковим маслом або смальцем. Кожну лунку заповнюємо тістом. На одну виїмку доводиться по третині чайної ложки тесту. Так вироби вийдуть в формі грибочків – і не будуть виходити за краї пекарської форми.
Включаємо слабенький вогонь. З’єднуємо половинки форми і ставимо на плиту. Досить 3-4 хвилин прожарювання з обох сторін, щоб наші печеньки подрумянились і спекли.
Щоб печиво не підгоріло, періодично відкриваємо форму і перевіряємо його готовність. Іспекшееся печиво дуже легко буде відділятися від форми.
Розкладаємо наші грибочки на серветці і приступаємо до наступної партії. Коли випічка буде готова, її потрібно остудити, потім прикрасити.
Опускаємо глазур прямо в пакетику в ємність з гарячою водою. Потім розрізаємо пакетик і виливаємо шоколадну масу в миску. Занурюємо капелюшки грибочків в помадку і викладаємо на відстані 2 см один від одного на пергаментному папері. Після того, як глазур захолоне, можна приступати до прикраси ніжок.
Вмочуємо ніжки в цукровому сиропі, потім обвалюють в маці. Готові вироби поміщаємо в холодильну камеру для застигання на чверть години. Ось і все, печиво у вигляді грибочків з шоколадною помадкою та маком готове до подачі на стіл.
3. Печиво горішки без яєць
Інгредієнти на тісто:
- Масло вершкове – 250 г.
- Сода – 1/2 чайної ложки.
- Цукор білий – 120 г.
- Борошно біла – 450 г.
- Жирна сметана – 1/2 склянки.
Продукти на крем:
- Колоті волоські горішки – 250 г.
- Згущене молоко варене – 1 банка.
- Масло вершкове – 120 г.
приготування:
Згущене молоко ми беремо готову, тому етап її варіння пропускаємо.
За кілька годин до приготування тіста дістаємо масло з холодильника, щоб воно розм’якшилися. Ріжемо його на шматочки, перетираємо на крихту з просіяного борошном. Потім додаємо інші інгредієнти: соду, погашену лимонним соком (можна оцтом), сметану, цукор. І вручну вимішуємо густе, однорідне тісто.
Тепер прийшов час приготувати Горішниця. Вона обов’язково повинна бути чистою, без залишків тіста попередньої випічки, інакше, наші майбутні печеньки будуть погано відставати від поверхні.
Змастити кожне поглиблення вершковим або рослинним маслом. Відщипнути шматочок тесту, сформувати кульку і помістити його в «лунку». І так заповнити всі виїмки. Потім скласти Горішниця разом.
Випікаємо горішки з обох сторін по 4-5 хвилин на слабкому вогні. Періодично відкриваємо «кришку» форми, щоб перевірити готовність виробів.
Золотисто-коричневі шкарлупки перекладаємо в глибоку посудину і чекаємо, поки вони охолонуть. Тим часом приступаємо до приготування начинки.
Відкриваємо банку зі згущеним молоком. Перекладаємо молочний продукт в миску, додаємо до нього подрібнені горішки і масло. Ретельно перемішуємо всі продукти і наповнюємо кожен шматочок солодкої сумішшю.
Останній штрих – з’єднуємо шкарлупки разом і перекладаємо горішки на красиву тарілочку. Десерт готовий до дегустації!
Leave a Reply