Без цього овоча важко уявити як заготовки, так і город. Оскільки перець дуже любить тепло і світло, його висадка можлива не в будь-яких умовах. Ця примхлива культура навіть на півдні без відповідного догляду рясний урожай не дасть, а на Уралі взагалі крім листя і квітів можна нічого і не побачити. Останнім часом селекціонери намагаються вивести більш стійкі до холоду сорти, все ж, вирощування перцю у відкритому грунті або навіть в теплиці, зажадає багато сил і старань.
Кращі сорти для Уралу
Один з найпопулярніших видів перцю – це болгарський. Звичайно, ця культура вимагає великої уваги і догляду, проте вона стійка до несприятливих умов, таким як холодну і коротке літо.
Найкращі сорти болгарського перцю повинні характеризуватися високою продуктивністю, стійкістю до непростих умов і обов’язково мати чудові смакові і товарні якості.
Ось кілька сортів і властиві їм характеристики:
- Ода фіолетова – цей кущ прямостоячий, низькорослий з сильним стеблом, плоди якого кубовидної форми і фіолетового відтінку. Середня вага одного плоду приблизно 100 – 150 г, врожайність середня – близько 6 кг з одного квадратного метра. Одна з основних переваг цього сорту перцю для Уралу – стійкість до хвороб.
- Фехер. Плоди цього перцю відрізняються прізмовідной формою, соковитістю, солодкістю і мають жовтуватий колір. Сам кущ штамбового типу, а його максимальна висота 60 см. Однак врожайність даного куща менша від попереднього сорту – всього 2,5-5,5 кг з квадратного метра.
- Трапез має величезну врожайність (близько 12 кг з одного квадратного метра), плід якого важить від 150 до 180 г. Гідність цього перцю полягає в довгому зберіганні, а також в стабільної врожайності. Плоди темно-зеленого кольору прізмовідной форми, з дуже соковитою і ніжною м’якоттю. Кущ цього типу полураскідистий, напівдетермінантний, висотою приблизно 80 см.
- Сорт Микита, висотою не більше 70 см, кущ штамбового типу, а плоди жовтувато-червоні, з соковитою і смачною м’якоттю і кубовидної форми. Такий перець не великих розмірів і ваги (всього близько 70 г). Однак він універсальний у використанні.
- Тритон – це бистророслое, гіллясте рослина висотою до 60 см. Плоди яскраво-червоні, дуже соковиті і веретеновидной форми. Перевага в ідеальному товарному вигляді і в хорошій врожайності (приблизно від 9,5 до 10,5 кг з квадратного метра).
- Плоди інтервентів червоні з міцною, ароматною і солодкою м’якоттю, сердцевидно-прізмовідной форми. Маса такого плода приблизно 225 г, а врожайність від 8 до 10 кг з квадратного метра. Кущ гіллястий, сильнорослий і полураскідистий. Плюси полягають у великій продуктивності і в чудовому смаку.
- Медаль – високорослий, компактний і добре облиственний кущ, плоди якого солодкі, червоні і широкої прізмовідной форми. За вагою плоди досягають всього 60 г, і врожайність відносно невелика – близько 7 кг. Однак цей сорт стійкий, незважаючи на новосибірський клімат, до сильних перепадів температури.
- Останній сорт, який можна садити на Уралі – Зоря. Це один з дуже ранніх сортів перцю відмінної якості. Плоди красивого кремово-жовтого або червоного кольору. Вага одного перцю від 280 до 300 г, а врожайність до однієї тонни з сотки. Рослина середньоросле і розлога.
Правильний вибір ділянки для посадки
Головне правило при виборі ділянки для посадки перцю – це чим більше сонця, тим краще. Важливо, щоб протягом дня він перебував під сонцем, і не потрапляв в тіньовий укриття.
Наступний момент полягає в тому, щоб він ріс в пухкому грунті, багатою поживними речовинами. Однак не потрібно його надто удобрювати послідом або свіжим коров’яком, а також різними мікроелементами і препаратами.
Місце для посадки повинно бути захищене від протягів і сильних поривів вітру. Також вони краще ростуть в грунті помірного поливу, і не люблять надлишок вологи.
Не варто забувати і про сівозміну. Основні правила прості: кращі попередники – квасоля, капуста, горох і огірки; кращі сусіди – томати, так як відлякують тлю від цього ніжного рослини. Запах кущовий квасолі в цьому відношенні теж ефективний, він відлякає будь-яких шкідників, які надумають перешкодити паростку перцю. З боку півночі, традиційно садять кукурудзу, щоб та захистила овочева рослина від холодних вітрів.
підготовка грядки
Для подальшого правильного розвитку розсади, необхідно підібрати час при переселенні на вулицю. Городників часто хвилює питання про те, коли висаджувати посадковий матеріал. Це час настає, коли проходять заморозки, і припадає на травень місяць на півдні, а в Сибіру на середину червня.
Є деякі секрети, які сприяють гарному росту саджанців і рясного урожаю. Зазвичай грядку готують заздалегідь і в кілька етапів. Ближче до осені, слід перекопати грунт, поклавши в землю трохи добрива з фосфором, азотом і калієм. При настанні весни і потепління, аміачною селітрою потрібно обробити кожен квадратний метр. Щоб уникнути хвороб, за пару днів до переселення паростків, грунт радиться полити таким розчином: на відро води розвести одну ложку мідного купоросу.
Перці занадто добре переопиляются, щоб садити різні сорти поруч. Для отримання чистих сортів, краще виділити різні куточки на відстані один від одного. Якщо це неможливо через мізерних розмірів городу, можна зробити ширму з рослин вище. Для цього підійде вищезгадана кукурудза або квасоля.
І найголовніше – солодкі сорти перцю ніколи не саджайте біля гірких, інакше весь урожай буде гірким.
Коли вік розсади досягає близько 55-60 днів після посіву, можлива висадка у відкритий грунт, враховуючи два тижні на сходи. Це відбувається приблизно в кінці травня, коли температура повітря вночі не опускається нижче + 14-16 градусів. У свою чергу, це означає, що насіння слід сіяти ближче до середини березня, а для тепличних умов, насіння висіваються в середині лютого.
Пересадка у відкритий грунт
Вибирається для цього важливого кроку хмарна погода. А ще краще почати висаджувати перець з ранку або ближче до вечора, коли посадка перцю не підпадає під прямі пекучі промені сонця. Щоб уникнути пошкодження кореня розточування, слід полити грунт в стаканчиках, щоб він випав одним грудкою. Так як листочки дуже ніжні, за ними, під час всього процесу, теж варто стежити. Схема 40 * 40 см вважається найоптимальнішою для посадки та догляду за розсадою перцю на Уралі. Глибину ямки рекомендується зробити трохи більше висоти ємності, і залити двома літрами теплої води.
Саджанці встановлюються вертикально, коріння засипаються землею, а листя прив’язуються до кілочка.
Далі слід спорудження парника з плівки. Кількість шарів залежить від ступеня холоду, характерного місцевості. Поява нових листя, послужить доброю ознакою того, що расточек взявся і зміцнів. Однак на Уралі не слід розслаблятися, там літо повно сюрпризів, і плівка з покривним матеріалом завжди повинна бути під рукою.
відповідний догляд
Подальший догляд за розсадою на Уралі складається з наступних кроків:
- систематичні поливи при відсутності сильної спеки (раз в два дні);
- розпушення грунту (5-7 раз під час сезону);
- добриво рослин 2-3 рази за сезон;
- прополка.
Всі старання, щодо догляду за болгарським вирощуваних перцем, повинні бути спрямовані на формування найбільш комфортних умов для розвитку цього вибагливого рослини. Це звичайні для городніх культур процедури, яких цілком вистачає для хорошого врожаю. Для надзвичайно рясного врожаю, існує ще кілька секретів:
- зволоження землі, крім останнього півмісяця;
- приманка бджіл за допомогою блюдечек з сиропом, або шляхом обприскування їм листя;
- правильне формування куща, яке перешкоджає розвитку непотрібних пагонів;
- видалення зайвих паростків кожні 10 днів;
- обов’язковий полив грядки після підгодівлі.
Величезною помилкою вважається висівка раніше терміну, в результаті якої розсада переростає, і на ній з’являється цвітіння і навіть перчинки. Це загрожувало тривалими захворюваннями і відставаннями в розвитку рослини. Якщо все зробити правильно і вчасно, зростання помітний вже протягом тижня.
Формування кущів перцю
Дуже важливим при вирощуванні среднерослих і високорослих рослин перцю, є формування, адже від цього буде залежати і сам урожай. Після обрізання декількох листя на стовбурі рослини, зійде приблизно 3 бічних втечі. З них слід вибрати два сильних втечі, які будуть скелетом рослини, а слабкі пагони необхідно прищипнуть на один лист.
Після того як пагони почнуть гілкуватися, потрібно вибрати найсильніший втечу, і він буде в якості основного паростка. Більш слабкі пагони слід прищипнути за першим листком, при цьому залишивши один плід.
Більш того, кожні пару днів необхідно відрізати листя, бічні і безплідні пагони, які знаходяться нижче розгалуження головного стебла. Вкрай важливо кожну гілку у среднерослих і високорослих рослин обережно прив’язувати, бо вони крихкі і легко ламаються.
Незважаючи на те, що вирощування перців тягне за собою багато труднощів, результат того вартий. Адже сьогодні існує безліч страв, де застосовується перець, завдяки якому урізноманітнюється ваш стіл. Його можна використовувати свіжим, консервованим і замороженим. Виростите перець за даною технологією і отримаєте відмінний урожай.
Leave a Reply