Гіркий (він же стручковий, він же гострий, він же чилі, він же термоядерний) перець – овоч на любителя.
Та й для здоров’я він не дуже корисний, особливо тим, у кого проблеми з шлунково-кишкового тракту.
Проте, шанувальників гостренького у нас багато і практично в кожній родині заготовляють нехай трохи, всього пару баночок гострої приправи – до святкового столу, до хорошого м’яса або просто – аджики «під настрій».
Пропонуємо вам кілька класичних і парочку креативних рецептів, як приготувати гострі заготовки. Причому, це буде саме приправа з гіркого перцю на зиму, а не маринований або консервований цілий перець.
Приправи з гострим перцем
- До м’яса без варіння
- З томатом в маслі
- Цахтон
- Аджика класична
- Аджика кавказька гостра
- З медом
- іранська
Приправа до м’яса, майже дієтична, без варіння
На 0,5 кг очищеного від насіння гіркого перцю будь-якого кольору – 1 пучок петрушки, 1 пучок кропу, очищена головка часнику середнього розміру, столова ложка з гіркою дрібної солі.
Все пропустити через м’ясорубку, змішати з сіллю і щільно утрамбувати в сухі чисті банки з закручуються кришками. Зверху може навіть з’явитися сік зеленуватий сік.
Банку закрити і зберігати в холодильнику. Додавати при варінні в супи (харчо, розсольник) і м’ясні підливи. У страви для дітей – немає! Надає пікантну гостроту.
Приправа з томатом в маслі
1 кг перцю червоного або жовтого кольору без насіння змолоти з 150 грамами часнику і 0,5 кг м’ясистих помідорів (за бажанням, можна ошпарити перед цим і зняти шкірку, а можна – і так).
Розігріти 150 мл олії і обережно викласти масу (щоб не бризкало), посолити за смаком і варити при помішуванні 30 хвилин. Закатати гарячої в сухі банки. З’їдається навіть без м’яса – просто намазати на хліб.
Цахтон
Цахтон (цивзи, чівдзоса) – осетинський соус з гострого перцю.
Варіацій цієї приправи багато. Треба зробити заготовку, а перед подачею на стіл змішати однакову кількість цахтона і сметани і подавати окремо або заправляти салати.
Заготівля робиться так: треба брати молоді зелені перчики не більш як 5 см в довжину і зелені молоді листочки з кущика. Хвостики, насіння і стеблинки видалити. Все перемолоти з такою ж кількістю очищених волоських горіхів. Трохи посолити, залишити на 15 хвилин, потім рукою віджати сік.
Масу залити водою і варити 5 хвилин після закипання. Охолодити, знову віджати і знову проварити. Третій раз віджати. Скласти щільно в банку і зберігати в холодильнику. На трапезу досить взяти 2 столові ложки цахтона і додати стільки ж гарною сметани (можна кислого молока). Цахтон, до того ж – це чудова добавка до хінкалі і пельменів.
Аджика класична, не надто гостра
На 5 півлітрових банок треба взяти:
- 0,5 кг болгарського перцю (червоного або жовтого);
- 1,5 кг стиглих м’ясистих помідорів;
- 0,5 кг кислих яблук;
- 0,5 кг моркви;
- 5 штук гіркого перцю;
- 100 грам почищеного часнику;
- 1 столову ложку солі з гіркою;
- 5 столових ложок цукру;
- 100 грам рослинного масла (тільки рафінована, оливкова не підходить!);
- 100 грам 9% оцту.
Всі овочі (крім часнику) чистимо, ріжемо і подрібнюємо через м’ясорубку або блендером. Масу ставимо в казанок, додаємо масло і тушкуємо 1 годину, постійно помішуючи.
За 5 хвилин до закінчення варіння додаємо сіль, цукор, оцет і часник. Проварити ще 5 хвилин і розкласти по банках. Стерилізація не потрібна. Аджика готова.
Тут є ще кілька рецептів аджики з яблуками.
Аджика кавказька гостра
На 1 кг гострого перцю червоного кольору треба взяти ще 0,5 кг очищеного часнику і за великим пучку зелені кропу, кінзи (тархуна), фіолетового базиліка, половину склянки солі і 2 чайні ложки мелених насіння коріандру.
Все просто подрібнити, вимішати і скласти в сухі банки. Зберігати в холодильнику.
Ще один рецепт аджики з хроном можна подивитися тут.
Креатив: приправа з перцю чилі з медом
На 1 кг очищеного червоного перцю чилі (можна взяти будь-який інший) треба взяти 150 грам меду, столову ложку солі без гірки, оцту 100 грам, рослинного масла 100 грам, прянощі: лавровий лист, запашний перець, гвоздика (1-2 штуки – НЕ більше). Перець очистити і крупно подрібнити.
Рослинна мало і прянощі підігріти до гарячого стану, дати охолонути, прянощі вийняти, влити оцет, мед і залити цим масу перцю. Перемішати, розкласти по банкам 200 грам і поставити на стерилізацію в холодну духовку (без кришки).
Нагрівати до того моменту, поки підуть бульбашки і відразу закупорити. Це просто фантастична приправа в м’ясу – барбекю, гриль, стейкам, шашлику, мисливським ковбасок. Поки м’ясо гаряче, треба тонким шаром змастити цією приправою – смак і аромат будуть разючими.
Приправа іранська
Гострий перець очистити і порізати на шматочки близько 1-1,5 см, посолити – на 1 кг 2 столові ложки. У банку на дно покласти лист хрону, парасольку кропу, 5 листків смородини. Потім натрамбовать перець так, щоб зверху з’явився сік.
Банку закрити звичайної кришкою і зберігати в темному прохолодному місці – в холодильник або підвал. На смак цей перець схожий на свіжий, але з дуже цікавим ароматом.
Leave a Reply