Посадка, вирощування і збирання кукурудзи на дачі, відео



цукрова кукурудзаЦукрова кукурудза – це однорічна рослина з жовтими, білими, або двоколірними пелюстками. Тривалий вегетаційний період, що починається після посадки, повинен проходити в умовах повної відсутності морозів. Так як кукурудза запилюється за допомогою вітру, садити її найкраще великими блоками, а не поодинокими рядами. Присутність ранніх, середніх і пізніх сортів позитивно позначається на кількості врожаю. Якщо ви пропустите оптимальний час збору, то цукор перетвориться в крохмаль, і кукурудза швидко зачахне.

Посадка

посадка кукурудзи на дачіКукурудза дуже вимоглива до грунту. Восени вкопати в землю витриманий гній або компост і залиште на зиму.

Не рекомендуємо садити насіння в приміщенні для подальшої пересадки у відкритий грунт.

Через два тижні, після закінчення весняних заморозків можна сіяти насіння. Перевірте, щоб температура грунту була не менше 15 градусів для успішного проростання (18 для дуже солодких сортів). У холодних ділянках землю треба вистелити чорною плівкою для підтримки тепла, а кукурудзу посадити через пророблені отвори.

Насіння повинні розташовуватися на глибині близько 3 см і на відстані 10-15 см один від одного. Між рядами залиште 70-90 см Для повноцінного запилення ви повинні правильно спланувати цю зону ділянки. Не садіть два довгі ряди. Замість цього розташовуйте посадки блоками, що складаються мінімум з 4 рядів.

також Можна додати добрива безпосередньо в момент посадки, що спровокує швидкий ріст кукурудзи. Однак, якщо ви впевнені у родючості грунту, цей крок можна пропустити. Рясно полийте всі ділянки з насінням.

Догляд

сходи кукурудзиКоли ваші рослини піднімуться на висоту 7-10 см, проредите їх, щоб відстань між стеблами стало 20-30 див. Будьте обережні, щоб не пошкодити коріння при прополці.полив кукурудзи



Грунт повинен бути вологим і мати хороший дренаж. У сухих регіонах переконайтеся, що кукурудза рясно поливається ( корені знаходяться близько до поверхні), виходячи з розрахунку 22 літри води на кв. м. Мульчування допоможе сповільнити випаровування вологи, що значно полегшить догляд за рослинами.мульчування кукурудзи

Шкідники

Головну небезпеку для кукурудзи становлять:

  • єноти;
  • плямисті листоїди;
  • земляні блішки;
  • гусениці.

Кукурудзу необхідно періодично перевіряти на наявність шкідників. При виявленні гусениць або блішок проводити обробку доступними засобами. Чим раніше ви позбудетеся від комах, тим краще буде урожай.

Збір і зберігання

перевірка на стиглістьПрибирання слід починати, коли пензлика набувають коричневий відтінок, а качани починають набухати. Ядра повинні бути в стадії молочної стиглості. Відведіть вуха вниз, щоб звільнити стебло.

збір врожаюСолодкі сорти втрачають смакові якості незабаром після збору. Тому приготуйтеся відразу з’їсти кукурудзу, або законсервувати її. Вона також добре піддається заморожуванню. Кілька качанів вподобаного сорти залиште на стеблах для повного дозрівання. Прибирайте їх восени після висихання стебла. Зібраний урожай добре зберігається в сухому провітрюваному приміщенні. Навесні використовуйте насіння для посадки.качани для подальшої висадки

Рекомендовані сорти

Існує 3 типи цукрової кукурудзи:

  • нормальний;
  • з підвищеним вмістом цукру;
  • суперсолодкий.

Кожен з них має різний рівень сахарози, яка змінює смак і текстуру кукурудзи. Більш солодкі сорти після прибирання будуть зберігати свою солодкість довше.

сорт кукурудзи цукровоїОсь кілька прикладів:



  1. Иочиф – среднеплодный сорт з нормальним вмістом цукру (жовтий).
  2. Срібна Королева – має нормальний вміст цукру і хорошу опірність хворобам (білий).
  3. Челленджер – суперсолодкий сорт з високою врожайністю (жовтий).
  4. Пристін – підвищений вміст цукру, хороший смак (білий).

Можливо в вашому регіоні проживання використовуються інші сорти цукрової кукурудзи. Для дачної ділянки переважно вибирати районовані сорти. Тільки так ви зможете отримати гарний врожай і насолодитися смаком цукрової кукурудзи, вирощеною своїми руками.

Як виростити кукурудзу — відео

Читайте також: Бешкетує попелиця на груші – чим обробити?