Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення



Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення

На зиму роблять самі різні заготовки з фруктів і ягід. Одним з найпопулярніших плодів, який використовують для цього, є зливу. Вона відрізняється цікавим смаком, допомагає покращувати роботу травного тракту, сповнена різними важливими вітамінами і мікроелементами.

Коли ви збираєтеся вибрати, які зробити заготовки з сливи на зиму, враховуйте той факт, що існують сливи м’яких і твердих сортів. З твердих краще варити варення і компоти, м’які сорти хороші для желе і повидла.

Зміст

  1. Сливове варення з горішками всередині
  2. Варення сливово-шоколадне
  3. Варення зі сливи і гарбуза
  4. Варення з тернослива з кардамоном і корицею

Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення

Сливове варення з горішками всередині

Складові:

  • півкілограма твердих міцних слив;
  • півтори склянки цукру;
  • четвертинку лимона;
  • 10 очищених волоських горіхів.

Хід приготування:

Цей рецепт зажадає від вас деякого терпіння, але повірте – воно того варте!

Видалити з волоських горіхів перегородки, ошпарити окропом. Зливи промити і зробити на кожному плодики надріз, через який вийняти кісточку. На місце вийнятої кісточки помістити половинку ядра горіха.

Начинені подібним чином сливи укласти щільно в банку до самого верху. Потім залити фрукти окропом і поставити на три хвилини. Воду злити в каструлю, при цьому сливи повинні залишитися всередині ємності. У воду покласти цукор і зробити сироп, туди ж вичавити сік лимона.

Заповнити готовим сиропом банки, закатати і перевернути. Коли варення охолоне, поставити його в прохолоду.

Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення

Варення сливово-шоколадне

На три літри потрібно:

  • 2,5 кг твердої сливи;
  • 10 ст. л. какао;
  • 2 кг цукру;
  • 4 ст. л. ванільного цукру (замінити можна 1 ст. л. ванілі).

Хід приготування:

Промити під холодною водою сливи, розрізати на дві половинки і видалити зсередини кісточки. У каструлю покласти половинки фруктів і засипати їх кілограмом цукру. Залишити стояти пускати сік на добу. Потім покласти ще кілограм цукру і все десять ложок какао, змішати.

Варити приблизно годину на маленькому вогні. Іноді варення треба помішувати, щоб воно не пригоріло. Хвилин за п’ять до закінчення покласти ванільний цукор.

Розлити гаряче варення в чисті банки, краще не влаштовувати, а закрити звичайними кришками і залишити остигати. Для зберігання вибрати темне місце.

Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення


Варення зі сливи і гарбуза (два варіанти)

На 2 літри треба:

  • 400 г очищеної гарбуза;
  • чарка коньяку або рому;
  • 1 кг твердої сливи;
  • 1 кг цукру.

Хід приготування:

Варіант 1.

З вимитих слив вийняти кісточки, розділивши попередньо кожен плід навпіл. Покласти фрукти в каструлю і засипати їх цукровим піском. Залишити на 6 годин, можна навіть на всю ніч. В результаті повинен виділитися сік, в який додаємо ром і змішуємо. Потім варимо сливи 40 хвилин на маленькому полум’я, весь час заважаємо, щоб не пригоріло варення. Потім каструлю треба прибрати з вогню і дати час для охолодження.

Ріжемо гарбуз на невеликі кубики, кидаємо їх до слив. Варимо варення ще тридцять хвилин.

Ріжемо лимон на кружечки, кожен з яких ще ділимо на чотири частини. За десять хвилин до повної готовності кидаємо шматочки лимона в варення. Кладемо в банки, закриваємо поліетиленовими кришками і поміщаємо в темне місце.

Варіант 2.

З чистих слив вийняти кісточки, плоди перекрутити. Отриману фруктову масу засипати цукром і поставити на три години. Потім вилити в неї ром, змішати. Варити близько півгодини на маленькому вогні, весь час заважати. Порізати гарбуз на маленькі кубики, покласти їх до зливі.

Готувати ще двадцять хвилин. Потім вичавити в варення лимонний сік.

При цьому звернути увагу на те, щоб не потрапили в суміш лимонні кісточки.



Гаряче варення покласти в банки, закрити кришками з поліетилену і поставити в темряву на зберігання.

Пікантні заготовки з сливи: 4 рецепта незвичайного варення

Варення з тернослива з кардамоном і корицею

Для 1,5 л треба:

  • 1 кг тернослива (твердої сливи);
  • 1 ч. Л. кардамону;
  • 1 кг цукру;
  • 1 ч. Л. кориці.

Хід приготування:

Розрізати чисті сливи навпіл, вийняти з них кісточки. Засипати їх потім цукром і поставити на 4 години (можна і на всю ніч). Після варити 10 хвилин з моменту закипання. Прибрати з вогню і залишити ще на 4-5 годин. Знову варити варення 10 хвилин і знову прибрати на 4-5 годин.

Повторити ще раз всю процедуру.

За п’ять хвилин до готовності в останній раз покласти спеції. Розкласти в банки, закрити кришками з поліетилену. Остудити і помістити в темряву на зберігання.