Мало хто знає, що салат з помідорів і перцю по-чеськи називається саме так. Часто господині просто діляться їм один з одним, стверджуючи, що смак виходить – пальчики оближеш! Звідки з’явилася назва, достеменно невідомо, але сам рецепт відомий давно.
Згодом з’явилися його різновиди, але найбільше поширені два варіанти. Між собою вони відрізняються набором продуктів і деякими особливостями приготування. Рецепти помідорів по-чеськи на зиму гарні для великих плодів, які не влазять в банки цілком.
Рецепт з цибулею
У цьому варіанті помідори закочують з цибулею, болгарським перцем і часником. Банки краще брати об’ємом 0,5, 0,7 або 1 л.
набір продуктів
Знадобляться такі інгредієнти:
- 3 кг стиглих томатів округлої або подовженої форми;
- 1 кг червоного або білого цибулі;
- 1 кг солодкого перцю червоного або оранжевого кольору;
- 5 великих чесночіни;
- 10 горошин перцю;
- 2 ст. л. нерафінованої олії;
- 1 ст. л. харчової есенції;
- 6 ст. л. цукрового піску;
- 3 ст. л. кухонної солі (НЕ йодованої);
- 2000 мл профільтрованої води.
Порядок роботи
- Томати промивають в холодній воді і кожен ріжуть на 4 часточки.
- Цибулини звільняють від шкірки, зрізають сухі краю, миють і ріжуть тонкими кільцями.
- З солодкого перцю видаляють насіннєве гніздо, плід також нарізають на кільця, намагаючись зберегти їх цілісність.
- Часник розбирають на часточки, чистять і дуже дрібно ріжуть. Потрібно саме покришити, а не подрібнити в чеснокодавилке або блендері.
- Банки промивають, споліскують, стерилізують над чайником або в духовці протягом 15 хвилин.
- Простерилізованих тару розставляють на столі.
- Шарами укладають овочі: на дно помідори, потім шар перцю, цибулі та часнику. Таким чином заповнюють всі ємності.
Корисна порада. Салат вийде не тільки смачним, але і красивим, якщо шари робити середньої товщини.
Маринад для зазначеної кількості овочів робиться швидко, тому його можна приготувати не заздалегідь, а коли всі компоненти вже укладені в банки. Для нього буде потрібно розвести у воді сіль, цукор, есенцію і влити олію. Все розмішують, каструлю ставлять на вогонь, дають закипіти, після чого маринад відразу розливають по банках до самого верху.
Ємності накривають металевими кришками і стерилізують. Для півлітрових банок час складе 10 хвилин, для літрових – 15, а тару об’ємом 0,7 л досить стерилізувати протягом 12-13 хвилин. Якщо трохи перетримати, нічого страшного не трапиться.
Є різновид цього рецепта, де з помідорів попередньо знімають шкірку. В такому випадку беруть щільні, не перезрілі, м’ясисті помідори. Щоб шкірка легко очистилася, плоди занурюють в окріп на 1 хвилину, потім перекладають в холодну воду. Через 2 хвилини дістають і відразу чистять.
класичний варіант
За цим рецептом помідори на зиму по-чеськи заготовлюються без солодкого перцю. Досвідчені кулінари стверджують, що це класичний спосіб, а болгарський перець з’явився завдяки експериментам російських господинь.
підготовка продуктів
Овочі та спеції з розрахунку на 1 літрову банку:
- стиглі червоні помідори – скільки увійде;
- нерафіновану олію – 2 ст. л .;
- часник – хто як любить, можна взяти один зубчик або цілу головку;
- перець духмяний – 5-7 шт .;
- 9% оцет – 1 ст. л .;
- лист лавра – 3 шт .;
- цибуля – кому скільки подобається.
Компоненти для заливки:
- цукор-пісок – 5 ст. л .;
- сіль – 3 ст. л .;
- вода – 2 літри.
процес заготівлі
Дрібно порубаний часник укладають на дно банок, туди ж відправляють спеції. Можна не різати часник, а розчавити пресом, але тоді розсіл вийде каламутним. Ємності доверху заповнюють помідорами, розрізаними на кілька часточок. Зверху викладають кільця цибулі. Якщо заготовка призначається для святкового столу, овочі можна укласти більш оригінально, тоді салат викличе справжній фурор.
Для заливки розчиняють у воді цукор і сіль, ставлять на плиту і дають закипіти. Не чекаючи, поки маринад охолоне, наливають його в кожну банку до самого верху. Доливають олію.
Без стерилізації обійтися не вийде. Можна пропарити консервацію в автоклаві, але більшість господинь вважають за краще традиційний спосіб – в каструлі з водою. Ємність краще взяти широку, такої висоти, щоб стінки були як мінімум не нижче банок.
На дно каструлі потрібно покласти дерев’яну круглу підставку або товсту тканину, згорнуту в кілька разів. Скло не повинно перегрітися від зіткнення з дном каструлі, інакше воно лопне. Стерилізують 10 хвилин.
У кожну ємність додають по 1 ст. л. оцту. Закочують кришками і охолоджують протягом доби в перевернутому стані, закутавши ватяною ковдрою.
Замість маринаду можна використовувати томатний сік. Тоді цибулю потрібно вибирати такий, що не розм’якшується і не має різкого запаху. Консерви більше будуть схожі на салат «Лечо», ніж на помідори по-чеськи. У будь-якому випадку, виходить дуже смачно.
Leave a Reply