Ікра з груздів на зиму є однією з найбільш поживних і смачних зимових заготовок. За допомогою цієї страви можна не просто зробити сімейне меню більш різноманітним, але ще і прикрасити свій стіл незвичайної закускою. Грибна ікра з груздів часто використовується під час приготування піци або створення гарніру для страв.
Самостійно, досить складно робити ікру з грибів. Тому перед закачуванням консервації, слід ознайомитися з тим, як приготувати ікру з груздів.
класичний рецепт
Є різні рецепти створення такої закуски. Однак класичний користується найбільшою популярністю серед домогосподарок. Для цього знадобляться такі інгредієнти:
- 4 кг грибів;
- 15 мл оцту;
- 200 мл олії;
- зелень;
- 80 г солі;
- 800 мл води;
- три головки цибулі і часнику.
Готується ікра з солоних груздів в кілька етапів. Спочатку необхідно підготувати грузді. Вони акуратно вимиваються і очищаються. Потім їх слід розмістити у невелику каструльку, залити водою з сіллю і перцем.
Каструля ставиться на газову плиту, щоб вода закипіла. Варити грузді необхідно протягом 40 хвилин. Після цього гриби виймаються шумівкою і пропускаються через м’ясорубку.
Закінчивши з грибами, можна приступати до інших інгредієнтів. Для початку потрібно почистити і нарізати цибулю з часником. Потім вони обсмажуються на сковороді і теж пропускаються через м’ясорубку. Отримана суміш перемішується з грибами, поливається оцтом і поміщається в банки для закрутки. Після цього вони будуть розміщені в каструлю з водою, кип’ятять 40-50 хвилин і закочуються кришками. Солоні перемелені грузді в банках не повинні зберігатися в сирому приміщенні. Тому не рекомендується зберігати їх в погребі чи підвалі.
З селерою
Інші рецепти приготування можуть відрізнятися від класичного рецепту використовуваними інгредієнтами. Деякі додають в закачування селера, який зробить її смак більш насиченим. Щоб приготувати страву, знадобляться:
- кілограм груздів;
- 200 г цибулі;
- 400 мл води;
- 10 мл оцту;
- 50 г часнику;
- 250 мл олії;
- 100 г солі;
- пучок селери.
Для початку білі грузді викладаються в миску з водою і вимочуються там протягом двох годин. Після вимочування вони відмиваються від бруду і нарізаються навпіл. Нарізані гриби викладаються в суху каструлю і засипаються сіллю. Через півгодини потрібно буде залити водою і поставити на газову плиту. Після закипання зменшують вогонь і маринують грузді 30 хвилин.
Під час приготування грибів можна зайнятися підготовкою інших інгредієнтів. Цибулю і часник промиваються, дрібно нарізають і обсмажують на сковорідці. Після цього, вони разом з відвареними грибами перекручуються в м’ясорубці і перекладаються в казан. Суміш доводиться до кипіння і гаситься близько години. Готова ікра розподіляється по банкам і закочується кришками.
З помідорами
Щоб додати страві унікальності, в нього можна додати трохи томатів. Для приготування грибної ікри з помідорами знадобляться такі інгредієнти:
- кілограм груздів;
- 300 мл олії;
- 400 г томатів;
- 200 г цибулі;
- 80 г солі.
Спочатку потрібно зайнятися очищенням грибів. Щоб їх було легше почистити, гриби вимочуються 2-3 години в холодній воді. Закінчивши з очищенням, можна приступити до готування. Все грибочки пересипаються в каструлю з водою і варяться 20 хвилин. Потім вони промиваються, пропускаються через м’ясорубку і підсмажують на сковороді.
Обсмаживши гриби, можна переходити до цибулі з помідорами. Їх необхідно відмити і нарізати невеликими кружечками. Після цього вони додаються на сковороду для подальшої обжарювання. Підсмажені томати перемішуються з грибами і посипаються перцем з сіллю.
Гаряча ікра розкладаються в банки і стерилізується. Для цього вся тара ставиться у велику ємність з гарячою водою і гріється на повільному вогні близько півгодини. Потім ікра два дні зберігається в приміщенні з кімнатною температурою і повторно стерилізується. Тільки після цього засолювання закочується.
З томатною пастою
Під час закачування грибної ікри помідори можна замінити томатною пастою. Для цього знадобляться:
- півтора кілограма груздів;
- 20 мл оцту;
- 100 мл олії;
- 70 г солі;
- 80 г томатної пасти;
- дві головки часнику;
- коріандр.
Грузді кілька годин замочують у воді, чистяться і нарізаються на невеликі шматочки. Після цього, вони пересипаються в каструлю і варяться протягом 20 хвилин. Відвари гриби, дістаємо їх за допомогою друшляка, шаткуємо або пропускаємо через м’ясорубку. Потім на поверхню сковороди виливається масло і гарненько розігрівається. Подрібнені грузді викладаються на сковорідку і смажаться на повільному вогні. Рекомендується смажити грибочки 2-3 години, щоб з них встигла випаруватися вся зайва рідина.
На другий сковорідці обсмажується нарізаний томат зі спеціями і часником. Після обсмажування він додається в ікру, перемішується і смажиться ще 10 хвилин. Потім отримана суміш розподіляється по заздалегідь підготовленим банкам і заливається оцтом. Всі баночки слід герметично закатати кришками, перевернути і залишити остуджувати під рушником.
висновок
Самостійно закатати ікру з груздів не так вже й просто. Для цього необхідно вивчити найбільш популярні рецепти, щоб вибрати найбільш підходящий.
Leave a Reply